Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Piatok v znamení dažďa: FOTO Slovensko však sužujú aj iné nepriazne, cez víkend sa znova oteplí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od dnešného rána výdatne prší. Meteorológovia očakávajú, v priebehu predpoludnia sa zrážky rozšíria na zvyšok západného Slovenska a tiež aj nad stredné Slovensko. Neskôr sa dostanú aj na východ územia, ale tam by mali byť slabšie. Podvečer sa ale počasie na juhozápade umúdri a víkendové teploty budú pripomínať jar.

Piatok

Počasie u nás ovplyvňuje oklúzny front spojený s tlakovou nížou nad Nemeckom, ktorý postupuje pomaly na severovýchod.

Počasie bude oblačné až zamračené a na mnohých miestach bude pršať, pričom rátajte aj s dažďom so snehom. O tom, v ktorých lokalitách sa očakáva najväčší úhrn zrážok, sa dozviete v našom predošlom článku.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V piatok maximálna denná teplota dovŕši 2 až 7, na krajnom juhozápade a juhovýchode do 10 stupňov. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou 15 až 35 km/h, v nárazoch do 50 km/h. Vo východnej polovici miestami slabý vietor.

Platia prvostupňové výstrahy

Výstraha pred poľadovicou do približne 12:00 potrápi všetky okresy Banskobystrického kraja, tiež regióny Gelnica, Košice mesto, Košice okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

Piatok v znamení dažďa:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Tvorba snehových jazykov a závejov sa do zhruba 10:00 očakáva v regiónoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Poprad, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok a Turčianske Teplice.

Piatok v znamení dažďa:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú aj pred silnejším vetrom na horách. Ten sa do cca 12:00 vyskytne v lokalitách Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina.

Piatok v znamení dažďa:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje aj pred povodňami

V okrese Michalovce platí výstraha 2. stupňa do pondelka do 9:00. Dovtedy platí aj výstraha 1. stupňa v okrese Trebišov bez Rožňavy. Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne SHMÚ neodporúča využívať tok na rekreačnú plavbu.

Piatok v znamení dažďa:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sobota

V našej oblasti sa bude vlniť a pomaly postupovať na východ studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Nemecka cez Poľsko nad Baltské more. Za ním sa k nám od juhozápadu začne rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

V noci bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach sa objaví dážď, od stredných polôh sneženie. Cez deň nastane prechod k premenlivej oblačnosti a miestami sa vyskytnú prehánky, od stredných polôh snehové, na krajnom východe spočiatku aj trvalejší dážď.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne 2 až -3, na Dolnom Zemplíne okolo +4 stupne. Maximálna denná teplota dosiahne 6 až 11 stupňov, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 4 stupne. Fúkať bude slabý, cez deň v západnej polovici prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, a tu v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

Nedeľa

Od juhozápadu sa rozšíri do našej oblasti výbežok tlakovej výše. Zároveň sa vo vyšších vrstvách ovzdušia bude cez našu oblasť presúvať na východ brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Rátajte s premenlivou, prechodne až veľkou oblačnosťou. Miestami, najmä v severnej polovici, budú snehové prehánky, v nižších polohách aj dažďové.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na +2 až -3 stupne, v dolinách do -5 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 5 až 10 stupňov, v Žilinskom kraji a na Spiši na okolo 3 stupne. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 50 km/h. K večeru vietor zoslabne.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu