Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Podvodníci masívne zneužívajú sociálne siete: Sexi kočky chceli nachytať aj Poliačika

Poliačik sa podelil o skúsenosť s podvodnými účtami na Facebooku. Zobraziť galériu (4)
Poliačik sa podelil o skúsenosť s podvodnými účtami na Facebooku. (Zdroj: Facebook/Martin Poliačik, TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Je čas karantény, niektorí sa prevažne zdržiavajú doma, iní sa občas vyberú do prírody. Nárast návštevnosti na sociálnych sieťach je v týchto dňoch jasný. Uvedomujú si to aj viacerí kybernetickí podvodníci a tento čas zneužívajú na to, aby sa zamerali na nič netušiacich užívateľov sociálnych sietí.

Mnohí to už na sociálnej sieti neraz zažili. Prevažne mužské osadenstvo sa s týmto "fenoménom" napríklad na Facebooku už stretlo. V tomto kontexte sa rozprávame napríklad o priehradke žiadostí o priateľstvo, kde sa miestami objavia ľudia s exotickými menami, o ktorých sme v živote nepočuli a prevažne ženského pohlavia.

Tieto účty často využívajú odcudzené profilové fotografie od cudzích ľudí, aby pôsobili vierohodnejšie. Svoju skúsenosť s týmto fenoménom, ktorý v týchto krízových dňoch narastá, mal aj bývalý poslanec NR SR Martin Poliačik, ktorý vyhlásil, že dnes sa s týmito slečnami "pretrhlo vrece".

KORONAVÍRUS Podvodníci masívne zneužívajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Martin Poliačik)

Profil narýchlo a šteklivé správy

Profily často zneužívajú ľudskú dôveru a naivnosť v tom zmysle, že si účet na sociálnej sieti zriadia tak, aby pôsobil príťažlivo. To znamená zneužiť nejakú príťažlivú fotografiu, ktorá nebola robená na tieto účely a hromadne rozosielať žiadosti o priateľstvo nič netušiacim ľuďom.

Tieto žiadosti bývajú aj na iných sociálnych sieťach a bývajú okorenené správami, ktoré sa svojou skladbou ani zdanlivo nepodobajú na formálny styk dvoch osôb a často je prítomné tykanie. Jeden z takých príkladov je uvedený nižšie. Za vstup do skupín tieto subjekty ponúkajú falošné služby s vidinou toho, že to užívateľa nebude stáť ani cent. Princíp "zadarmo" alebo "bez použitia peňazí" je pritom v týchto druhoch správ skloňovaný až príliš často.

Príklad správy, ktorú môžete na sociálnej sieti dostať
Zobraziť galériu (4)
Príklad správy, ktorú môžete na sociálnej sieti dostať  (Zdroj: Facebook/M.P.)

Ignorovanie je najlepšou cestou

V čase začínajúcej krízy je nárast takýchto správ pochopiteľný a každý v oblasti kybernetických podvodov si je vedomý, že väčšia časť obyvateľstva sa zdržuje práve doma, a tak túto situáciu zneužívajú. Tieto správy je najlepšie ignorovať a žiadosti o priateľstvo od osôb, ktoré sme nikdy predtým nevideli a ktoré pravdepodobne ani neexistujú, je ideálne odmietnuť. Mnohé takéto účty pritom nemávajú ani typické slovenské mená, ale skôr zahraničné a umeleckého, či priam až exotického charakteru.

Ďalší príklad falošných účtov
Zobraziť galériu (4)
Ďalší príklad falošných účtov  (Zdroj: Facebook/M.P.)

Ak by mohlo predsa len ísť o osobu, s ktorou sa môžeme poznať, len sme ju dlho nevideli, je lepšie najskôr takému subjektu napísať, či sa odniekiaľ poznáte a pozorovať reakciu a až po objasnení mu možno takúto žiadosť prípadne potvrdiť. Ak žiadna reakcia neprichádza, alebo je nasledovaná ďalšou správou, ktorá na našu otázku neodpovedá, je najlepšie postupovať pôvodným spôsobom, a síce ignorovaním a vymazaním si takéhoto kontaktu pochybného charakteru.

Viac o téme: SprávyFacebook KoronavírusKyberbezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu