Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku dnes pribudlo len 7 prípadov: Igor Matovič sa pozrel na hmotné rezervy

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo v sobotu 41 prípadov, čím celkový počet na území krajiny stúpol na 178. V sobotu sa konalo prvé zasadnutie novej vlády Igora Matoviča. V krajine stále platia prísne opatrenia, okrem toho sa núdzový stav od štvrtka rozšíril aj na ďalšie subjekty zdravotníctva. Situáciu na Slovensku opäť sledujeme ONLINE.


VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády


Aktuálne platia prísne opatrenia:

  • Zavádzajú sa dočasné hraničné kontroly, (s Poľskom zatiaľ ostávajú otvorené).
  • Na územie Slovenska budú vpustení len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR a držitelia slovenského pasu.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zavádza sa povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí
  • Povinná karanténa platí aj pre rodinných prílušníkov žijúcich s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia
  • Zatvorené sú školy a školské zariadenia.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. 
  • Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky sú zatvorené.
  • Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne.

Pozrite si zoznam prípadov infikovaných novým koronavírusom

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Dnešný online sa skončil, ďakujeme za pozornosť!

20:58 Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura trvá na tom, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v zmysle zákona. Priznal, že pri nákupe rýchlotestov došlo k chybe, tá sa však podľa jeho slov dá napraviť. Iné zlyhanie nevidí. Povedal to v reakcii na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý žiada jeho odvolanie. Viac sa dočítate TU >>

20:28 Systémy testovania na prítomnosť nového koronavírusu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a súkromníkov, ktorí tiež oznámili, že nejaké testy majú k dispozícii, treba prepojiť. Na nedeľnom brífingu to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dodal, že v pondelok (23. 3.) sa majú uskutočniť na ÚVZ rokovania o ďalších testoch.

"Dobrá správa je, že sa nám dnes podarilo získať ďalších 10.000 reagencií, ktorých bol nedostatok. V tejto situácii vieme zabezpečiť dostatočne testovanie na ďalších desať dní," oznámil Krajčí. Dostupných testov je teda momentálne 13.000. 

19:33 Viac o dnešných nakazených sa dozviete v tomto článku. 

19:08 Deky, uteráky, mydlá, dezinfekčné prostriedky a ďalšiu materiálnu pomoc určenú na skvalitnenie života ľudí umiestnených v karanténnom centre priviezol dnes do Gabčíkova predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Ďalšia časť pomoci, rúška a ďalšie ochranné pomôcky, bola určená službukonajúcemu personálu, teda hasičom, ľuďom z Komplexnej centrálnej záchrannej služby a Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

Dve plné dodávkové vozidlá
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Pavol Machovič)

18:42 V ružinovskej Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prijali prísne epidemiologické opatrenia na gynekologicko-pôrodníckej klinike. Pohyboval sa tam lekár, ktorému potvrdili nakazenie novým koronavírusom.

Zákroky presunuli. V nedeľu večer o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Dodal, že na klinike pracovali aj dvaja lekári, ktorí sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, mali príznaky ochorenia COVID-19 a bez ochranných pomôcok ďalej pracovali. Aktuálne sa čaká na výsledky ich testov.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:28 Na Slovensku v nedeľu pribudlo 7 nových prípadov koronavírusu. Dokopy ich tak je 185.

18:12 V nemocnici v bratislavskom Ružinove ordinoval nakazený lekár. Gynekológ zatajil cestovateľskú anamnézu. Viac sa dočítate TU >>

18:03 Každoročná finančná zbierka Deň narcisov na pomoc onkologickým pacientom sa tento rok odkladá na neurčito. Liga proti rakovine (LPR), ktorá zbierku organizuje, tak rozhodla z dôvodu aktuálnej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu. Deň narcisov sa mal tento rok konať 16. apríla.

"Odklad 24. ročníka zbierky predstavuje stratu 70 percent finančných zdrojov príjmov určených na pomoc onkologickým pacientom," uviedla PR manažérka LPR Petra Benczyová. Tvrdí, že na Deň narcisov tím LPR pripravoval pol roka, pripravených je 15.000 pripravených dobrovoľníkov a 750 čakajúcich spoluorganizátorov, avšak je dôležité zabrániť možnému ohrozeniu zdravia dobrovoľníkov i prispievajúcej verejnosti.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: lpr)

17:52 Zabezpečenie núdzovej podpory pre umelcov je jednou z priorít, ktorej sa bude venovať nová ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Reagovala tak na výzvu osobností v audiovízii, ktoré sa na ňu obrátili s prosbou o pomoc pri snahe preklenúť likvidačné obdobie spôsobené šírením koronavírusu. „Výzvu filmárov evidujem. Zabezpečenie núdzovej podpory pre kultúru bude jednou z prvých vecí, ktorými sa budem nielen ja, ale aj moji kolegovia vo vláde zaoberať,“ uviedla v stanovisku Milanová.

Natália Milanová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

17:41 Český armádny špeciál doviezol v nedeľu z Lotyšska 51 Čechov a Slovákov, ktorých repatriujú v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Oznámil to český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch zase informoval, že v pondelok navrhne vláde predĺženie mimoriadnych opatrení platných v krajine, a to až do 1. apríla. Epidemiologické opatrenia zahŕňajú uzavretie väčšiny obchodov, obmedzenie voľného pohybu osôb a prevádzky úradov.

16:51 Prímestská autobusová doprava v Nitrianskom kraji začne od stredy 25. marca až do odvolania premávať v pracovných dňoch podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii letných prázdnin. Na základe rozhodnutia Nitrianskeho samosprávneho kraja premáva prímestská autobusová doprava v kraji od 16. marca do 24. marca podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii jarných prázdnin.

MHD stálo Nitru v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: evidencia dopravy)

16:42 Zduženie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriaďuje radu ekonomických expertov. Na brífingu v Liptovskom Hrádku to koncom týždňa oznámil šéf ZMOS-u Branislav Tréger. Vláde a sociálnym partnerom bude ponúkať východiská, ktoré budú minimalizovať tvrdé ekonomické dosahy epidémie nového koronavírusu na samosprávy, podporia udržateľnosť pracovných miest, verejné investície a získavanie eurofondov pre udržanie ekonomického cyklu v regiónoch.

16:28 Obyvatelia Košíc budú môcť odovzdať ochranné rúška na tvár, ktoré sami vyrobili, do 22 nových veľkokapacitných kontajnerov. Do mestských častí ich po dohode s mestom v pondelok (23. 3.) umiestni spoločnosť Kosit. Rúška budú bezplatne distribuované Košičanom, ktorí o ne tento týždeň prejavili záujem. Informoval o tom v nedeľu košický magistrát.

Šitie rúšok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Po nedostatkových rúškach je veľký dopyt. Keďže zo Správy štátnych hmotných rezerv SR a okresného úradu rúška do Košíc neprišli, mesto si vyše 5000 kusov zabezpečilo po vlastnej linke. Okrem vodičov MHD, seniorov v zariadení na Garbiarskej ulici alebo ľuďom v opatere charitatívnych organizácií sa podľa magistrátu ušli aj predavačkám v potravinách alebo mnohým ďalším ľuďom, ktorí o ne požiadali.

14:27 Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček považuje rokovania zastupiteľstiev samospráv bez fyzickej prítomnosti verejnosti počas koronavírusu za správne rozhodnutie. Podľa prezidenta ÚMS je osobná neúčasť verejnosti na rokovaniach mestských a obecných zastupiteľstiev dôležitou súčasťou prevencie proti šíreniu nákazy. Rovnaký názor má aj ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. ZMOS vyzval mestá a obce, aby v prípadoch, kedy to nie je nevyhnutné, presunuli rokovanie zastupiteľstiev na iný termín.

Richard Rybníček
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

14:24 remiér Igor Matovič (OĽaNO) sa obáva, že počet ľudí nakazených koronavírusom na Slovensku je výrazne vyšší ako sa doteraz zistilo. Zároveň predpokladá, že množstvo pozitívne testovaných ľudí sa bude zvyšovať. Viac si prečítate TU >>

14:13 Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus, je 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej. Následkom toho je v súčasnosti v karanténe celá popradská saleziánska komunita. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Saleziáni dona Bosca cez svojho hovorcu Rastislava Hamráčka v sobotu (21. 3.) spresnili, že nakazeným je rehoľný kňaz, ktorý pochádza z Českej republiky a mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu.

Po niekoľkodňovej návšteve v Čechách sa do Popradu vrátil 9. marca. V nedeľu 15. marca mu počas dňa stúpala teplota, predstavený komunity po opakovanej konzultácii s popradskou nemocnicou ho odviezol v utorok 17. marca ráno na test do prešovskej fakultnej nemocnice. Keďže zdravotný stav dotyčného nevyžadoval hospitalizáciu, vrátil sa do domácej karantény.

13:05 Ak predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura nevysvetlí všetky otázky o nákupoch ochranných pomôcok a ukáže sa, že vedenie SŠHR nekonalo zodpovedne, na pondelkovom (23. 3.) rokovaní vlády predloží minister hospodárstva návrh uznesenia na Kičurovo odvolanie. Po stretnutí na pôde SŠHR to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Viac informácií nájdete tu >>

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:55 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce viac testovať ľudí na ochorenie COVID-19. Podotkol však, že testov má Slovensko málo. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Nevylúčil, že vláda prijme ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zdôraznil, že opatrenia by mali byť všade na Slovensku rovnaké.

12:45 Spoločnosť Adeli Medical Center v Piešťanoch ponúka vláde SR a krízovému štábu svoje priestorové a odborné kapacity zdravotníckeho a rehabilitačného centra. Tie by mohli byť v prípade potreby využité na starostlivosť o pacientov, ľudí v karanténe, pre zdravotníkov či ďalších ľudí v súvislosti s kulmináciou pandémie nového koronavírusu. 

12:00 Bratislavské mestské dni, ktoré každoročne prilákajú tisíce ľudí, sa pre riziko šírenia nového koronavírusu nebudú tento rok konať tradične v apríli. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla s tým, že ako všetci v kultúre, aj Bratislava stojí pred výzvou nanovo premyslieť organizáciu pripravovaných podujatí či nové formy komunikácie s publikom.

11:30 Nitrianske centrum Maltézskej pomoci Slovensko na základe požiadania vedenia Fakultnej nemocnice v Nitre bezodplatne poskytlo nemocnici do užívania nafukovací zdravotnícky stan. Nemocnica v ňom zriadila záchytné miesta pre pacientov postihnutých ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. 

10:05 Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje postup zadávania zákaziek súvisiacich s dodaním zdravotníckych pomôcok, ktoré vyhlásila Správa štátnych hmotných rezerv. ÚVO o tom informoval v tlačovej správe, ktorú v nedeľu poskytla jeho hovorkyňa Janka Zvončeková.

“Úrad začal konať okamžite po zverejnení informácií, ktoré môžu signalizovať pochybnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov. Proces preverovania sme spustili v utorok 17. marca. Verejný obstarávateľ má v stanovenej lehote zdokladovať, akým spôsobom v rámci priameho rokovacieho konania dospel ku konečnému výberu hospodárskych subjektov, ktoré predložili ponuku a bola s nimi uzavretá zmluva. Je potrebné povedať, že presné informácie o danom postupe má do doby doručenia informácií iba samotný verejný obstarávateľ,” vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák.

Miroslav Hlivák
Zobraziť galériu (12)
Miroslav Hlivák  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

8:00 Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) verí, že boj s neviditeľným nepriateľom všetci vyhráme. Uviedol to v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom na jeho prvej tlačovej konferencii v pozícii ministra. Zároveň informoval, že Slovensko má k dispozícii 3-tisíc testov na nový koronavírus. V sobotu sa pritom otestovalo 450 vzoriek. Ďalšie testy sú podľa neho objednané, nevie však, v akom množstve a či ich bude dostatok. Rýchlotesty podľa Krajčího nedokážu pomôcť, vykazovali by totiž veľmi veľa falošných výsledkov. Viac informácii nájdete TU >>

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

6:25 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce vedieť, akým spôsobom Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR postupovala pri zabezpečovaní ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov. V nedeľu (22. 3.) o 8.00 h ráno chce prísť na SŠHR a stretnúť s predsedom Kajetánom Kičurom. Premiér to povedal po sobotňajšom prvom zasadnutí jeho vlády. V pondelok (23. 3.) podľa Matovičových slov opäť zasadne vláda.

6:00 Všetky dôležité informácie, ktoré sa diali v sobotu v súvislosti s koronavírusom na Slovensku, nájdete TU >>

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: NákazaPrípadyIgor MatovičKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu