Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smrť po užití TOHTO prípravku na žalúdočné problémy: Nakazených vyše 30 ľudí, traja zomreli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - V Dánsku traja ľudia zomreli po nákaze salmonelou, prípad súvisí s užívaním prípravkov prírodnej medicíny. Celkom 33 ľudí vo veku od dvoch do 92 rokov sa nakazilo salmonelou, celkom 19 ich je doteraz v nemocnici. O prípade dnes informoval dánsky zdravotný inštitút (SSI), napísala agentúra DPA.

Zostaňte zdraví! Užitočné RADY našich hygienikov, ako sa správať v každodenných situáciách počas pandémie

Všetci chorí mali rovnaký typ salmonely, ako bol objavený v plevách psyllia, ktoré sa používa v bylinných kapsuliach spoločnosti Orkla Care. Podľa epidemiologičky Luise Müllerovej z SSI ide o prvý prípad, kedy bolo prírodné liečivo príčinou prepuknutia salmonely. SSI zároveň uistil verejnosť, že riziko nákazy po konzumácii prípravku je veľmi nízke. Príznaky salmonely sú väčšinou mierne a odznejú samy, píše DPA.

Psyllium sa získava zo semien skorocelu indického. Vláknina obsiahnutá v psylliu pomáha prečistiť črevné steny od zvyškov potravy, spracováva sa do formy prášku.

Smrť po užití TOHTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SSI)

"Je to prvýkrát, čo sa nám podarilo identifikovať bylinný liek ako príčinu prepuknutia salmonely. Tí, ktorí tento produkt užívajú, sú často ľudia, ktorí už majú žalúdočné ťažkosti. Preto sa obávam, že infekcia salmonelou nebude detekovaná, pretože títo ľudia alebo ich lekári sa domnievajú, že príznaky infekcie salmonelou pramenia z ich existujúcich žalúdočných problémov," uviedla Müllerová.

SSI sa prípadom začal zaoberať minulý týždeň, keď sa objavilo výrazné ohnisko salmonely. Zdravotníci zistili, že spojivom všetkých nakazených je konzumácia prípravku Husk, ktorý má pomáhať tráveniu a predchádzaniu žalúdočným ťažkostiam. Výrobca už niekoľko šarží prípravku stiahol z trhu. Prípravok bol dostupný aj na švédskom, fínskom a nórskom trhu, píše BBC News.

Viac o téme: DánskoLiekySalmonela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu