Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci môžu byť na Európsku kartu zdravotného poistenia ošetrení v celej EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Európska karta zdravotného poistenia umožní ošetrenie občanov Slovenska vo verejnom systéme zdravotníctva ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie (EÚ). Uviedla to vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom.

Koordinácia medzi členskými štátmi Európskej únie podľa nej prebieha nepretržite a pripomenula, že v prípade dopravy a možných zrušených letov či iných komplikácií platia pre všetkých občanov EÚ jednotné práva cestujúcich.

Európska karta zdravotného poistenia umožní ošetrenie vo verejnom systéme zdravotníctva iného členského štátu. Domáca poisťovňa preplatí prípadné náklady. Samozrejme, tu sú nejaké podmienky, o postupe sa treba informovať vo svojej poisťovni. Toto sa týka neplánovanej starostlivosti, teda, keď ochoriete, napríklad na dovolenke. Potom je aj plánovaná starostlivosť, ktorá je možná za určitých podmienok,“ vysvetlila Ludviková.

V prípade dopravy a možných zrušených letov či iných komplikácií platia podľa Ludvíkovej pre všetkých občanov EÚ jednotné práva cestujúcich. „Vo všetkých druhoch dopravy platia v EÚ práva cestujúcich, ktoré zohľadňujú rôzne okolnosti ako zrušenie či meškanie letov a podobne. Dopravné spoločnosti majú povinnosť cestujúcich o ich právach informovať,“ povedala Ludviková. 

Občania EÚ majú garantované získanie náhradnej letenky v prípade, že bol ich let zrušený či nárok na finančné odškodnenie ak let mešká viac ako tri hodiny. V oboch prípadoch im musí letecká spoločnosť poskytnúť stravu či ubytovanie a nejde len o lety, ktoré sú medzi členskými štátmi EÚ, ale o všetky letecké spoločnosti, ktoré majú licenciu využívať európske letiská.

„V prvom rade je naozaj dôležité, aby ľudia sledovali inštrukcie na domácej úrovni. Čo sa týka cestovania, mali by takisto zohľadňovať odporúčania, ale je na osobnom zvážení, či niekam vycestujú alebo nie,“ uviedla Ludviková s tým, že EK bude chrániť práva občanov Európskej únie (EÚ).

Podľa nej prebieha koordinácia medzi členskými štátmi EÚ nepretržite. Taliansko už napríklad požiadalo o zdroje prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Ludviková pripomína, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) funguje nepretržite.

Viac o téme: Zdravotné poistenieEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu