Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lietali mastné pokuty! Potravinoví inšpektori odhalili viacero nechutností, aj salmonelu v kuracine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Výsledky aprílových kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu sú známe. Inšpektori aj tentokrát zistili niekoľko nedostatkov, prevažne v hygiene. Prichytili aj predavačku, ako manipuluje s mäsovými výrobkami bez ochranných pomôcok.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR nezaháľali ani v apríli. V danom mesiaci vykonali 3 428 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Celkovo prekontrolovali 1 084 právnych subjektov a 1 840 prevádzok, pričom odhalili 261 nedostatkov.

Čítajte aj: Obľúbené ovocie Slovákov bolo plné pesticídov! Inšpekcia má aj ďalšiu zlú správu

Najviac kontrol prebehlo v stredných predajniach, a to 964 (28,1 %), potom nasledujú malé predajne  793 (23,1 %) a výrobcovia a baliarne 669 (19,5 %). „Najviac nedostatkov bolo v hygiene technologického zariadenia a pracovných pomôcok, v hygiene budov a prevádzky,“ zhrnula ŠVPS SR na svojom webe.

Padali pokuty

Uložilo sa 109 blokových pokút v celkovej výške 1 984 eur. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ dodal vládny úrad.

V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 96 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 143 170 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 491,4 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci činila 15 000 eur.

Manipulácia s potravinami bez ochranných pomôcok

Inšpektori v rámci kontrol v obchodnej sieti a predaja našli bravčovú krkovičku, ktorá mala nepríjemný pach po počiatočnom kazení, a nebola tak vhodná na ľudskú spotrebu.

Pristihli aj predavačku, ako manipuluje s mäsovými výrobkami bez ochranných pomôcok, tiež pracovníka obslužného pultu, ktorý jednými rukavicami (bez výmeny) obsluhoval zákazníkov, ale aj vybaľoval tovar, dotýkal sa ďalších plôch a zariadení, pracovného odevu i rúška.

Pri kontrole ovocia a zeleniny sa v ponuke predaja nachádzali zemiaky, ktorých v balíku 1,5 kg sa nachádzalo 13 kusov, a z toho 9 kusov bolo s povrchom zelenej šupky viac ako 1/3 povrchu - nevhodné na ľudskú spotrebu.

Čo nevyhovelo?

Počas aprílových úradných kontrol sa odobralo 1 326 vzoriek potravín a surovín. V súčasnosti sa ukončili analýzy u 759 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 13 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 1,7 %. 

  • Vlašské orechy lúpané (200 g) - vôňa cudzia po oxidácii, nepríjemná, chuť cudzia po oxidácii
  • Gazdovská ovčia bryndza 100 % - vzorka nevyhovela pre strednú veľkosť písma 1 mm
  • Gazdovská údená slanina - prekročenie najvyššieho prípustného množstva polycyklických aromatických uhľovodíkov
  • Bravčová krkovička vákuovo balená chladená - nevhodná na ľudskú spotrebu pre nepríjemný pach po počiatočnom kazení
  • Kuracia štvrť chladená, voľná - zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis
  • Šunková saláma - zistená prítomnosť hydinového proteínu, ktorý nie je uvedený v zložení ani na etikete výrobku
  • Parížsky šalát - výrobca v zložení výrobku neuviedol použité konzervačné látky, a to kyselinu benzoovú (E210) a kyselinu sorbovú (E200)
  • Brestovská klobása - prekročenie najvyššieho prípustného množstva polycyklických aromatických uhľovodíkov
  • Kuracie štvrte chladené - Salmonella enteritidis prítomná v 2 vzorkách z 5 vzoriek
  • Med lesní (900 g) - merná vodivosť
  • Kuracie prsia chladené nebalené - prítomnosť Salmonella Eneritidis
  • Oblak orechový (430 g) - nevyhovujúce označenie na etikete výrobku
  • Chladené kuracie štvrte, trieda kvality A - nález Salmonella enterica sérovar Enteritidis

Kontroly ovocia a zeleniny

V apríli vykonali inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny  114 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. V maloobchodných jednotkách sa uskutočnilo 99 kontrol, u prvovýrobcov prebehli 2 kontroly a vo  veľkoobchodných skladoch sa vykonalo 13 kontrol.

Inšpektori celkovo prekontrolovali 51 708,24 kg  tovaru, z čoho 693,73 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. Všetko nevyhovujúci tovar bol v maloobchodných jednotkách.

Nevyhovujúcimi plodinami boli banány žlté, jablká, jahody, limetky, mandarínky, cibuľa, kapusta, kel, petržlen, šalát hlávkový a uhorky.     

„Právoplatným rozhodnutím boli ukončené 4 správne konania. Pokuty boli uložené vo výške 10 000 eur,“ vyčíslila ŠVPS SR s tým, že dve pokuty padli v Bratislave (4 000 eur) a dve v Liptovskom Mikuláši (6 000 eur).

Viac o téme: PotravinyKontrolyŠVPS SRNedostatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu