Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Levická nemocnica simulovala operáciu pacienta pozitívneho na ochorenie COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEVICE - Nemocnica Levice zrealizovala simulovanú operáciu pacienta-figuranta, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 a utrpel ťažký úraz. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

Celý zákrok tak musel byť simulovaný v špeciálnych podmienkach v tzv. červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej operačnej sále. Celý operačný tím musel operovať v ochranných oblekoch a prísne dbať na to, aby popri záchrane zraneného nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier. 

Všetko bolo ako v skutočnosti, len pacient bol v tomto prípade figurant. "Išlo o 41-ročného muža, ktorý je v domácej karanténe pre potvrdené ochorenie COVID-19 s ľahkým priebehom. Pacient utrpel doma úraz pádom zo schodov s podozrením na krvácanie do dutiny brušnej," uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo Helena Dudášová. 

Operačný tím použil jednorazové ochranné obleky. "V ochrannom obleku majú pracovníci obmedzené sluchové a zrakové vnemy, necítia sa komfortne a pri práci sa rýchlejšie unavia," doplnil primár chirurgického oddelenia Peter Macho.

Celkový čas operácie sa predlžuje o oblečenie a predovšetkým odborné vyzlečenie z ochranných osobných pomôcok. "Komplikovanejšia je aj manipulácia s pacientom, mení sa aj postup príchodu personálu na operačnú sálu. Je potrebné minimalizovať pohyb zdravotníkov na operačnej sále do momentu uspania pacienta a jeho intubácie. Po zabezpečení pacienta anestetickým tímom nastupuje príprava operačného poľa a tzv. "rúškovanie" pacienta," informoval Macho. 

Počas niekoľkých hodín praktického nácviku operácie pacienta s novým koronavírusom si zainteresovaní prakticky vyskúšali aj presun pacienta po skončení operácie na jednotku intenzívnej starostlivosti. 
 

Viac o téme: OperáciaNemocnicaPacientOchorenieSimuláciaLeviceKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu