Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potravinoví inšpektori prekontrolovali stovky obchodov: Prichytili aj zamestnancov bez ochranných pomôcok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Marcové úradné kontroly potravín nedopadli najlepšie. Inšpektori okrem nevyhovujúcich potravín odhalili aj pekárov bez rúšok, tiež pracovníčky bez ochranných pomôcok.

Čítajte aj: Slováci, pozor! Potravinoví inšpektori odhalili konzervované jahody s nepovoleným farbivom a nebezpečné mandarínky

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali počas marca 2 610 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu bolo 179 kontrol s nedostatkom, celkovo sa odhalilo 530 nedostatkov. Prekontrolovalo sa 897 právnych subjektov a 1 481 prevádzok.

Najviac kontrol sa zrealizovalo v stredných predajniach 700 (26,8 %), potom v malých predajniach 642 (24,6 %). U výrobcov prebehlo 464 kontrol (17,8 %).

Sankcie uložené za zistené nedostatky

Uložilo sa 76 blokových pokút v celkovej výške 3 128 eur. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o č. 152/95 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ uviedla ŠVPS SR.

V správnom konaní sa uložili 2 opatrenia. A v sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 56 právnych konaní. Štátna správa spresnila, že pokuty boli uložené vo výške 80 820 eur, pričom priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 443,21 eura. „Najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 10 000 eur,“ dodala.

Pekári nemali rúško, pracovníčky ochranné pomôcky

Niektorí primárni výrobcovia, výrobcovia, baliarne mali znečistené úložné priestory áut na rozvoz pekárskych výrobkov. Zistilo sa tiež, že pekári nemali rúško a ani pokrývky vlasovej časti hlavy.

Počas kontrol v obchodoch a u predajcov bola prichytená predavačka, ktorá v čase predaja nemala ochranné pracovné oblečenie. Ochranné pomôcky nepoužila ani pracovníčka, ktorá manipulovala s nebalenými pekárenskými výrobkami.

Prišlo sa aj na predaj nebalených pekárskych výrobkov z predajných stojanov, ktoré boli prekryté len z vrchnej časti. Podľa ŠVPS SR bol priestor na manipuláciu s nebalenými výrobkami otvorený a nechránil výrobky od blízkeho kontaktu od zákazníkov.

Pokiaľ ide o predaj ovocia a zeleniny, zemiaky konzumné neskoré (odroda ANUSCHKA, varný typ AB, krajina pôvodu SR) boli na predajnej ploche ponúkané so suchou hnilobou.

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

Celkovo sa odobralo 771 vzoriek  potravín a surovín, z čoho boli ukončené analýzy u 563 vzoriek.  Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 24 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 4,3 %.

  • Mňamky mix (sušené ovocie a vlašské orechy v poleve): produkt nevyhovel v označovaní pre prítomnosť konzervačných látok kyseliny benzoovej (42 mg/kg) a kyseliny sorbovej (73 mg/kg), čo nie je uvedené v zložení výrobku
  • Mandarínky: prekročený obsah fenbutatin oxidu
  • Šampiňóny celé v slanom náleve: vo vzorke bola zistená prítomnosť SO2 v množstve 22 mg/kg, ktorý nebol deklarovaný na obale výrobku
  • Višňový extra džem: nebolo uvedené celkové množstvo cukru slovami "celkový obsah/celkové množstvo cukru g/100 g"
  • Cabernet Sauvignon (súdok 2 l): vôňa bola nečistá po oxidácii, rovnako chuť
  • Údené karé b. k.: polycyklické aromatické uhľovodíky boli nad limit - benzo(a)pyren 2,4 a suma PAU4 21,3
  • Smažené zemiakové lupienky s paprikovou príchuťou: bola odhalená prítomnosť oxidu siričitého celkového v množstve 24 mg/kg
  • Eidam syr: nevyhovelo označenie - veľkosť písma
  • Pukance POPMIX: na obale chýbalo označenie farbiva brilantná modrá (FCF)
  • Kolekcia trvanlivého pečiva (400 g): stredná výška písma bola 1 mm a nevyhovuje požiadavkám nariadenia 1169/2011
  • Ovčí jogurt s príchuťou jahoda: stredná výška písma bola 1 mm, musí byť ale väčšia, aspoň 1,2 mm

Kontroly ovocia a zeleniny

V marci vykonali inšpektori 101 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. V maloobchodných jednotkách prebehlo 93 kontrol, vo veľkoobchodných skladoch bolo 8.

Celkovo sa prekontrolovalo 26 287,82 kg tovaru, z čoho 349,93 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. Nevyhovujúci tovar sa odhalil iba v maloobchodných jednotkách, a to v množstve 349,93 kg.

Viac o téme: PotravinyKontrolyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu