Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ukončenie OČR počas koronakrízy netreba hlásiť Sociálnej poisťovni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ak chce rodič kedykoľvek počas súčasného obdobia uzatvorenia školských a predškolských zariadení ukončiť poberanie ošetrovného a ísť napríklad znova do práce, nemusí o tom špeciálne informovať Sociálnou poisťovňu. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

"Stačí, ak na konci kalendárneho mesiaca, v ktorom ošetroval, zašle pobočke Sociálnej poisťovne vyplnené Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, v ktorom uvedie, počas ktorých dní ošetroval," uviedol. Ošetrovné mu Sociálna poisťovňa vyplatí len za uvedené konkrétne dni.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V prípade, ak sa počas súčasného obdobia uzatvorenia školských a predškolských zariadení rodič rozhodne opätovne nastúpiť na OČR, nebude podávať novú žiadosť o ošetrovné. "Sociálna poisťovňa bude až do ukončenia krízovej situácie evidovať jeho prvú žiadosť o ošetrovné," upozornil hovorca.

Opätovne na konci kalendárneho mesiaca, v ktorom bude ošetrovať, zašle pobočke Sociálnej poisťovne vyplnené Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, v ktorom uvedie, počas ktorých dní ošetroval. Ak počas niektorých mesiacov počas krízovej situácie vôbec neošetroval, nakoľko napríklad bol v práci, čestné vyhlásenie nemusí poslať a dávku mu Sociálna poisťovňa nevyplatí.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaSlovenskoOČRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu