Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Schôdza, ktorá sa zapíše do dejín! VIDEO Rušná výmena parlamentu: Ostré hádky, Blahu ani Kotlebu nezvolili

Zobraziť galériu (34)
(Zdroj: NR SR, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Nový parlament sa zišiel dnes o deviatej na ustanovujúcej schôdzi, na ktorej poslanci zložia ústavou predpísaný sľub. Zvolia si vedenie parlamentu a šéfov výborov. Rokovanie sa uskutoční za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení pre šíriaci sa koronavírus. Igor Matovič a jeho nová vláda budú čeliť obrovskej výzve.

Na ustanovujúcej schôdzi poslanci zložia sľub, zvolia vedenie snemovne a výborov. Poslancov čaká prvý rokovací deň v rúškach a rukaviciach. Včera sa premiér Peter Pellegrini aj s celou vládou rozlúčil a poďakoval všetkým ministrom. Igor Matovič sa stáva premiérom v najväčšej kríze akú Slovensko počas svojej samostatnosti zažilo. 


Predstavujeme vám Matovičovu vládu! Je v nej kaderník aj blogerka: Najväčšia výzva ich čaká hneď na začiatku


NAŽIVO Ustanovujúca schôdza parlamentu

Galéria: Takto prebieha prvá schôdza nového parlamentu

Náš ONLINE z ustanovujúcej a zároveň prvej schôdze nového parlamentu sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. 

18:31 Druhá schôdza nového parlamentu pokračuje v utorok o 10:00. Boris Kollár tak ukončil ustanovujúcu schôdzu. 

18:26 Poslanci pristúpia k poslednému bodu programu.

18:25 Výboru na kontrolu Národného bezpečnostného úradu bude šéfovať Martin Beluský z Kotlebovej ĽS NS. Získal 75 hlasov, nakoľko však neboli prítomní všetci poslanci, preto to stačilo. Kontrolný výbor na činnosť SIS bude viesť Erik Tomáš.

18:24 Ani Marián Kotleba nebol zvolený za predsedu osobitného kontrolného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Za bolo len 46 poslancov. Nová voľba sa bude konať v utorok. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: NR SR)

17:45 Poslanci pristúpili k tajnej voľbe. 

17:40 „Som rád, že sa takto rýchlo vyfarbila koalícia Smeru a ĽSNS. V predchádzajúcom období to trvalo podstatne dlhšie,“ povedal Dostál. 

17:34 „Kotleba má viac percent ako vy, toto je nonsens, prestaňte sa tu predvádzať,“ povedal Ľubomír Vážny zo Smeru, ktorý sa zastal Kotlebovej strany. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: NR SR)

17:31 Na Dostála reaguje Milan Mazurek. „Vy sa pasujete do role Najvyššieho súdu. Tak môžeme založiť úrad s názvom Ondrej Dostál a môžete určit, kto je a kto nie je fašista,“ povedal s tým, že to svedčí o tom, že je on sám fašista. 

17:28 Dostál sa prihlásil, aj keď to pri voľbe predsedov kontrolných výborov nie je vo zvyku. „Kotlebovci - ĽSNS nie sú štandardnou stranou, nie sú ani bežnou neštandardnou stranou, aké na Slovensku máme,“ povedal Dostál s tým, že fašistov do čela takýchto výborov si nevolíme. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

17:25 Blaha ako jediný nominant neprešiel. Ostatní šéfovia výborov prešli podľa návrhu. 

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti – Tomáš Valášek (Za ľudí), získal 112 hlasov

Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky – Milan Vetrák (OĽaNO), získal 120 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet – Marián Viskupič (SaS)

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti – Peter Kremský (OĽaNO), získal 123 hlasov

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: NR SR)

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie – Jaroslav Karahuta (Sme rodina), získal 122 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj – Jozef Lukáč (Sme rodina), získal 125 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci – Jana Žitňanská (Za ľudí), získala 118 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo – Jana Cigániková (SaS), získala 106 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť – Juraj Krúpa (OĽaNO), získal 120 hlasov

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky – Juraj Blanár (Smer), získal 122 hlasov

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport – Richard Vašečka (OĽaNO), získal 118 hlasov

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá – Kristián Čekovský (OĽaNO), získal 120 hlasov

17:22 V parlamente sa čoskoro pristúpi k voľbe predsedov kontrolných výborov.

17:15 Ľuboša Blahu nezvolili za šéfa výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za bolo 55 poslancov, proti bolo 84 poslancov, zdržalo sa päť poslancov. 

17:00 V palamente postupne ohlasujú zvolených šéfov jednotlivých výborov. 

15:25 Poslanci hlasujú v tajnom hlasovaní, hlasy sa musia následne sčítať.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

15:02 Zvolenie Kotlebu do čela výboru by malo prejsť, u Blahu nie je taká istota

Zvolenie lídra strany ĽSNS Mariana Kotlebu do čela Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva by v parlamente malo prejsť, povedal novozvolený predseda parlamentu Boris Kollár z hnutia Sme rodina. Tým, že za lídra ľudskoprávneho výboru bude zvolený kandidát Smeru Ľuboš Blaha, si však už istý nie je. Ak by ho poslanci nezvolili, bude sa podľa jeho slov pravdepodobne konať opakovaná voľba.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„U pána Blahu bude veľký problém, ale to vládna koalícia dopredu avizovala. Napriek tomu sa ho strana Smer-SD rozhodla ponechať ako kandidáta na túto funkciu, takže uvidíme. Možno bude opakovaná voľba," objasnil Kollár.

15:01 Paralment zriadil ďalšie výbory. Nasleduje hlasovanie o predsedoch ďalších 13-ich výborov. Výnimkou sú osobitné kontrolné výbory. 

14:58 Grendel a Šeliga sú novými podpredsedami parlamentu

Novými podpredsedami parlamentu sa stali Gábor Grendel za hnutie OĽaNO a Juraj Šeliga od kiskovcov. Grendel získal v tajnej voľbe 108 hlasov, Šeliga 88, potrebovali aspoň 76. Za Šeligu tak nehlasovala celá koalícia. Ich zvyšných dvoch kolegov na podpredsedníckych stoličkách budú poslanci voliť v pondelok. Kandidátmi sú Peter Pellegrini zo Smeru a Milan Laurenčík za SaS.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

14:23 Poslanci schválili, že Národná rada SR bude mať štyroch podpredsedov. 

Na tento post sa prihlásili dvaja poslanci. V tajnej voľbe sa teraz bude rozhodovať o Gáborovi Grendelovi a Jurajovi Šeligovi. O ostatných dvoch sa bude hlasovať na ďalšej schôdzi. Mal by kandidovať Peter Pellegrini (Smer-SD) a za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

14:00 Kollár mal pripravený prejav, ale chce sa poslancov prihovoriť ľudsky. „Preto ho odložím. Dámy a páni, Slovensko dnes čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny. Ľudia očakávajú riešenie problémov a chceli zmenu,“ povedal Kollár. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

13:58 Danko odovzdal Kollárovi kreslo predsedu parlamentu

Danko zaželal Kollárovi veľa šťastia. „Súčasne vás prosím, aby ste zaujali miesto, ktoré vám patrí a pokračovali vo vedení schôdze. Lúčim sa s vami ako predseda parlamentu. Ďakujem,“ povedal Danko. Kollár vystúpi s krátkym príhovorom. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

13:56 Na voľbe predsedu parlamentu bolo prítomných 142 poslancov. Za Borisa Kollára hlasovalo 106 poslancov. Boris Kollár sa stáva predsedom parlamentu a vystrieda tak Andreja Danka. V sále sa ozval veľký potlesk. 

13:31 Strany a hnutia si na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby

Klub OĽaNO povedie Michal Šipoš (53 mandátov)
Klub Sme rodina povedie Peter Pčolinský (17 mandátov)
Klub SaS povedie Anna Zemanová (13 mandátov)
Klub Za ľudí povedie Jana Žitňanská (12 mandátov)
Klub Smeru povedie Robert Fico (38 mandátov)
Klub ĽSNS povedie Marian Kotleba (17 mandátov)

13:24 Smer nebude voliť lídra Sme rodina Borisa Kollára za predsedu Národnej rady SR. Oznámil to predseda Smeru Robert Fico.

Galéria: Ustanovujúca schôdza parlamentu

13:23 Schôdza je prerušená. Poslanci idú v tajnej voľbe voliť nového predsedu parlamentu. 

13:20 Fico je z reakcií poslancov prekvapený. „Ani jeden z poslancov nepovedal lekárom a ostatným ani mäkké F. Je vidieť, že je pre nich pandémia politická téma.“ Opäť vychvaľoval vládu a bránil Smer. 

13:09 Sulík sa vyjadril k Ficovi

„Vy ste karikatúra politika. Tridsať rokov ste v politike, vy ste mohli toľko pre tú krajinu urobiť. Neboli ste taký zlý, aký ste dnes. Jedovatý, zatrpknutý.“ Sulík. „Pán Fico, posledná veta, vy tu štyri roky budete na smiech, tak buďte radšej ticho.“

13:04 Cigániková uviedla, že ľudia vedia, koho si zvolili. „Viete ho prečo si ho ľudia zvolili? Lebo Boris prišiel, postavil sa a povedal, čo spravil zle. Áno, Boris má svoje chyby, ale aj tak si ho zvolili. Lepšie je mať fotku s mafiánmi ako byť mafiánom.“

13:01 „Blaha nie je koronavírus ani hanba. Blaha má svoje autentické a originálne názory,“ povedal poslanec Fico. Koaliční poslanci ho v sále vysmiali. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

12:59 Poslanec Fico podľa jeho slov vymenúva fakty. Spomína komunikáciu Kollára s dievčaťom v Čistom dni, kontakty so Zsuzsovou a jeho dávne styky s mafiou. „Prepojenie vášho kandidáta na predsedu parlamentu na mafiu je fakt. Prečo trváte na voľbe takéhoto kandidáta?“

12:58 Fico má výhrady voči Kollárovi ako predsedovi parlamentu

„Keďže bol napadnutý poslanec Smeru a boli porušené dohody, musím sa vyjadriť aj k voľbe predsedu parlamentu. Pán Kollár, ja vás nepoznám, budem komentovať len fakty.“ Fico uviedol, že má prívo sedieť v národnej rade a rešpektuje výsledky tajnej voľby. „Predseda národnej rady je druhý najvyšší činiteľ na Slovensku. Automaticky má najvyššiu previerku a budú sa k nemu dostávať všetky tajné informácie. Za vládnu koalíciu vás bolo zvolených 95 a my si kladieme za Smer otázku, prečo padla voľba na Kollára.“

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

12:53 Fico bráni Blahu

Fico na úvod poďakoval všetkým zvoleným poslancom a novej vláde. Vyjadruje sa k voľbe šéfov výborov. Vyjadruje sa k tomu, že poslanci nechcú do čela Blahu a Kotlebu. Bráni Blahu, proti ktorému sa pred schôdzou vyjadril Sulík a Matovič. „Nazvať ho koronavírus považuje za hanebné a smiešne,“ povedal Fico. „Myslím si, že nastupujúca vláda môže byť spokojná s tým, ako postupovala vláda premiéra Pellegriniho. Majú sa o čo opierať,“ povedal. 

12:52 Do rozpravy o zvolení nového predsedu parlamentu sa prihlásil jediný Robert Fico. Bude hovoriť bez rúška, podľa neho je to zložité.

12:42 „Kým tu nie je minister a kým nie je reálne vymenovaný, preberá rezort zastupujúci minister,“ povedal Klus. Predpokladá, že to bude niektorý z ministrov za SaS. Dodal, že pravdepodobne to bude Sulík. „Ten bude viesť ministerstvo formálne a oficiálne do času, kým pán minister nepríde na Slovensko, neabsolvuje karanténu, a potom sa nechá vymenovať,“ uviedol.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Topky, TASR)

Na otázku, kto bude okrem neho štátnym tajomníkom na MZVaEZ, odpovedal tým, že niekto kvalifikovaný z rezortu. „Nemusí to byť nominant žiadnej strany, jediným straníckym nominantom podľa informácií, ktoré mám, na ministerstve budem ja," povedal.

12:40 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by mal po vymenovaní vlády dočasne viesť zastupujúci minister. A to po dobu, kým sa nový minister Ivan Korčok (nominant SaS) nevráti zo zahraničia a neabsolvuje karanténu, uviedol Martin Klus. Dodal, že zastupujúcim ministrom by mohol byť šéf SaS Richard Sulík.

12:38 Národná rada schválila platnosť ôsmeho volebného obdobia, ústanovujúca schôdza prebehla v poriadku. Po krátkej prestávke by mala nasledovať voľba predsedu parlamentu. Tým sa stane Boris Kollár.

12:15 Stanovisko poslaneckého klubu strany Za ľudí

„Poslanci strany Za ľudí nebudú hlasovať za to, aby bol predsedom ktoréhokoľvek výboru Národnej rady SR poslanec za stranu ĽSNS, rovnako nebudú hlasovať za poslancov Roberta Fica a Ľuboša Blahu, ak ich strana Smer navrhne na funkciu predsedu výboru NR SR,“ uviedla strana v stanovisku. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

12:09 Poslanci zvolili na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu členov Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za zvolenie členov výboru hlasovalo 137 zo 139 prítomných poslancov. Na zvolenie kandidátov na členov výboru bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Voľba predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií sa uskutoční na ďalšej parlamentnej schôdzi. Poslancov o tom informoval dosluhujúci podpredseda parlamentu Béla Bugár z Mostu-Híd.

11:55 Novinárom poprial úspešné štyri roky, považoval to za povinnosť, potom bez slov odišiel a neodpovedal na žiadne otázky. 

11:53 Danko sa rozlúčil krátkym vyhlásením

Andrej Danko sa rozlúčil a pred novinármi poďakoval sa svojim kolegom. Budúcej vláde a poslancom zaželal veľa šťastia. „Demokracia má také zvláštne čaro, že vždy opozícia, ktorá vždy hovorí, že vie riešiť problémy, dostane šancu. Prišiel ten čas, že opozícia, ktorá nás kritizovala ako koalíciu a vedenie Národnej rady SR dnes preberie moc a hodnotiť nás môžete o štyri roky, kedy budete môcť hodnotiť štyri roky, ktoré ste prežili s nami a ktoré prežijete s tými, ktorí preberú teraz moc,“ povedal Danko. 

11:50 Poslancom sa oficiálne stal aj Robert Fico. Svoj sľub skladal bez rúška ako väčšina poslancov, ktorí si pri sľube rúško zložili. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

11:47 Poslanecký sľub zložili náhradníci za členov Pellegriniho vlády.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

11:40 V parlamente je momentálne vyhlásená 30-minútová prestávka, počas ktorej sa mandátový a imunitný výbor zíde na ustanovujúcej schôdzi. Ten overí platnosť výsledku parlamentných volieb, po jeho vyhlásení dostane každý poslanec preukaz. 

11:32 Na voľbe bolo prítomných 146 poslancov. V tajnom hlasovaní o návrhu na predsedu mandátového a imunitného výboru si poslanci zvolili Annu Andrejuvovú za OĽaNO. Teraz nasleduje hlasovanie o ďalších členoch dvoch výborov. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

11:28 V parlamente je momentálne prestávka. Poslanci ju využívajú na tajnú voľbu a sčítavanie hlasov. Hlasuje sa o zriadení mandátového a imunitného výboru a výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. 

11:20 Poslanci si budú voliť aj predsedov osobitných kontrolných výboro. Dva z nich by mali obsadiť kotlebovci. Viacerí s tým nesúhlasia. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)

11:13 Predsedovia jednotlivých výborov sa volia v tajnom hlasovaní. Tu sú jednotlivé nominácie. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)

11:04 Za predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky navrhli Annu Andrejuvovú z OĽaNO. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

11:00 Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), je odhodlaný urobiť vo funkcii všetko pre Slovensko. „Využijem maximum mojich kontaktov po svete a skúsenosti z 28 rokov pôsobenia v diplomacii,“ uviedol na sociálnej sieti.

Korčok sa momentálne nachádza v Spojených štátoch amerických, kde pôsobí ako veľvyslanec SR. „Pokiaľ ide o môj návrat domov, viem zatiaľ s istotou, že hneď potom ma čaká karanténa, a preto sa nebudem môcť zúčastniť na vymenovaní novej vlády. Robím však všetko pre to, aby som čo najskôr vedel oznámiť dátum môjho návratu,“ povedal. Dodal, že od daného dátumu začne plynúť jeho čas v karanténe a až potom sa bude môcť plnohodnotne ujať funkcie.

10:35 Poslanecký mandát Petra Pellegriniho je neuplatňovaný. Nedošlo k vzdaniu sa mandátu. Ide o situáciu, kedy zvolení poslanci, ktorí v rámci ustanovujúcej schôdze NR SR skladali poslanecký sľub sú zároveň aj siedmi súčasní členovia vlády SR. Po zložení poslaneckého sľubu sú ich poslanecké mandáty neuplatňované. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Na ich miesta zložili dnes sľub náhradníci, ktorí budú poslancami do podania demisie súčasnej vlády a vymenovania novej vlády SR nasledovne:

- Augustín Hambálek nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca P. Pellegriniho
- Vladimír Jánošík nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca R. Rašiho
- Ján Kvorka nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslankyne D. Sakovej
- Zdenko Svoboda nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca J. Richtera
- Branislav Ondruš nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca P. Žigu
- Pavol Goga nastúpi ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca L. Kamenického
- Mária Janíková nastúpi ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslankyne Ľ. Laššákovej

10:34 Poslanci si počas krátkej prestávky budú voliť vedenie a členov mandátového a imunitného výboru ako aj výboru pre nezlučiteľnost funkcií. 

10:31 Sľub skladajú poslanci - náhradníci za tých, ktorí si svoj mandát neuplatnili.

10:16 Anna Remiášová zložila svoj sľub. Matka Roberta Remiáša kandidovala za hnutie OĽaNO.

10:12 Budúci minister vnútra nepresviedčal Matoviča o ničom. „Musíte sa spýtať Igora Matoviča a Gábora Grendela.“ Jeho nominácia bola prekvapením. Prvé kroky budú spojené s krízovým štábom, Mikulec povedal, že plánuje podniknúť aj iné kroky, ako podnikol štáb doteraz. 

Budúci minister vnútra Mikulec sa bude sústrediť na krízový štáb, plánuje podniknúť aj iné kroky

9:55 Ako sme už pripomenuli sľub zloží 144 poslancov, štyria sa vzdali mandátu, Mária Šofranko je PN a Andrej Stančík v karanténe. Poslanci si pri skladaní sľubu skladajú rúška, následne si ich nasadia nanovo. 

9:52 Skladanie sľubov je už v druhej polovici.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:49 Svoj sľub zložil aj Robert Fico, ktorý bude šéfom poslaneckého klubu Smeru. Post podpredsedu parlamentu bude vykonávať Peter Pellegrini.

9:44 Poslanci aj naďalej skladajú sľuby. Na dnešnej schôdzi sa budú voliť aj šéfovia výborov. 

9:25 Smer si nomináciou Blahu za predsedu ľudskoprávneho výboru robí srandu, povedal Matovič

„To je naozaj loptička na strane Smeru. Každý poslanec bude hlasovať v súlade so svojím svedomím. Ja určite pána Blahu, obdivovateľa režimov potláčajúcich ľudské práva, do čela ľudskoprávneho výboru nepodporím,“ povedal Matovič.

Matovičovu vládu čaká od rána ťažký súboj, realite sa musíme postaviť čelom

9:21 SaS nepodporí nomináciu Blahu na predsedu ľudskoprávneho výboru. „Pán Blaha je hanba pre túto krajinu. Už teraz viem, že celý náš klub za neho hlasovať nebude,“ skonštatoval Sulík. Dodal, že poslanecký klub SaS bude mať voľnú ruku pri hlasovaní o nominantoch strany ĽSNS na čelo parlamentných výborov.

O nominácii kotlebovcov rozhodne parlament, Blaha je podľa Sulíka hanbou

9:20 Kandidátom na predsedu Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva za Smer bude Ľuboš Blaha. Šéf SaS Richard Sulík potvrdil, že klub SaS túto nomináciu nepodporí. Nepodporí ho ani líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:18 Predsedom parlamentu má byť šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár

Strana Za ľudí navrhne na post podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu. Svoju kandidatúru potvrdil v piatok pri príchode na ustanovujúcu schôdzu parlamentu. Podpredsedovia parlamentu majú byť štyria. Okrem Šeligu by mal kandidovať aj Gábor Grendel. Predseda SaS Richard Sulík povedal, že by chcel za liberálov na pozíciu podpredsedu parlamentu navrhnúť Milana Laurenčíka. Smer by mal navrhnúť Petra Pellegriniho.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:12 Sľuby už vykonali Martin Klus, Ľubica Laššáková, Denisa Saková, Ján Richter a ďalší poslanci. Každý poslanec musí po podaní ruky použiť dezinfekciu. Sľuby postupne zloží 144 poslancov. 

9:12 Andrej Hrnčiar číta znenie sľubu. 

9:09 Všetci majú rúška a rukavice. Poslanci pristúpia k skladaniu sľubu. Po verejnom prečítaní sľubu položí poslanec ruku na ústavu a povie sľubujem. Podpisom potvrdí sľub. 

9:08 Andrej Danko otvoril ustanovujúca schôdzu. Privítal Petra Pellegriniho a ostatných členov vlády. „Blahoželám tým, ktorí získali mandát. Prajem úspešné volebné obdobie.“

9:06 Ustanovujúca schôdza začala. Poslanci počúvajú hymnu. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:05 Poslanci sa už zbiehajú v sále. Schôdza by mala o malú chvíľu začať. Prenos zo schôdze vysiela RTVS.

8:59 „Blahu treba izolovať od spoločnosti ako koronavírus,“ povedal pred začiatkom schôdze Sulík.

8:58 Andrej Danko dnes definitívne opustí parlament. Za normálnych okolností si predseda parlamentu po odvolaní sadne do poslaneckých lavíci. Keďže Dankova strana SNS sa nedostala do parlamentu, šéf SNS opustí stoličku definitívne. 

8:56 Politici ĽSNS sú navrhnutí do čela dvoch parlamentných výborov

Výbor pre činnosť Vojenského spravodajstva má viesť Marian Kotleba.
Výbor na kontrolu činnosti NBÚ má viesť Martin Beluský. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:45 Schôdza prebieha kvôli koronavírusu v špeciálnom režimu za prísnych podmienok, do budovy nemajú vstup ani v parlamente. 

8:30 Poslanci už  prichádzajú do budovy parlamentu. Sľub zloží 144 poslancov. 

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini sa rozlúčil: Som smutný aj unavený

Končiaci premiér Peter Pellegrini pred posledným rokovaním vlády uviedol, že je smutný a aj unavený. Nová vláda Igora Matoviča dostane podľa neho od kabinetu plne funkčný štát, avšak pre situáciu okolo nového koronavírusu v ťažkom čase.

Končiaci premiér Pellegrini sa lúči v krízovej situácii

„Odovzdávame novej vláde plne funkčný štát s kopou šikovných ľudí a je na novej vláde, ako to uchopí,“ vyhlásil Pellegrini po poslednom rokovaní vlády, na ktorom odvolali všetkých súčasných štátnych tajomníkov i vedúceho Úradu vlády SR.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Ján Zemiar)

Vládny kabinet, na ktorého čele stál, podľa neho podával maximálne profesionálny výkon a ani jeden minister či ministerka z neho nemuseli odísť pre kauzu či svoju neschopnosť. Kľúčovou prioritou novej vlády bude podľa končiaceho premiéra boj s novým koronavírusom, ochrana zdravia a bezpečnosť ľudí.

Schôdza, ktorá sa zapíše
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/Ján Zemiar)

„Nech sa novej vláde darí a prináša ľuďom čo najlepšie riešenia,“ podotkol Pellegrini, ktorý sa poďakoval končiacim ministrom za ich odvedenú prácu. Odporučil im, aby nevnímali hodnotenia, ktoré im vystavia médiá a jednotliví novinári, ale aby sa riadili tým, ako to vnímajú a čo hovoria bežní ľudia.


Kotlebovci chcú dvoch predsedov kontrolných výborov


Generálka ustanovujúcej schôdze

Včera prebehla v Národnej rade SR prebehla generálka ustanovujúcej schôdze. Poslancom merali teplotu, neskôr si preberali hlasovacie karty, preukazy poslancov, výpočtovú techniku a skúšali si aj hlasovacie zariadenia v rokovacej sále. 

V parlamente prebehla pred oficiálnou ustanovujúcou schôdzou generálka

Každému dostane pri vstupe do budoy aj otázky o cestovateľskej anamnéze a či neprejavuje príznaky ochorenia na koronavírus. Poslanci si budú musieť pred vstupom do rokovacej sály vydezinfikovať ruky, navliecť rukavice a nasadiť ochranné rúška.

Posledné rokovanie a demisia vlády

Doterajší štátni tajomníci končia na svojich postoch. Dosluhujúci vládny kabinet Pellegriniho ich vo štvrtok podobne ako vedúceho Úradu vlády SR Matúša Šutaja Eštoka odvolal zo svojich funkcií. Vláda sa zaoberala aj svojou piatkovou demisiou.

Pellegriniho vláda končí, rozlúčil sa a poďakoval celej vláde za ich prácu

Štátnymi tajomníkmi na ministerstve vnútra boli Rudolf Urbanovič a Michal Bagačka. Na ministerstve školstva to boli štátni tajomníci Peter Krajňák, Oľga Nachtmannová a Jozef Gönci. Ako štátni tajomníci na ministerstve obrany pôsobili Marián Saloň a Róbert Ondrejcsák. V rámci rezortu životného prostredia pôsobili štátni tajomníci Norbert Kurilla a Boris Susko. Na ministerstve kultúry boli štátnymi tajomníkmi Ivan Sečík a Konrád Rigó, na ministerstve dopravy Ladislava Cengelová a Peter Ďurček.

Posledná vláda

Ako štátni tajomníci na ministerstve zdravotníctva pôsobili Jaroslav Ridoško a Stanislav Špánik. Na ministerstve zahraničných vecí boli štátni tajomníci František Ružička i Lukáš Parízek a v rezorte spravodlivosti štátna tajomníčka Edita Pfundtner. Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny pracovali štátni tajomníci Branislav Ondruš a Ivan Švejna, v rezorte pôdohospodárstva Anton Stredák a Gabriel Csicsai. Na ministerstve financií bola štátna tajomníčka Dana Meager. Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec pôsobili ako štátni tajomníci na ministerstve hospodárstva.

Prísne opatrenia

Do budovy sa okrem poslancov, zamestnancov Kancelárie Národnej rady SR a ochranky nedostane nedostane nik - vrátane novinárov. Úvod schôdze bude viesť doterajší predseda parlamentu Andrej Danko, kým snemovňa nezvolí jeho nástupcu. Mal by sa ním stať predseda strany Sme rodina Boris Kollár. V rokovacej sále sa stretne 150 poslancov z celého Slovenska. Prvým bodom schôdze je skladanie sľubu.

 Po prečítaní textu ústavy začnú poslanci postupne pristupovať k pultu, na ktorom bude položená ústava. Položia na ňu ruku, povedia slovo „sľubujem“ a podajú ruku doterajšiemu predsedovi parlamentu. Následne zložia sľub náhradníci na neuplatňované poslanecké mandáty členov dosluhujúcej vlády Petra Pellegriniho.

Nasledovať bude schválenie volebného poriadku a voľba overovateľov. Ďalším bodom programu je overenie platnosti voľby poslancov, voľba vedenia parlamentu. Najskôr poslanci zvolia predsedu parlamentu, ktorým by mal byť Boris Kollár. Po zvolení si prvý raz sadne na stoličku predsedu a Andrej Danko opustí rokovaciu sálu. Poslanci potom zvolia podpredsedov parlamentu.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkBoris KollárPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu