Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci zo SAV v boji proti koronavírusu: Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

BRATISLAVA - Vedci zo Slovenskej akadémie vied sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. Informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne. "Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti a prístrojové vybavenie k tomu, aby sme vykonávali ten istý štandardný test, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali vykonávať okamžite po prijatí ponuky zo strany štátu a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa," povedal Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Testovanie bude prebiehať výlučne v úzkej koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva SR. SAV zároveň žiada verejnosť, aby inštitúcií nezačala individuálne posielať neodborne odobraté vzorky.   

Viac o téme: VedciSAVKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu