Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Zemplín opäť v ohrození: Už druhé zemetrasenie takmer o týždeň presne

Michalovčania zaznamenali ďalšie otrasy. Zobraziť galériu (2)
Michalovčania zaznamenali ďalšie otrasy. (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

MICHALOVCE - Príroda o sebe opäť dáva vedieť a opäť na tom istom mieste. Zhruba pred týždňom v médiách zarezonovala informácia o silnom zemetrasení na východe. Niektorí ľudia hlásili aj popraskané múry v budovách. Neprešlo ani celých sedem dní a už je to tu zas. Michalovce totiž dnes ráno zaznamenali ďalšie otrasy.

Píše o tom portál imeteo.sk. Situácia mala nastať ráno tesne pred 6.00 hod. Konkrétne sa uvádza čas 5:59, kedy seizmografy zaregistrovali zemetrasenie 5 km severozápadne od Michaloviec.

Následky minulotýždňového zemetrasenia v Michalovciach
Zobraziť galériu (2)
Následky minulotýždňového zemetrasenia v Michalovciach  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Bolo už slabšie ako to predošlé

Predbežná sila zemetrasenia sa odhaduje na 2,4, čo predstavuje iba slabé zemetrasenie. Keď to porovnáme so silou, ktorá minulý týždeň dosahovala  až 3,5 magnitúda, ide o značný pokles. Zemetrasenie bolo v hĺbke 2 kilometrov. Zatiaľ neboli hlásené žiadne škody. 


Nepríjemná noc na východe: VIDEO Veľké otrasy prebudili ľudí, zemetrasenie bolo silné aj na naše pomery


Zemetrasenie s magnitúdom 2,3 a epicentrom osem kilometrov severne od Michaloviec pri obci Nacina Ves zaznamenali seizmológovia vo štvrtok o 5.59 h. Potvrdil to Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ako doplnil, na východe Slovenska, v okolí Vihorlatu seizmológovia zaznamenávajú zemetrasenia každoročne. "Hypoteticky to súvisí so sedimentárnou výplňou na úpätí Vihorlatu," vysvetlil. Ako informuje SAV na svojej internetovej stránke, zemetrasenia z tejto ohniskovej oblasti nie sú zriedkavým fenoménom. "Oblasť Vihorlatu a okolie Humenného, Michaloviec a Vranova nad Topľou patrí medzi seizmicky aktívne oblasti Slovenska," uvádzajú seizmológovia s tým, že najsilnejšie zemetrasenie na tomto území v 20. storočí zaznamenali 5. júna 1941.

Zemetrasenie s magnitúdom 3,4 a epicentrom  medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce, ku ktorému došlo v piatok 24. apríla, bolo "najsilnejším zemetrasením v ohniskovej zóne Vihorlat za posledných 17 rokov", informuje SAV.

Podľa Csicsayových slov seizmológovia ročne interpretujú približne 80 zemetrasení s epicentrom na území Slovenska. "Drvivá väčšina je taká slabá, že len veľmi citlivé prístroje ich dokážu zaznamenať," doplnil s tým, že dve hlavné ohniskové zóny na Slovensku sú Dobrá voda v Malých Karpatoch a okolie Komárna. Ďalšími sú práve oblasť Vihorlatu, ale i Horehronie a okolie Žiliny.

O zemetrasení sa píše aj na sociálnej sieti. Odkazujú pritom na portál EMSC.eu.

Takéto škody napáchali otrasy v Michalovciach minulý týždeň:

Galéria: Minulotýždňové zemetrasenie na východe


<< Ak ste zachytili dnešné ranné otrasy, môžete nám tento dej popísať na tipy@topky.sk >>

Viac o téme: Zemetrasenie MichalovceZemplín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu