Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gábor Grendel deklaroval dôveru klubu OĽaNO voči všetkým členom vlády

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) deklaroval, že vláda má dôveru poslaneckého klubu OĽaNO. Verí, že ustojí aj prípadné pokusy o rozbitie koalície. Vyhlásil, že táto vláda nemá alternatívu, a poukázal na dôležitosť hlasovania o programovom vyhlásení vlády (PVV), pretože ním poslanci vyslovujú dôveru vládnemu kabinetu. Mali by sa preto podľa neho zamyslieť, či chcú, aby vláda začala napĺňať svoje sľuby.

"Dôverujeme vláde Igora Matoviča (OĽaNO) a dôverujeme programovému vyhláseniu vlády," zdôraznil s tým, že poslanci OĽaNO veria premiérovi, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budú všetci rovní. Rovnako deklaroval dôveru podpredsedovi vlády pre ekonomiku Richardovi Sulíkovi (SaS) a vicepremiérke pre investície a informatizáciu Veronike Remišovej (Za ľudí), ako aj všetkým členom vlády.

Peter Žiga (Smer-SD) kritizoval neúčasť členov vlády v pléne. "Musím konštatovať, že jedna tretina členov vlády sa nezúčastňuje rokovania," povedal s tým, že by mali sedieť v pléne a vysvetľovať svoje priority. Je to podľa neho elementárna slušnosť. Neúčasť premiéra namietal aj šéf ĽSNS Marian Kotleba. Skonštatoval, že koalícia mala PVV viac rozpracovať a nie umelo nafúknuť opakovanými frázami. "Hádam si nemyslíte, že na základe PVV, ktoré ste nám dali na stôl, si máme vypestovať dôveru," skonštatoval.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) pripomenul sľuby Matoviča spred volieb o boji s oligarchami, čo sa podľa neho nepremietlo do PVV. "Slovko o finančných skupinách tam nie je, slovko o Pente tam nie je," podotkol. Tvrdí, že Grendel "verejne pucoval" poslankyňu SaS Janu Cigánikovú, ktorá sa nechystá podporiť PVV a poukázal na nezhody v koalícii.

Erik Tomáš tvrdí, že ani členovia vlády nemajú voči sebe dôveru

Podobne to vidí Erik Tomáš (Smer-SD). "Ja tejto vláde nedôverujem a žiadnu dôveru jej vyjadrovať nebudem," vyhlásil s tým, že ani členovia vlády nemajú voči sebe dôveru. Ako príklad uviedol Matoviča a Sulíka.

"Nie sme rovnakí, máme na mnohé veci navzájom rôzne názory, rôzne skúsenosti, ale napriek tomu sme sa spojili, lebo nám ide o Slovensko, chceme posunúť našu krajinu dopredu," reagoval Ondrej Dostál (SaS). Zdôraznil potrebu vzájomnej dôvery a vecnej diskusie medzi partnermi. V reakcii na predrečníkov uviedol, že vláda sa neuchádza o dôveru opozície, ale parlamentu.

Viac o téme: VládaDôveraNR SRGábor Grendel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu