Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Matovič: Koľko zľavia prenajímatelia svojim nájomcom,toľko prispeje štát

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Dohoda k nájmom podnikateľov je už na stole. V utorňajšej mimoriadnej relácii venovanej pandémii nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v televízii Markíza to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Koalícia sa podľa predsedu vlády dohodla na postupe, pri ktorom štát nájomcom prispeje takým istým percentom, aké im zľavia ich prenajímatelia. Zvyšok si bude môcť nájomca rozdeliť do 48-mesačných splátok.

"Ak prenajímateľ odpustí nájomcovi polovicu, štát prispeje druhú polovicu a nájomca v tomto prípade nebude platiť nič. To je ideál, ktorý by sme týmto spôsobom dosiahli. Veríme, že prenajímatelia budú ústretoví a uvedomia si, že od nájomcov nie je fér si pýtať nájom, keď nemali žiadne tržby," povedal premiér.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zároveň podotkol, že ak prenajímateľ odpustí nájomcovi len 20 percent z nájmu, štát prispeje 20 percentami, nájomca bude musieť zaplatiť 60 percent z nájmu. "To si však môže rozdeliť až na štyri roky v splátkach," uviedol Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič: Koľko zľavia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spresnil, že v prípade 48-mesačných splátok nebude možnosť navyšovať nájomné počas týchto štyroch rokov, ani dať v tomto čase nájomcovi výpoveď. "Chceme, aby sa všetci dohodli. Pol na pol. Polovica prenajímateľ a polovica štát. Nájomca totiž straty najťažšie znáša,“ uviedol s tým, že ide najmä o maloobchodné predajne a reštaurácie.

Taliansky vzťah so Sulíkom

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) priznal, že vzájomný vzťah s podpredsedom vlády pre ekonomiku a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) bol v posledných týždňoch trošku "taliansky". Vyhlásil to v utorňajšej mimoriadnej relácii venovanej pandémii nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v televízii Markíza s tým, že veci si už vyjasnili a idú ďalej.

Matovič prirovnal vzájomný vzťah so Sulíkom k "talianskym siamským dvojčatám". "Dokážeme však v momente, keď sa vyžaduje zodpovednosť, potiahnuť spoločne káru. Verím, že ju budeme ťahať štyri roky," povedal predseda vlády. So Sulíkom sa, ako tvrdí, dohodli, že problémy koalície sa riešia v jej vnútri a nevynášajú sa von. "Keď je nejaký problém, nech sa otvorí na koaličnej rade. Tam sa to má riešiť," povedal Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič: Koľko zľavia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík v relácii reagoval, že toto Matovičovo vyjadrenie počul rád. Na margo jeho medializovaných treníc s premiérom uviedol, že je predseda strany, ktorá si ctí slobodu názoru a slova. Sulík poznamenal, že on ako šéf SaS toleruje iné názory v strane a je to jedna z vecí, s ktorou bude musieť Matovič žiť a ktorá spôsobuje "talianske manželstvo". "Plánujem pokračovať vo vyjadrovaní svojho názoru. Neznamená to však, že musím povedať vždy všetko," skonštatoval.

Viac o téme: NájomPodnikateliaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu