Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šefčovič: Summit EÚ bude cez videoprenos a venovaný iba epidémii koronavírusu

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Budúcotýždňový summit EÚ bude v podobe videokonferencie a tematicky zameraný iba na otázky spojené s koronavírusom. V stredu, po zasadnutí kolégia komisárov, to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár upozornil, že išlo o vôbec prvé rokovanie komisárov prostredníctvom videoprenosu, pričom hlavným cieľom exekutívy EÚ bolo aj napriek šíriacej sa pandémii zabezpečiť, aby nedošlo ku kolapsu hospodárskeho života v EÚ a aby inštitúcia mohla fungovať a prijímať potrebné rozhodnutia. A to aj za situácie, že len tri percentá jej zamestnancov pracujú na svojom pracovisku a zvyšok vykonáva prácu z domu.

"Venovali sme sa tým najdôležitejším témam, ktoré momentálne riešia všetci lídri v Európe," uviedol Šefčovič. A spresnil, že v prvom rade ide o otázky v oblasti dopravy po tom, ako EK navrhla uzatvoriť svoje vonkajšie hranice na 30 dní. "Chceme zabezpečiť, aby lekárske a nemocničné kapacity, ktoré máme v Európe, boli postačujúce a aby sme vedeli poskytnúť adekvátne služby občanom EÚ. A zároveň aby sme zabránili šíreniu nákazy z tretích krajín," vysvetlil.

Aj napriek tomu eurokomisia pokračuje v diskusiách so všetkými členskými krajinami o otvorení "zelených koridorov" na hraničných priechodoch pre uľahčenie prepravy tovarov. Šefčovič pripomenul, že na mnohých hraniciach sú desiatky kilometrov dlhé zápchy nákladných vozidiel a podobná situácia je aj v železničnej doprave.

"Ak sa situácia nevyrieši už v krátkom čase, môžu nastať komplikácie so zásobovaním základných tovarov. Chceme, aby nákladná doprava mohla fungovať a aby sa prijali aj špeciálne opatrenia pre zdravie vodičov kamiónov," opísal situáciu Šefčovič. Ďalšou veľkou témou pre EK je podľa neho pripraviť sa na ekonomickú recesiu v EÚ.

Všetky členské krajiny pod tlakom epidémie už prijali radikálne opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí, čo sa však prejavuje na ekonomike. Firmy v oblasti dopravy, cestovného ruchu a služieb sú v kritickom stave. "Preto sme prijali 11 opatrení, ako pomôcť tým sektorom a tým častiam ekonomiky, kde je situácia akútna," uviedol Šefčovič.

Upozornil, že vďaka opatreniam EK sa spružnila a zefektívnila možnosť poskytovania štátnej pomoci, nachádzajú sa spôsoby, ako využiť doteraz nevyčerpané eurofondy a pracuje sa na tom, ako využiť "palebnú silu", ktorú predstavuje Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), známy aj ako euroval, a ako skombinovať možnosti, ktoré ponúkajú Európska centrálna banka (ECB) a Európska investičná banka (EIB), aby bolo možné nasmerovať dostatok financií do tých sektorov, ktoré sú epidémiou koronavírusu najviac postihnuté.

To sa týka aj malých a stredných podnikov a európski poľnohospodári zasa môžu ťažiť z väčšej flexibility pri predkladaní žiadostí o priame platby. Šefčovič zároveň pripomenul, že na spoločnom postupe - prostredníctvom videokonferencií - pracujú európski ministri zdravotníctva, vnútra, financií a zahraničných vecí, a to na takmer každodennej báze.

"Aj na budúci týždeň sa summit EÚ takisto uskutoční cez videokenferenciu a bude zasvätený tejto jedinej téme - ako sa vyrovnať s krízou spojenou s koronavírusom," pripomenul slovenský eurokomisár. A priznal, že táto téma bude dominovať aktivitám EÚ v najbližších týždňoch a možno aj mesiacoch.

Šefčovič sa na budúci týždeň v utorok v mene Európskej komisie zúčastní na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá pripravuje všetky potrebné podklady pre rokovania premiérov a prezidentov na summite. Komisár upozornil, že aj toto stretnutie bude tiež iba v podobe videokonferencie.
 

Viac o téme: EKSummitMaroš ŠefčovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu