Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ONLINE Koronavírus vo svete: Taliansko má už viac ako 200 obetí a takmer 6 000 nakazených

Nicola Zingaretti má potvrdený koronavírus Zobraziť galériu (26)
Nicola Zingaretti má potvrdený koronavírus (Zdroj: Topky koláž - SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BRATISLAVA/PRAHA/RÍM - Koronavírus sa naďalej rozširuje po celom svete. Veľký nárast obetí hlásia z Talianska, v Spojených štátoch zase potvrdili ochorenie u 21 osôb na výletnej lodi s 3500 osobami na palube. V Česku na Morave sa čaká na výsledky siedmich testov. Situáciu vo svete sledujeme ONLINE.

  • Taliansko hlási viac ako 200 obetí, čo je najviac mimo Číny, nakazených je v krajine 5883 ľudí. Medzi nimi je aj vrcholový politik
  • Andrej Babiš bude poobede informovať o aktuálnej situácii v Česku
  • počet celosvetovo nakazených ešte včera hranicu 100-tisíc ľudí
  • na Slovensku sú potvrdené už tri prípady ochorenia. Okrem toho sa v Rakúsku nachádza 4-členná rodina zo Slovenska, ktorá má taktiež potvrdený koronavírus. Situáciu v súvislosti so Slovenskom sledujeme ONLINE na tomto odkaze
  • ľudia by mali v prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom kontaktovať nonstop infolinku 0917 222 682 alebo písať na e-mail: novykoronavirus@uvzsr.sk, zároveň dnes alebo zajtra začnú občania prijímať informačnú SMS, ktorá ich bude o všetkom podstatnom informovať​
  • informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj infolinky úradov verejného zdravotníctva a číslo 0800 221 234

21:57 Vážení čitatelia, tento online sa končí. Ďakujeme za pozornosť a prajeme dobrú noc.

21:43 Cyperská polícia v sobotu použila spreje so slzotvorným plynom, aby potlačila demonštrantov z radov cyperských Turkov, ktorí sa pokúšali preraziť cez policajný kordón na jednom z hraničných priechodov medzi tureckou a gréckou časťou mesta Nikózia.O uzavretí štyroch z celkovo deviatich priechodov, rozdeľujúcich 180 kilometrov dlhú nárazníkovú zónu kontrolovanú OSN a vybudovanú naprieč ostrovom, rozhodla minulý týždeň cyperská vláda. Odvolala sa pritom na ochranu verejného zdravia.

21:25 Výsledky testov na nový koronavírus sú na Malte pozitívne u ďalších dvoch ľudí, čím sa počet nakazených na tomto stredomorskom ostrove zvýšil na tri.

21:15 Grécke úrady dnes ohlásili 21 ďalších prípadov nákazy novým typom koronavírusu, celkom je v krajine 66 nakazených. Väčšina nových pacientov bola v kontakte s mužom, ktorý sa nedávno vrátil z náboženskej púte do Egypta a Izraela, uviedol s odvolaním na grécke ministerstvo zdravotníctva denník Kathimerini.

21:09 Nemocnica Na Bulovce oznámila dnes večer ďalších päť pozitívnych pacientov na koronavírus. Na twitteri to večer uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO). Počet nakazených v Českej republike tým stúpol na 26. Viac v našom článku.

20:23 V Paraguaji bol dnes zaznamenaný prvý prípad nákazy novým koronavírusy. Na twitteri o tom informoval minister zdravotníctva Julio Mazzoleni.

20:15 Francúzsko dnes večer oznámilo ďalších päť obetí nového koronavírusu, spolu teda evidujú už 16 úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákazy zvýšil z piatkových 613 na 949.

20:11 Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil v sobotu stav núdze, aby úrady mohli účinnejšie riešiť krízu vyvolanú koronavírusom nového typu, ktorým sa v štáte New York nakazilo už 76 ľudí. V celých Spojených štátoch evidujú 17 obetí koronavírusu SARS-CoV-2 a viac ako 300 ľudí, ktorí naň boli pozitívne testovaní. 

19:54 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 už viac ako 200 ľudí. Nákaza sa potvrdila u takmer 6000 osôb. Nákaze spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo v Taliansku ďalších 36 ľudí, čím sa počet obetí zvýšil na 233. Viac sa dočítate v našom článku.

Žena nosí masku, ktorá
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Ebrahim Noroozi)

19:42 Saudskoarabské úrady v sobotu na svitaní opäť sprístupnili rozľahlý priestor svätyne Kaaba na nádvorí Veľkej mešity v Mekke, ktorá patrí k najposvätnejším miestam islamu. Zmenili tak jedno zo série opatrení, ktoré v kráľovstve vyhlásili v snahe bojovať s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2.

19:36 Výsledky všetkých vzoriek testovaných na koronavírus v Zdravotnom ústave v Ostrave boli doteraz negatívne. K dnešnému poludniu v ústave vykonali 93 testov s negatívnym výsledkom. Ďalších šesť vzoriek na spracovanie čaká, výsledky budú známe dnes večer.

19:17 Česko oddnes prestáva kvôli obavám zo šírenia nového typu koronavírusy vydávať víza na svojom zastupiteľskom úrade v iránskom Teheráne. Úradu to uložilo ministerstvo zdravotníctva v mimoriadnom opatrení, ktoré podpísal minister Adam Vojtěch (za ANO). Vojtěch to dnes večer oznámil na twitteri. Vydanie opatrenia avizoval na popoludňajšej tlačovej konferencii. Situácia s koronavírusy nie je podľa ministra v Iráne pod kontrolou.

19:13 Počet nakazených novým typom koronavírusy v Nemecku stúpol do dnešného popoludnia na 795, čo je takmer desaťkrát viac ako o týždeň skôr. Je to tiež nárast o viac ako sto nakazených proti údajom z piatku. Rakúsko aktuálne hlási 79 prípadov, o 16 viac ako v piatok.

18:50 Viac ako 150 turistov a členov posádky je na výletnej lodi na Níle v prístave v juhoegyptskom Luxore v karanténe po tom, čo 12 egyptských členov posádky malo pozitívny test na nový koronavírus. S odvolaním sa na egyptské úrady o tom dnes informovala agentúra AP, podľa ktorej sú medzi pasažiermi občania Spojených štátov, Francúzska a ďalších krajín. Agentúra DPA napísala, že na palube sú aj turisti z Indie. Viac sa dozviete v našom článku.

Pracovníci dezinfikujú svätyňu šiitského
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

18:20 Podľa informácií z piatka večera v Taliansku evidujú 462 ľudí, ktorí v súvislosti s chorobou COVID-19 spôsobovanej vírusom SARS-CoV-2 potrebujú intenzívnu starostlivosť. Celkový počet nakazených podľa piatkovej bilancie vzrástol na 4636 osôb. V Taliansku v piatok večer nahlásili ďalších 49 úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Počet úmrtí na nákazu sa tým v Taliansku zvýšil na 197.

Ľudia nosia masky na
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

18:14 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Estónsku sa v piatok zvýšil na 10, pričom medzi infikovanými bolo deväť cestujúcich z lietadla, ktoré 29. februára odletelo do Rigy z talianskeho mesta Bergamo.

18:07 O štyroch nových prípadov nakazenia koronavírusom informovalo v sobotu aj Rusko, kde tak evidujú 14 infikovaných. Všetci majú cestovateľskú anamnézu.

Odborníci tvrdia, že bezdomovci
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Andrew Selsky)

18:03 Ďalšie pozitívne nakazeného hlásia aj z Poľska, čím tam počet infikovaných stúpol na šesť. Podľa poľských médií všetci nakazení v Poľsku majú cestovateľskú anamnézu - prednedávnom sa vrátili z Talianska, Nemecka alebo Británie.

17:57 Počet nakazených koronavírusom nového typu stúpol aj v Slovinsku, kde v sobotu evidovali už 12 pozitívne testovaných na SARS-CoV-2.

17:52 Maledivy dnes potvrdili prvé dva prípady nového koronavírusy. Infikovaní sú zamestnanci turistického rezortu, ktorí sa zrejme nakazili od talianského turistu, u ktorého sa choroba potvrdila po návrate do vlasti. Obaja nakazení majú príznaky ochorenia COVID-19 a boli umiestnení do karanténneho zariadenia na okraji hlavného mesta Malé. Ich stav je podľa ministerstva zdravotníctva stabilný.

17:48 Počet prípadov ľudí nakazených novým koronavírusom vo Švédsku podľa sobotňajšej bilancie presiahol 160, z čoho viac ako sto nakazených evidujú v Štokholme. V správe štátneho zdravotného úradu sa uvádza, že 76 ľudí sa nakazilo buď počas návštevy severu Talianska, alebo mali priamy kontakt s ľuďmi, ktorí navštívili tento región.

Pracovník mestského úradu pre
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Hagen, File)

17:44 Na 136 sa zvýšil počet nakazených novým koronavírusom v Nórsku. Závažné prípady zatiaľ neboli hlásené. Väčšina prípadov nákazy v Nórsku má spojitosť s cestami Nórov do Talianska a ázijských krajín. Počet prípadov, keď sú nakazení ľudia bez cestovateľskej anamnézy, však v Nórsku tiež stúpa.

17:41 Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v sobotu v Kambodži. Ide o 38-ročného muža, ktorý bol v priamom kontakte s návštevníkom z Japonska, ktorý bol neskôr na vírus pozitívne testovaný.

17:40 Počet laboratórne potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku dosiahol podľa švajčiarskeho ministerstva zdravotníctva 228.

17:31 Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová v sobotu zrušila svoju účasť na podujatí pri príležitosti 30. výročia vzniku Estónskeho kongresu, keďže čaká na výsledky testu na koronavírus, ktorý absolvovala po nedávnom návrate zo Spojených štátov.

Kersti Kaljulaidová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

17:30 V Belgicku sa počet infikovaných zvýšil na 169, informovala prostredníctvom sociálnej siete Twitter federálna zdravotná služba.

17:25 Podľa Holandského národného zdravotného inštitútu počet prípadov infekcie novým koronavírusom v Holandsku dosiahol 188 prípadov. Jedna osoba s koronavírusom zomrela.

Zahraniční turisti sú vystrašení
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Andrew Medichini)

17:21 Ministerstvo zdravotníctva v Británii informovalo, že celkovo eviduje 206 nakazených. Ide väčšinou o obyvateľov Anglicka, uviedla televízia Sky News. V Británii zároveň v sobotu informovali aj o druhej obeti - ide o osemdesiatnika, ktorý sa nedávno vrátil z plavby výletnou loďou.

17:17 Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom v Španielsku sa zvýšil na 441, uviedol v sobotu hovorca španielskeho ministerstva zdravotníctva. Podľa denníka El País hovorca súčasne poznamenal, že v porovnaní s piatkom počet nakazených stúpol o 93. V prípade 16 osôb nie je pôvod infekcie jasný.

17:12 Nový typ koronavírusy sa naďalej šíri hlavne v Iráne a v Južnej Kórei, nové prípady ale hlásia aj európske krajiny. Najviac nakazených - cez 80.000 - eviduje stále Čína, ktorá v každodennej bilancii zaznamenala 99 nových prípadov. Počet pacientov však prudko vzrástol v Iráne, kde testy prítomnosť koronavírusy potvrdili u viac ako tisícky ľudí. V Južnej Kórei od piatku pribudlo 448 nových prípadov.

Fanúšik Newcastle United nosí
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Mark Kerton/PA via AP)

17:10 Počet ľudí infikovaných koronavírusom nového typu vo Francúzsku vzrástol na 716, pričom 11 nakazených už zomrelo. Informovala o tom v sobotu televízia BFM. Počet nakazených vo Francúzsku sa tak v priebehu 24 hodín zvýšil o takmer sto.

16:49 Letisko v Šanghaji dnes sprísnilo kontroly, informovala agentúra Reuters. Stalo sa tak potom, čo sa ukázalo, že po čínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa nový koronavírus začal šíriť, je teraz najväčším zdrojom nových nákaz v Číne koronavírus, dovezený zvonku z krajín ako sú Taliansko a Irán, kde počet nakazených deň čo deň stúpa.

16:29 Zlínska krajská hygienická stanica sa doteraz postarala o 54 odberov u ľudí s podozrením na nový typ koronavírusy, v piatok popoludní ich evidovala 52. V 46 prípadoch bol test negatívny, na výsledky ôsmich zostávajúcich sa čaká. V karanténe je aktuálne v regióne 23 ľudí, povedala dnes Vendula Ševčíková z krajskej hygienickej stanice.

Turisti navštevujú Koloseum v
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

15:59 Počet ľudí nakazených novým typom koronavírusy v Česku stúpol na 21, uviedol premiér Andrej Babiš (ANO). Doteraz bolo potvrdených 19 prípadov nákazy. Vláda rozšírila povinnosť 14 dennej karantény po návrate z Talianska aj na ľudí, ktorí majú v ČR trvalý či prechodný pobyt. Podľa Babiša to dopadne hlavne na cudzincov, doteraz opatrenia platili pre českých občanov. Policajti budú vodičom na hraniciach náhodne merať teplotu, povedal tiež premiér po rokovaní krízového štábu zriadeného kvôli šíreniu koronavírusu.

15:38 Zhruba 70 ľudí zostalo uväznených v troskách po zrútení hotela v meste čchuan-čou, ktoré leží v juhovýchodnej čínskej provincii Fu-ťien. Dvadsaťtri ľudí bolo zachránených. Informoval o tom na svojich webových stránkach miestny úrad. Podľa agentúry AFP bol hotel využívaný k izolácii osôb kvôli novému koronavírusy. Viac v našom článku.

15:22 Vatikán v sobotu oznámil, že pápež František z dôvodu obáv zo šírenia nového koronavírusu svoju nedeľňajšiu modlitbu neprednesie naživo zo svojho sídla s výhľadom na Námestie svätého Petra, ale prostredníctvom online prenosu.

Pápež František
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

15:12 Materské a základné školy spadajúce pod mestskú časť Praha 6 sa dnes a v nedeľu preventívne dezinfikujú. Deje sa tak na popud radnice, ktorá tým chce zamedziť šíreniu nového typu koronavírusy. Medzi nakazenými sú totiž rodičia detí navštevujúcich MŠ Terronská, ZŠ Emy Destinnovej, ZŠ Antonína Čermáka a Gymnázium Nad Alejí v šiestej mestskej časti. Radnica zároveň vyzvala všetkých rodičov, aby nechali budúci týždeň deti doma.

15:05 Počas víkendu (7. - 8. 3.) sa na hraniciach s Rakúskom realizuje letáková informačná kampaň. Cieľom je informovať všetkých slovenských občanov, ktorí sa vracajú z miest zasiahnutých koronavírusom (Taliansko a Rakúsko), o možnej prevencii, prípadne o prejavoch ochorenia, a o tom, kam telefonovať, ak už človek pociťuje zdravotné problémy.

Študenti v Indii
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

15:02 V Libereckom kraji je k dnešnému dňu v domácej karanténe nariadenej hygienikom kvôli novému typu koronavírusu osem ľudí. Zdravotníci vyšetrili 19 osôb, ktorých výsledok testu na ochorenie COVID-19 bol negatívny. Čaká sa na ďalšie dva výsledky testov.

14:45 Francúzsko oznámilo ďalšie dve obete nového koronavírusu, dokopy evidujú 11 úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol o viac ako stovku, z piatkových 613 na 716. Novú bilanciu dnes zverejnilo francúzske ministerstvo zdravotníctva.

14:34 SMS správy v súvislosti s novým koronavírusom dostali aj Slováci nachádzajúci sa v zahraničí. Išlo o dva typy SMS správ. Jeden z nich dostali občania na území Rakúska a Talianska a druhý tí, ktorí sa nachádzajú vo zvyšných krajinách sveta.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

14:32 Piatym pacientom nakazeným novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku je ťažko chorý 70-ročný Maďar, ktorý je hospitalizovaný v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava.  Pravdepodobne ho nakazil syn žijúci v zahraničí, s ktorým sa stretol v polovici februára, a ktorý predtým navštívil Taliansko i Paríž.

14:26 Poľský prezident Adrzeja Duda a premiér Mateusz Morawiecki sa rozhodli na boj s novým typom koronavírusy vyčleniť 2,75 miliardy poľských zlotých (16 miliárd korún).

14:23 Priebeh ochorenia Covid-19 v prípade štvorčlennej slovenskej rodiny, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe v rakúskej obci Kittsee ležiacej v spolkovej krajine Burgenland neďaleko slovenských hraníc, je stabilný s príznakmi podobnými chrípke.

14:22 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch musí vysvetliť svoje tvrdenie o nakazenej lekárke - na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že chybne odoberala vzorku a tým sa nakazila. Lekárka však neskôr Vojtěchovo tvrdenie vyvrátila a minister sa v sobotu predpoludním ospravedlnil, informuje webová stránka televízie Nova. Viac v našom článku.

13:45 Taliansky vrcholový politik, Nicola Zingaretti, na svojom Twitteri potvrdil, že mí pozitívne testy na koronavírus. Ako povedal, niekoľko nasledujúcich dní musí zostať doma, kde chce vykonávať svoju prácu. Zatiaľ nie je jasné, či prišiel do kontaktu aj s inými talianskymi politikmi. Viac sa dočítate v článku.

 

 

13:27 Irán v sobotu ohlásil 1076 nových potvrdených prípadov nákazy koroanvírusom SARS-CoV-2, ako aj 21 nových obetí tejto infekcie, ktorá si v krajine vyžiadalo celkovo už 145 obetí na životoch."Momentálne je s podozrením na toto ochorenie hospitalizovaných viac než 16.000 ľudí," uviedol hovorca s tým, že potvrdených bolo zatiaľ 5823 prípadov, pričom 1669 osôb sa už vyliečilo.

13:17 Prvou pacientkou, ktorá sa na Malte nakazila koronavírusom, je 12-ročné dievča talianskeho pôvodu žijúce v tejto ostrovnej krajine spolu s rodinou. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Ako uviedol minister zdravotníctva Chris Fearne, dievča a jej príbuzní navštívili koncom februára a začiatkom marca severotaliansky región Trentino a späť na Maltu sa vrátili cez Rím.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

13:02 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v sobotu podpísal výnimku z mimoriadneho opatrenia v súvislosti s koronavírusom, ktoré sa týka karantény pre osoby vracajúce sa z Talianska. Karanténa podľa jeho slov nebude platiť pre vodičov nákladnej dopravy, vodičov zdravotnej služby a pilotov dopravných lietadiel.

Pre koronavírus sa česká vláda rozhodla sprísniť opatrenia - o polnoci z piatku na sobotu začalo pre ľudí, ktorí sa vrátia z Talianska platiť, že musia zostať 14 dní v karanténe a telefonicky kontaktovať svojho praktického lekára. Ak by niekto karanténu prerušil, hrozí mu pokuta až tri milióny českých korún, sumarizuje na svojej webovej stránke televízia Nova.

Český minister zdravotníctva Adam
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

12:39 Barcelonský maratón sa stal ďalšou športovou obeťou zavedených opatrení proti šíreniu koronavírusu. Usporiadatelia dnes oznámili, že závod plánovaný na budúcu nedeľu po stretnutí so zástupcami mesta a štátnych aj regionálnych zdravotných úradov preložili. Náhradný termín stanovili na 25. októbra.

12:26 Počet nakazených novým typom koronavírusu v Nemecku stúpol do dnešného dopoludnia na 684, čo je o 45 viac ako v piatok večer. Rakúsko aktuálne hlási 74 prípadov, o 11 viac ako v piatok. Informovali o tom dnes úrady oboch krajín susediacich s Českou republikou.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

12:17 V egyptskom Luxore dali v sobotu do karantény výletnú loď s viac než 150 turistami a členmi posádky. Stalo sa tak po tom, čo tam 12 osôb otestovali pozitívne na koronavírus. Taiwansko-americká turistka, ktorá bola predtým na lodi a vrátila sa do Taiwanu koncom februára, mala po návrate pozitívny test.

Medzi pasažiermi sú momentálne Američania, Francúzi či Indovia. Dvanásť infikovaných egyptských členov posádky na lodi izolovali, zatiaľ čo zvyšok čaká na výsledky testov. Nakazení nevykazovali príznaky ochorenia. Nové prípady zvýšili celkový počet nakazených v Egypte na 15.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Chol Jin, File)

12:08 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu presiahol v Južnej Kórei 7000 a počet obetí choroby COVID-19 vzrástol o dve na 46. Od piatku pribudlo 448 nových prípadov nákazy, celkovo je ich teraz 7041, oznámilo dnes večer (miestneho času) juhokórejske Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). 

Viac ako polovica novo zaznamenaných prípadov má súvislosť s kontroverzným náboženským hnutím Sinčchondži, medzi ktorého členmi v meste Tegu sa infekcia šíri.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Keyvan Firouzei/Tasnim News Agency via AP)

11:15 V Ústeckom kraji pribudnú cez víkend ďalšie desiatky ľudí v domácej karanténe, k dnešku ich je 70. Hygienici zisťujú kontakty naposledy potvrdeného prípadu s ochorením COVID-19, ktorým je žena z Litoměřic. Vrátila sa pred týždňom z Talianska.

Zavalení sú otázkami tých, ktorí sa z Talianska vracajú dnes. ČTK to povedala riaditeľka krajskej hygienickej stanice Lenka Šimůnková. Na infekčnom oddelení ústeckej Masarykovej nemocnici je sedem ľudí s chorobou, ktorú spôsobuje nový typ koronavírusu. Traja ľudia sú v domácej izolácii.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

10:30 Golfový turnaj European Tour v Nairobi sa budúci týždeň neuskutoční. Keňská vláda kvôli obavám zo šírenia nového koronavírusu zrušila všetky medzinárodné akcie, ktoré sa mali konať tento mesiac. Z rovnakého dôvodu boli už skôr odložené turnaje elitnej európskej série v Kuala Lumpure a čínskom Šen-čene, ktoré sa mali konať v apríli.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Mahmood Hosseini/Tasnim News Agency via AP)

10:22 Celkovo nahlásili v piatok v pevninskej Číne 99 nových prípadov nákazy SARS-COV-2. Podľa NHC ide značný pokles oproti štvrtkovým 143 prípadom a najnižšie číslo nových prípadov nákazy od 20. januára.

10:03 Približne štvrtina nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-COV-2 bola v piatok do Číny zavlečená zo zahraničia. Mimo provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia tohto infekčného ochorenia, pochádzali zo zahraničia takmer všetky nové prípady.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Najviac prípadov čínskych občanov, ktorí sa novým koronavírusom nakazili v zahraničí, bolo zaznamenaných v provincii Kan-su na severozápade krajiny. Ide o pasažierov komerčného letu z Iránu, ktorí sú momentálne v karanténe v provinčnom hlavnom meste Lan-čou. Prípady nákazy zo zahraničia boli v piatok zaznamenané aj v Šanghaji a v provincii Kuang-tung.

09:39 Čo sa týka krajín susediacich so Slovenskom, tak Rakúsko hlási 66 nakazených, Česko 19, Poľsko 5, Ukrajina jedného a Maďarsko štyroch.


Prvé prípady koronavírusu na Slovensku: Toto je 10 najdôležitejších hygienických opatrení, ktoré nepodceňujte


09:02 Premiér Andrej Babiš a minister zdravotníctva Adam Vojtěch poskytnú dnes o 12:30 priebežné informácie k vývoju situácie okolo nového typu koronavírusu v Českej republike.

08:50 Ľudia v Mekke sú zvyknutí na 100-tisícové návštevy. Kvôli koronavírusu však aj toto pútnické miesto zíva prázdnotou.

Ľudia sú v Mekke
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

08:18 Karanténa v súvislosti s koronavírusom sa nevyhla ani českej armáde. Podľa generálneho štábu (GŠ) rastú počty vojakov, ktorí po dovolenke či služobnej ceste museli zostať v domácej izolácii. Minister obrany Lubomír Metnar preto zakázal služobné cesty do najviac nakazených oblastí, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz. Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Prahe-Střešoviciach išla ešte ďalej a zakázala zdravotníckemu personálu dovolenku do rizikových krajín, píšu ďalej Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

07:43 Počet obetí nového koronavírusu v Taliansku stúpol na 197. Stalo sa tak po najväčšom náraste úmrtí za jeden deň od začiatku rozšírenia epidémie. Úrady oznámili, že za posledných 24 hodín podľahlo ochoreniu 49 ľudí, zatiaľ čo celkovo zaznamenali vyše 4 600 prípadov nákazy. Taliansko tak má už najviac obetí epidémie po Číne, kde sa vírus v decembri prvýkrát objavil.

07:40 Úrady z amerického štátu Florida informovali v noci na sobotu o ďalších dvoch úmrtiach v dôsledku nového typu koronavírusu, píše agentúra AP. Podľa floridského ministerstva zdravotníctva ide o dvoch sedemdesiatnikov, ktorí boli predtým vycestovaní mimo územia USA. Na Floride evidujú sedem prípadov nákazy. V Spojených štátoch je celkovo viac ako 338 prípadov a dovedna 15 úmrtí.

ONLINE Koronavírus vo svete:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

07:14 V Číne v piatok klesol počet nových ochorení a prípadov v súvislosti s nákazou koronavírusom. Čína zaznamenala 99 nových prípadov a 28 úmrtí. Viac ako 170 nových prípadov oznámila Južná Kórea, ktorá je druhou najhoršie zasiahnutou krajinou.

06:03 Prítomnosť nového typu koronavírusu sa v piatok potvrdila u 21 osôb nachádzajúcich sa na výletnej lodi Grand Princess, ktorá kotví pri brehoch Los Angeles. "Medzi tými, ktorým vyšli testy pozitívne, je 19 členov posádky a dvaja pasažieri," povedal Pence, ktorého americký prezident Donald Trump poveril koordináciou krízových aktivít v krajine v súvislosti so snahou zastaviť šírenie vírusu.

Prítomnosť nového typu koronavírusu
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Michele Smith via AP)

Pence doplnil, že loď cez víkend zakotví v prístave nepoužívanom na komerčné účely a všetkých 3533 osôb na palube - pasažierov i členov posádky - podrobia testom.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu, ktorá sa rýchlo šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SvetČínaTalianskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu