Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koronavírus postavil celú Európu do pozoru: Lídrov EÚ čaká mimoriadna videokonferencia

Predseda Európskej rady Charles Michel Zobraziť galériu (3)
Predseda Európskej rady Charles Michel (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok oznámil, že v utorok sa uskutoční mimoriadna videokonferencia s lídrami štátov EÚ s cieľom koordinovať ďalšie kroky v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

"Musím spolupracovať, aby sme ochránili zdravie našich občanov," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. Na koordinovaný postup v oblasti zdravia, výskumu a ekonomických opatrení vyzval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Čo sa týka opatrení proti (ochoreniu) COVID-19, v jednote je sila," uviedol na Twitteri Macron.

Videokonferencia sa uskutoční v čase, keď európske krajiny zatiaľ neprišli s jednotným plánom, ako na šíriaci sa koronavírus reagovať. Menšie štáty podľa agentúry AFP obviňujú Francúzsko a Nemecko z toho, že konajú samostatne a zakazujú vývoz zdravotníckych ochranných pomôcok.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Najviac zasiahnutou krajinou v Európe je Taliansko, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo už 366 ľudí. Vo Francúzsku, kde je viac než 1100 potvrdených prípadov nákazy a 19 obetí, vláda zakázala všetky verejné zhromaždenia s viac než 1000 účastníkmi. V Nemecku, kde je už viac ako 1000 infikovaných, minister zdravotníctva v nedeľu takisto odporučil odvolať všetky podujatia, na ktorých sa má zúčastniť viac ako 1000 osôb.

EP pre koronavírus skrátil plenárne zasadanie 

Marcové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu sa namiesto tradičných štyroch dní obmedzí na hlavnú pracovnú agendu a potrvá iba jeden deň. Europoslanci budú v utorok diskutovať o ochrane vonkajších hraníc EÚ a migrácii, novom koronavíruse, viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021 - 2027 a rodovej rovnosti. Schôdze v stredu a vo štvrtok sa rušia, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na nemenované informované zdroje.

Europarlament sa bude na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vedenie zákonodarného zboru EÚ minulý týždeň rozhodlo, že marcové plenárne zasadnutie EP sa nebude konať v Štrasburgu, ale vzhľadom na šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 budú europoslanci a personál EP ušetrení zbytočného cestovania a zasadnutie sa uskutoční v bruselskom sídle tejto inštitúcie.

Líder politickej skupiny liberálov Obnovme Európu Dacian Ciološ v nedeľu večer požiadal vedenie EP, aby vzhľadom na pokračujúcu epidémiu koronavírusu rozhodlo plenárne zasadnutie buď zrušiť, alebo obmedziť jej pracovný program na minimum.

Viac o téme: Európska úniaKoronavírusCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu