Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajiny V4 podporujú spoločný postup EÚ v súvislosti s krízou, povedal Matovič

Stretnutie premiérov V4 Zobraziť galériu (5)
Stretnutie premiérov V4 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

LEDNICE - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) podporujú spoločný postup EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou pandémiou koronavírusu, potrebujú však zo strany Európskej komisie cítiť viac dôvery, slobody a spravodlivosti pri prerozdeľovaní prostriedkov. Povedal to premiér SR Igor Matovič vo štvrtok na tlačovej konferencii po skončení stretnutia premiérov krajín V4.

Premiéri na zámku v Lednici diskutovali o viacročnom finančnom rámci Európskej únie na roky 2021 - 2027, fonde na obnovu, ktorý má členským krajinám EÚ pomôcť opätovne naštartovať ekonomiky postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. "V mene našich krajín plne podporujeme spoločný postup všetkých krajín Európskej únie v snahe eliminovať dopady najväčšej hospodárskej krízy, na pokraji ktorej stojíme od druhej svetovej vojny," povedal.

Stretnutie premiérov V4
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Krajiny V4 sú podľa jeho slov "otvorené akejkoľvek diskusii", ale ako rovnoprávne členské krajiny európskeho spoločenstva však potrebujú zo strany Európskej komisie cítiť viac dôvery, slobody a spravodlivosti pri rozdeľovaní prostriedkov. "Spoločný program zo strany EK vítame, ale očakávame viac tých základných charakteristík, na ktorých samotná Európska únia vznikla," povedal a v tejto súvislosti zdôraznil dôveru, slobodu a spravodlivosť.

Stretnutie premiérov V4
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Matovič pripomenul, že výsledok prerozdelenia prostriedkov z fondu na obnovu na základe kritérií EK je pre Slovenskú republiku "v celku pozitívny". "Patrí sa, vzhľadom na to, že sme súčasťou tohto spoločenstva, byť solidárni aj s našimi partnermi," povedal a dodal, že SR musí chápať postoj Maďarska a Českej republiky, pre ktoré tento výsledok podľa jeho slov "až taký pozitívny nie je". Matovič dodal, že by nemali nastať situácie, v ktorých by niektoré členské krajiny boli zvýhodnené.

Stretnutie premiérov V4
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Český premiér Andrej Babiš na úvod tlačovej konferencie povedal, že V4 znovu ukázala svoju užitočnosť, a poďakoval sa svojim kolegom za spoluprácu. V4 vždy podľa Babiša vždy deklarovala, že má záujem na silnej Európe a záujem na tom, aby Európa prosperovala.

Spoločný cieľ V4 je podľa Babiša zaistiť, aby najbližší rozpočet EU bol správne nastavený, spravodlivý a aby plán obnovy po kríze v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 zodpovedal potrebám ekonomík jednotlivých krajín. Poľský premiér Mateusz Morawiecki takisto zdôraznil spravodlivosť v súvislosti s prerozdelením prostriedkov z fondu.

Stretnutie premiérov V4
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

On a ostatní premiéri sa podľa jeho slov zhodli, že podporu potrebuje i priemysel v jednotlivých krajinách. Maďarsko podľa premiéra Viktora Orbána chce, aby naštartovanie ekonomiky po kríze koronavírusu bolo férové. V súvislosti s prostriedkami z fondu takisto pripomenul, že by nemala nastať situácia, v ktorej by boli niektoré krajiny znevýhodnené.

Viac o téme: StretnutiePremiériIgor MatovičAndrej BabišV4LedniceViktor OrbánČeská republikaMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu