Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nepríjemná noc na východe: VIDEO Veľké otrasy prebudili ľudí, zemetrasenie bolo silné aj na naše pomery

Na východe sa triasla zem Zobraziť galériu (2)
Na východe sa triasla zem (Zdroj: gettyimages.com, imeteo, tip čitateľa/Martin)

MICHALOVCE - Pomerne krušnú a nepríjemnú noc zažili práve dnes obyvatelia metropoly Zemplína. Práve v meste Michalovce totiž dnes v nočných hodinách ľudia zaznamenali silné otrasy zeme a mnoho ľudí to dokonca aj prebudilo zo spánku. Išlo totiž o silné zemetrasenie.

Vaše tipy

Do redakcie ste nám niektorí napísali, že zemetrasenie sa malo odohrať okolo 01:18 až 01:19 hodine, čo koniec koncov potvrdzuje aj video, ktoré sa už šíri na sociálnej sieti. Možno na ňom vidiet, ako sa pár sekúnd otriasa celá miestnosť. "Otrasy trvajú pár sekúnd, popraskané múry v spojoch, opadaná omietka len zvnútra, dom zvonku vyzerá v poriadku, uvidíme zajtra cez deň," píše ďalší človek, ktorého zemetrasenie prebudilo.

Epicentrum v neďalekej obci o sile 3,5 magnitúda

Portál imeteo hovorí, že epicentrum zemetrasenia o sile 3,5 magnitúda podľa Richterovej stupice bolo v blízkosti obce Tušická Nová Ves, ktorá je vzdialená od miest Sečovce a Michalovce len zopár kilometrov. Otrasy boli v hĺbke asi 20 km. Zemetrasenie ale údajne žiadne škody našťastie nespôsobilo. Niektoré webové stránky hovoria o sile až 3,8 magnitúda.

Nepríjemná noc na východe:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Martin)

K zemetraseniu sa už vyjadrila aj SAV

Zemetrasenie na východe Slovenska, ku ktorému došlo v piatok krátko po 1.00 h, malo magnitúdu 3,4. Potvrdil to Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. "Epicentrum zemetrasenia je približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce," uviedol s tým, že hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

"V tej oblasti zemetrasenia nie sú zriedkavým javom, naposledy tam bolo zemetrasenie, ktoré spôsobilo škody 20. mája 2003 s epicentrom pri Jasenove a malo lokálne magnitúdo 4,3," doplnil. Ako dodal, vedci zatiaľ evidujú viac ako 300 makroseizmických dotazníkov.

Škody nezaznamenali

Na nočné zemetrasenie upozornili na sociálnej sieti aj obyvatelia Michaloviec. Ako sa vyjadrila hovorkyňa mestského úradu Iveta Palečková, mesto v tejto súvislosti nezaznamenalo žiadne hlásenia o zraneniach či škodách na majetku. O menších škodách informoval riaditeľ Základnej školy Pavla Horova Slavko Pavolko.

Ďalšie zdroje však uvádzajú iné epicentrum aj silu. Podľa stranky Meteo východ na sociálnej sieti išlo o silu 3,3 magnitúda a epicentrum nebolo v Tušickej Novej Vsi ale neďaleko obce Nižný Hrušov pri meste Strážske.

Portál však pripomína, že takéto otrasy sú silné aj na našu krajinu a najviac ho mali pocítiť v samotnej Tušickej Novej Vsi. "Veľmi som sa zľakla. Mala som pocit, že sa posteľ pohla, akoby ňou niekto silno triasol," píšu niektorí čitatelia a dodávajú, že aj v spomínaných Michalovciach boli otrasy dosť silné.

Viac o téme: Zemetrasenie MichalovceZemplín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu