Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný súd nebude čakať: Je pripravený na prevzatie žiadosti o väzbu pre sudcov

V rukách polície skončili viacerí sudcovia a sudkyne.
V rukách polície skončili viacerí sudcovia a sudkyne.

KOŠICE - Na pokyn predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR Ivana Fiačana boli prijaté organizačné opatrenia, aby v prípade, že dôjde k podaniu žiadosti generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby sudcu, bolo zabezpečené jej prevzatie a spracovanie. V stredu večer o tom informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

ÚS SR zatiaľ neeviduje žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby sudcu. "O dátume doručenia žiadosti, evidenčnom čísle spisu a sudcovi spravodajcovi v danej veci bude ústavný súd verejnosť informovať v súlade s doterajšou praxou. Neverejné zasadnutie pléna ústavného súdu zvolá predseda ústavného súdu bezodkladne po zaevidovaní predmetnej žiadosti," uviedla Ferencová. O prijatom rozhodnutí pléna bude ÚS verejnosť informovať.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K.

Podľa zákona žiadosť o súhlas na vzatie do väzby sudcu je oprávnený podať ÚS generálny prokurátor. Predseda ÚS na základe žiadosti "bezodkladne zvolá plénum ústavného súdu, ktoré vec prerokuje a rozhodne, pričom umožní osobe, ktorej sa žiadosť týka, aby sa k nej vyjadrila".

Viac o téme: ZadržanieSudcoviaVäzbaKošiceÚstavný súdIvan Fiačan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu