Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Zásah NAKA u exšéfa štátnych rezerv: Kajetána Kičuru z domu vyviedli v putách!

U bývalého predsedu úradu štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru má zasahovať NAKA. Zobraziť galériu (3)
U bývalého predsedu úradu štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru má zasahovať NAKA. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Polícia SR)

ČADCA - Pomerne ostré ráno zažíva bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. Ten sa na verejnosti zviditeľnil nákupom ochranných prostriedkov počas začiatku krízy, ktorú spôsobil nový koronavírus. Dnes má u neho zasahovať NAKA.

Tieto informácie priniesol DenníkN. U bývalého predsedu Kajetána Kičuru má od rána zasahovať NAKA. Ide zároveň o človeka blízkeho predsedovi donedávna vládnej strany Smer-SD Robertovi Ficovi. Domová prehliadka sa má odohrávať práve u exšéfa úradu štátnych rezerv po tom, ako boli medializované takmer žiadne zásoby ochranných prostriedkov v jeho úrade pri začiatku koronakrízy v marci.

O akcii informuje už aj polícia na sociálnej sieti. "Národná kriminálna agentúra v rámci akcie "REZERVY" od rána vykonáva zaisťovacie úkony v Žilinskom a Banskobystrickom kraji v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv SR," píše polícia na sociálnej sieti.

Prokurátor mal podľa najnovších informácii denníka navyše dať súhlas nielen na zadržanie Kičuru, ale aj jeho otca. Nasledovať bude rozhodovanie o tom, či sa zadržaným vznesie obvinenie. Dôchodcovi Rudolfovi Kičurovi totiž podľa Aktualít nedávno na účte pribudlo okolo 200-tisíc eur. Poslať ich mala jedna z firiem, ktoré získali od štátnych rezerv, počas pôsobenia Kajetána Kičuru. Má ísť práve o zákazku na dodanie ochranných pomôcok.

Prehliadka sa má týkať podozrení v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní. Kičura pochádza z oblasti Kysúc, kde žije v rodinnom dome v Čadci. Práve v ňom dnes prebehla razia. Jeho úrad bol zodpovedný za nákup rôznorodého materiálu v čase kríz, ktoré by na Slovensko mohli dopadnúť. V jeho prípade išlo o miliónové nákupy.

Kajetán Kičura
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vyviedli ho v putách, zadržali aj konateľa firmy z Novej Dubnice

Podľa záberov TA3 Kajetána Kičuru policajti odviedli na výsluch v putách. Okrem iného sa zaujímali aj o dom Rudolfa Kičuru. NAKA mala navyše v súvislosti s týmto prípadom zadržať aj konateľa firmy ZVS technology z Novej Dubnice.

Medializované nákupy ochranných prostriedkov

Kičura sa na verejnosti "preslávil" po nákupe tohtoročných ochranných prostriedkov, keď boli nakúpené testovacie súpravy, ktoré po nejakom čase a vymenovaní novej vlády kritizoval aj premiér Igor Matovič. Práve jeho vláda Kičuru čoskoro z jeho funkcie odvolala. Kičura ešte pred týmto krokom vypovedal na NAKA, čo sám na tlačovej konferencii potvrdil. Išlo o súvislosti so zmluvami na Správe štátnych hmotných rezerv. V súčasnosti tento úrad vedie Lucia Gocníková.

Kičura sa netají, že je v blízkom okruhu priateľov šéfa Smeru Roberta Fica. Pozná sa s ním viac ako 20 rokov.  „Považujem ho za môjho priateľa a verím, že aj on mňa. Vážim si ho za to, čo v živote dokázal,“ vyjadroval sa na Ficovu adresu Kičura. Neskôr sa tiež ukázalo, že Kičurov syn po nákupe rýchlotestov podozrivo lacno kúpil dva byty v centre hlavného mesta. Ich cenu nevysvetlil a hovoril aj o náhode.

Lacné byty v Bratislave

Krištof Kajetán Kičura sa stal vlastníkom dvoch bytov 17. a 18. marca 2020. Kúpnu zmluvu podpísal najneskôr 12. marca. Na liste vlastníctva nie je zapísané žiadne záložné právo, čo signalizuje, že Kičura mladší kupoval byty bez hypotekárneho úveru, uvádza Sme s tým, že ceny bytov sa v lokalite pohybujú v státisícoch eur.

NAKA ešte v marci začala "ex offo" trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že vtedajší predseda SŠHR SR Kajetán Kičura nemá dôveru vlády. Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Viac o téme: NAKAKoronavírusKajetán KičuraŠtátne hmotné rezervy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu