Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensko sa valia výdatné zrážky: Meteorológovia varujú aj pred ďalšou nepriazňou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pracovný týždeň sa chýli ku koncu. Piatkové počasie však nepoteší. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) avizujú na mnohých miestach dážď, prehánky, lokálne dokonca aj búrky.

Piatok

Od západu postúpi do našej oblasti studený front frontálneho systému spojeného s hlbokou tlakovou nížou so stredom nad Dánskom a Severným morom.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Počasie veľmi nepoteší. Bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach sa objaví dážď, prehánky, lokálne aj búrky. Meteorológovia varujú aj pred ojedinelým výskytom výdatných zrážok, a to najmä na strednom Slovensku.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 16 až 11 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 21, na Šariši, Above a Zemplíne na okolo 23 stupňov.v

Fúkať bude prevažne južný vietor, no popoludní na západe sa zmení na západný s rýchlosťou 15 až 40 km/h a v nárazoch miestami okolo 60 km/h.

SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo vysokých polohách hrozí prudký vietor až víchrica. Prvostupňová výstraha pred vetrom na horách platí v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. V týchto regiónoch sa od piatkovej polnoci do siedmej večer v polohách nad cca 1500 m miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje SHMÚ.

Sobota

Studený front spojený s tlakovou nížou nad Severným morom sa presunie z našej oblasti nad Ukrajinu.

Bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele treba rátať s prehánkami alebo dažďom. V noci bude spočiatku oblačno až zamračené a vo východnej polovici sa na mnohých miestach objavia zrážky.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 11 až 6, na Šariši, Above a Zemplíne na okolo 13 stupňov. Maximálna denná teplota dovŕši 21 až 26 stupňov.

Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h. V noci bude miestami len pofukovať.

Nedeľa

Nad Rakúskom, Českom a Poľskom sa bude vlniť studený front spojený s tlakovou nížou nad Nórskom, ten čiastočne ovplyvní počasie aj u nás.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Týždeň sa skončí o čosi krajším počasím. Meteorológovia avizujú polooblačnú až oblačnú nedeľu. V noci ojedinele, cez deň miestami, prehánky alebo búrky. Zrána ojedinele hmla.

Najnižšia nočná teplota poklesne na 14 až 9, v údoliach ojedinele na okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 27 stupňov.

Viac o téme: BúrkyDážďPredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu