Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Silné zemetrasenie v obľúbenej destinácii Slovákov: Takéto otrasy by ste zažiť nechceli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zaznamenali v sobotu južne od pobrežia gréckeho ostrova Kréta. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že zatiaľ nie sú správy o prípadných obetiach či zranených alebo o materiálnych škodách.

Aténsky geodynamický inštitút spresnil, že epicentrum tohto silného zemetrasenia sa nachádzalo asi 55 kilometrov južne od mesta Ierapetra a v hĺbke 9,1 kilometra. Nastalo o 15.51 h miestneho času. Podľa agentúry AP asi 10 minút po zemetrasení nasledovala séria dotrasov s magnitúdou od 4,1 do 4,8, ktorých epicentrum sa nachádzalo asi 102 kilometrov od južného pobrežia ostrova alebo v blízkosti epicentra primárneho zemetrasenia.

Agentúra ANA dodala, že zemetrasenie pocítili aj obyvatelia najväčšieho mesta Iraklio ležiaceho na severe ostrova. Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia sú tam preto pomerne častým javom, pričom k mnohým z nich dôjde na otvorenom mori. Sobotňajšie zemetrasenie bolo síce silné, ale odohralo sa pomerne ďaleko od obývaných oblastí.

Posledné silné zemetrasenie sa vyskytlo na ostrove Kos v Egejskom mori v júli 2017. Otrasy s magnitúdou 6,7 stupňa spôsobili smrť dvoch ľudí. Najtragickejšie zemetrasenie v posledných rokoch na území Grécka zaznamenali v roku 1999 v oblasti hlavného mesta Atény. Zahynulo pri ňom 143 ľudí.

Viac o téme: OstrovZemetrasenie GréckoKréta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu