Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Odborári žiadajú pre hrozbu šírenia koronavírusu zvolať mimoriadne rokovanie tripartity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR žiada zvolať mimoriadne rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR v súvislosti so sociálnymi a hospodárskymi dopadmi krízy spojenej so šírením nákazy COVID-19.

"Len koordináciou a kooperáciou so sociálnymi partnermi na národnej úrovni dokážeme zamedziť a zmierniť následky ohrozenia," uviedli odborári v tlačovej správe. Podľa nich je nevyhnutné, aby sociálni partneri na úrovni tripartity čo najskôr prediskutovali aktuálny stav v zamestnávateľskom a zamestnaneckom prostredí, rozsah ekonomických a sociálnych dosahov krízy na dané prostredie, ako aj existujúce možnosti a návrhy nových opatrení na zmiernenie a sanáciu týchto dosahov.

"Preto žiadame kompetentného predsedu Hospodárskej a sociálnej rady o urýchlené zvolanie mimoriadneho rokovania HSR v súvislosti so sociálnymi a hospodárskymi dopadmi krízy spojenej so šírením nákazy COVID-19," uviedli odborári. Aktuálnym predsedom HSR je minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Súčasná situácia spôsobí výrazné ekonomické výpadky, ktoré budú mať dosahy na firmy, zamestnávateľov a podnikateľských sektor, ako aj na zamestnancov,“ uviedla viceprezidentka KOZ SR a podpredsedníčka HSR SR Monika Uhlerová. Podľa nej je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti budeme čeliť krízam. "Musíme byť na ne pripravení novými a doteraz nevyužívanými opatreniami na kompenzáciu možnej ušlej mzdy, ktoré pomôžu zamestnávateľom udržať zamestnanosť a predísť možnému krachu a štátu eliminovať negatívne dopady na verejné financie v dôsledku zvýšenej nezamestnanosti či obmedzenia ekonomickej činnosti firiem," uvádza sa v tlačovej správe.

Situácia je veľmi náročná a pre mnohých aj mätúca

Súčasná situácia je podľa odborárov pre nás všetkých veľmi náročná a pre mnohých aj mätúca, pretože nie všetci zamestnanci si môžu dovoliť dodržať odporúčanú izoláciu v domácom prostredí. Mnohí zamestnávatelia to pochopili a umožnili svojim zamestnancom inú formu výkonu práce. "Sme presvedčení, že zamestnanci by sa v takejto mimoriadnej situácii, s ktorou sa naša spoločnosť ešte nestretla, nemali deliť na občanov prvej a druhej kategórie – teda na tých, ktorí môžu byť v bezpečí domácej izolácie, a na tých, ktorí musia pracovať, hoci nezachraňujú životy iných, nestarajú sa bezpečnosť a zdravie nás a našich rodinných príslušníkov, potravinové a energetické dodávky, či dopravu ľudí a tovarov,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Odborári privítali rozhodnutie najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku, spoločnosti Volkswagen Slovakia, utlmiť svoju výrobu. "V záujme ochrany zdravia a bezpečnosti zamestnancov veríme v podobné rozhodnutie aj u iných zamestnávateľov, pretože potenciálne riziko šírenia nákazy vo výrobných závodoch, logistických centrách a všade tam, kde aktuálne ešte stále prichádza k stretávaniu sa veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch, je obrovské," dodáva KOZ.

Viac o téme: DopadyRokovanie Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu