Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí HRDINOVIA v boji s koronavírusom: FOTO Záchranári nasadzujú vlastný krk, niektorí sú v karanténe

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto FB/Bratislava - hlavné mesto SR, Záchranná služba Košice)

BRATISLAVA - Nový koronavírus je už od 6. marca aj na Slovensku. Pre obyvateľov krajiny sa po preventívnych opatreniach krízového štábu aj vlády "zmenil svet", musia ustúpiť od svojho pohodlia a riadiť sa heslom "ostaňte doma". Na druhej strane svoje zdravie neustále nasadzujú zdravotníci, policajti, hasiči, ale aj záchranári, ktorí dennodenne cestujú k podozrivým prípadom nákazy.

Na poskytovateľov zdravotnej záchrannej služby (ZZS) na Slovensku sú momentálne v súvislosti s novým koronavírusom kladené extrémne nároky, ktoré v mnohom presahujú bežný rámec ich činnosti. Posádky sú pre vlastnú ochranu vybavené špeciálnymi ochrannými pomôckami, prevážajú podozrivých pacientov na špecializované vyšetrenia zamerané na ochorenie COVID-19 a prostredníctvom špecializovaných tímov realizujú aj odbery a transport vzoriek na diagnostiku na nový koronavírus. A práve títo ľudia sú hrdinami dnešnej doby. 

Slovenskí HRDINOVIA v boji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Záchranná služba Košice)

Na celom Slovensku záchranári prichádzajú k podozrivým prípadom a pre zdravie ľudí a celej spoločnosti nasadzujú vlastný krk. Záchranná služba Košice má 3 vysokošpecializované BioHazard tímy, ktoré od piatka prakticky nepretržite vykonávajú odbery biologického materiálu u pacientov s podozrením na COVID - 19 v Košickom, Prešovskom a tiež v Žilinskom kraji. "Títo naši záchranári to vykonávajú s maximálnym fyzickým a psychickým nasadením. Mimo týchto BioHazard tímov naše posádky vykonávajú aj transporty s podozrením na toto ochorenie na infektologické kliniky," informuje Záchranná služba Košice na sociálnej sieti. A čo je základom všetkého, čo sa teraz deje, všetci držia spolu.

Slovenskí HRDINOVIA v boji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Záchranná služba Košice)

O mimoriadnych zásahoch záchranárov informovala aj Bratislava. "V našich uliciach, susedstvách a bytových domoch sa v týchto dňoch možno častejšie stretávate so záchranármi zo záchrannej služby hasičského zboru v ochranných kombinézach. Ich úlohou je odoberať vzorky u obyvateliek a obyvateľov, u ktorých je podozrenie na koronavírus, spôsobom, ktorý minimalizuje riziko šírenia voči ďalším obyvateľom a samotným záchranárom," uviedla Bratislava na sociálnej sieti, pričom zdôraznila, že samotný odber vzorky neznamená, že vyšetrená osoba koronavírus skutočne má.

"To potvrdí až následné testovanie vzorky v špecializovanom pracovisku, ktoré našťastie vo väčšine prípadov prítomnosť vírusu zatiaľ vylúčilo," dodala s tým, aby ľudia nepodliehali panike, ak v ich bytovom dome prebehne takéto testovanie. Pre ostatných obyvateľov domu to pri dodržiavaní bezpečnostných a hygienických zásad neznamená žiadne zvýšené riziko. Testovanie je jeden z kľúčových nástrojov na spomalenie šírenia koronavírusu. Vykonávajú ho odborníci s dôrazom na ochranu a minimalizovanie šírenia vírusu.

Niekoľko posádok je v Bratislavskom kraji v karanténe

Tri posádky záchrannej služby sú v Bratislavskom samosprávnom kraji v karanténe, pretože klasické záchranky chodia aj k prípadom, kde sa nakoniec ukáže, že pacient je infikovaný. Informovala o tom redaktorka TV Joj v nedeľnej mimoriadnej relácii s Petrom Pellegrinim, ktorý uviedol, že ide o veľký problém, avšak dodal, že sa bude robiť mobilné testovanie. 

Zneužívanie linky 155 a posmešky zo záchranárov

V Nitrianskom kraji zaznamenalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby v piatok (13. 3.) a sobotu zneužitie tiesňovej linky 155. "Môžem potvrdiť, že v Nitrianskom kraji prišlo k incidentu, keď volajúci na linku 155 opísal príznaky mozgovej mŕtvice vrátane príznakov na ochorenie COVID-19. Až na adrese a po zložitom manažovaní, kam bude pacient prevezený, bolo zistené, že rodina si všetko vymyslela. Posádka záchrannej zdravotnej služby bola odvolaná z adresy a prípad budeme riešiť s políciou," uviedla Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

V piatok prišlo k prípadu, keď operátorovi linky 155 aj zasahujúcej posádke bolo zatajené, že seniora navštívila vnučka z Rakúska. Posádka sa to dozvedela, až keď to senior povedal priamo v sanitke. Posádka bude v karanténe, kým nebudú známe výsledky testov. "Množia sa prípady, keď pacienti zatajujú cestovateľskú anamnézu, prípadne príznaky choroby COVID-19, alebo porušia domácu karanténu. V sobotu v Oščadnici musela sanitka na mobilný odber vzoriek čakať, lebo testovaná rodina s malými deťmi nebola doma," doplnila Krčová. Záchranári vyzývajú na zodpovednosť a na to, aby si ich ľudia nezamieňali s infolinkou a obracali sa na nich iba v prípade ohrozenia zdravia a života.

Slovenskí HRDINOVIA v boji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Záchranná služba Košice)

AZZS ale napriek všetkým problém a prekážkam ubezpečuje, že záchranná zdravotná služba si bude v rámci všetkých svojich možností a rezerv plniť svoje povinnosti pre ochranu obyvateľov Slovenska.

Zdravotníci, záchranári, hasiči, policajti a všetci tí, ktorí sa správajú zodpovedne... To sú hrdinovia dnešnej doby!

Slovenskí HRDINOVIA v boji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Záchranná služba Košice)

Pomôcť zdravotníckym zariadeniam môžete aj vy

Vďaka iniciatíve dobrých ľudí vznikla platforma Kto pomôže Slovensku, prostredníctvom ktorej môžete pomôcť slovenským zdravotníckym zariadeniam zvládnuť krízu cez prehľadný systém financovania a zabezpečenia materiálnej pomoci.

Ako môžete pomôcť?

  1. Darovaním zdravotníckeho vybavenia – jednoducho vyplňte online formulár na tejto adrese a dobrovoľníci z iniciatívy Vás budú kontaktovať s ďalším postupom
    • chirurgické rúška, respirátory, ochranné okuliare
    • rukavice, dezinfekcie na nástroje a ruky
    • overaly, tyveky s návlekmi na nohy
    • germicídne žiariče
    • ochranné štíty, operačné čiapky
    • čističe vzduchu a iné.
  2. Zaslaním finančného daru na transparentný účet SK2683300000002901467117 a tím iniciatívy Kto pomôže Slovensku sa postará o to, aby bolo vybavenie rýchlo nakúpené a ihneď odovzdané nemocniciam.
Viac o téme: ZáchranáriHrdinoviaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu