Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Remišová vyhlásila prvú výzvu na zmiernenie dosahov koronakrízy

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vyhlásil prvú výzvu na zmiernenie dosahov koronakrízy. Uviedla to podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová v utorok na tlačovom brífingu.

Výzva je zameraná na obce, mestá, regióny a vyššie územné celky (VÚC). Jej predmetom sú malé projekty, na jeden projekt možno získať príspevok od 10.000 do 50.000 eur. Výzva bude otvorená do 16. júna a podporiť prostredníctvom nej je možné všetky projekty, ktoré budú zamerané na zmiernenie dosahov koronakrízy.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Najviac postihnuté krízou budú práve regióny. Pracovné miesta, príležitosti, malí podnikatelia, živnostníci, obce, mestá. V regiónoch kríza ľuďom ešte viac sťažila život, a preto našou prioritou je pomôcť im v čo najväčšej miere,“ uzavrela Remišová.

„Tieto peniaze nie sú takzvané helicopter money, ktoré sa budú rozdeľovať a riešiť akútny problém, aby všetci tí, ktorí boli najviac postihnutí krízou, mohli prežiť, ale sú to rozvojové peniaze,“ uviedol budúci štátny tajomník nového Ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu (MIRRI) Vladimír Ledecký.

Vladimír Ledecký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

„Musíme si uvedomiť, že táto kríza veľmi zakývala rozpočtami samospráv a samotnými samosprávami,“ zhodnotil Ledecký a upozornil, že nie všetky samosprávy krízu zvládali a v niektorých prípadoch musel aktívne zasiahnuť aj štát. Ako dodal, koronakríza najviac zasiahla okres Spišská Nová Ves.

Projekty sú veľmi jednoduché

Ledecký zároveň vyzval samosprávy, aby na vyhlásenú výzvu reagovali. „Projekty sú veľmi jednoduché, nepotrebujú k tým projektom žiadne firmy, ktoré ich budú písať. Ja si myslím, že na každom úrade majú dostatok ľudí, alebo majú človeka, ktorý takúto jednoduchú výzvu vie zvládnuť,“ dodal.

Cieľom úradu je, aby sa žiadatelia k príspevkom dostali rýchlo. „Mesiac, dva bude trvať nejaká kontrola,“ uviedol Ledecký. Prvé aktivity sa budú môcť začať vyplácať na prelome rokov. Ako uzavrela vicepremiérka, cielená regionálna pomoc pre obce, mestá, prípadne kraje často nespočíva vo veľkých „mamutích“ a komplikovaných byrokraticky náročných projektoch. „Sú to malé veci, ktoré cielene pomôžu naštartovať život či ekonomiku v obci,“ uviedla Remišová.

Kritika Rašiho

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) podľa jej predchodcu Richarda Rašiho predvádza aroganciu moci a neúctu k ľuďom žijúcich v regiónoch. Ako dodal v reakcii na Remišovej utorkový tlačový brífing, vicepremiérka zabrzdila regionálny rozvoj.

„Peniaze na rozvojové projekty, ktoré mohli byť už o pár dní v našich mestách, obciach a regiónoch, sa k nim dostanú najskôr na prelome rokov,“ dodal Raši. Ako upozornil, rovnaká dotačná výzva na rozvoj miest a obcí, akú v utorok predstavila vicepremiérka, bola zverejnená aj 16. decembra minulého roka. „O túto výzvu bol obrovský záujem, prihlásilo sa do nej viac ako 360 miest, obcí a neziskových organizácií s mnohými vysokokvalitnými projektmi na rozvoj regiónov,“ povedal Raši.

Opoziční poslanci Peter Žiga
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ako dodal, všetkých týchto 360 subjektov aktuálne čaká na peniaze na rozvojové projekty. Výzva však nebola vyhodnotená, keďže Remišová nezvolala odbornú hodnotiacu komisiu. „Ak má dnešná výzva, ktorá mimochodom ani po skončení tlačovej konferencie ešte nebola zverejnená, nahradiť tú predchádzajúcu, ako chce pani Remišová 360 žiadateľom vysvetliť, že projekty písali zbytočne a žiadne peniaze nedostanú, lebo sa tak ona rozhodla,“ pýta sa Raši. Zároveň upozornil, že podľa informácií z tlačového brífingu vicepremiérky sa Remišová rozhodla zúžiť okruh žiadateľov a vylúčiť tak mimovládne organizácie vrátane občianskych združení a cirkví.

Raši vyzýva vicepremiérku Remišovú, aby najskôr vyhodnotila predchádzajúcu výzvu. „Taktiež by mala vysvetliť, prečo chce peniaze na zmiernenie dôsledkov koronakrízy posielať do regiónov až o viac ako pol roka,“ uzavrel Raši s tým, že „kto rýchlo dáva, dvakrát dáva“.

Viac o téme: KoronavírusVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu