Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľké porovnanie kvality ovzdušia: Rozdiel medzi Štrbským plesom a Bratislavou je gigantický

Štrbské pleso Zobraziť galériu (2)
Štrbské pleso

BRATISLAVA - Ovzdušie pri Štrbskom plese je 29-násobne zdravšie ako ovzdušie v Bratislave a 12-násobne zdravšie ako ovzdušie v Prešove. V tlačovej správe, ktorú zaslal Daniel Lešinský, to uviedlo Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA).

Odborníci z občianskeho združenia to zistili počas výskumu, ktorý uskutočnili od 6. do 9. marca v Prešove, na Štrbskom plese, v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici a v Bratislave. V každej oblasti pritom skúmali v niekoľkých lokalitách hodnoty pevných nanočastíc v ovzduší. Najmenšie hodnoty zaznamenali na Štrbskom plese. Pri Chate pod Soliskom namerali 550 nanočastíc na centimeter kubický. Pri skokanských mostíkoch zaznamenali 850 a v strede Štrbského plesa 1 175 nanočastíc.

Najväčšie znečistenie zaznamenali v Bratislave na križovatke Bajkalskej ulice s Trnavskou cestou, kde namerali 44 700 nanočastíc na centimeter kubický. Na Štrkoveckom jazere zaznamenali vo večerných hodinách 16 100 pevných nanočastíc. Na veľkej križovatke v Prešove bola zaznamenaná hodnota 24-tisíc nanočastíc a v garážach pod nákupným centrom v Banskej Bystrici 23-tisíc nanočastíc. Na Kalvárii v Banskej Štiavnici namerali 1 400 nanočastíc.

Veľké porovnanie kvality ovzdušia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

V hotelovej izbe v Bratislave zaznamenali výskyt 5 700 tuhých nanočastíc. V interiéry hotela tak bol vzduch znečistený približne desaťnásobne viac ako na Štrbskom plese. Členom občianskeho združenia s výskumom pomáhal dánsky expert Kaare Press-Kristensen. Ten vidí priestor pre zlepšenie najmä vo využívaní ekologickejších foriem tepelného hospodárstva.

„Najlepšou cestou na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je vyradenie starých kotlov a pecí, izolácia budov, inštalácia tepelných čerpadiel, solárnych panelov, systémov centrálneho zásobovania teplom alebo aspoň modernizácia kotlov a pecí. V mestách by sa mali zaviesť nízkoemisné zóny s požiadavkami na filtre, v prvom rade pre komerčné a verejné dieselové vozidlá ako aj podstatne lepšie podmienky pre cyklistov”, povedal Press-Kristensen.

CEPTA je občianske združenie, ktorého cieľom je presadzovanie trvalo udržateľných alternatív v praxi. Medzi prioritné oblasti združenia patrí poľnohospodárstvo, rozvoj vidieka, pesticídy, odpadové hospodárstvo, voľnočasové aktivity a osveta smerujúca k rozvoju spoločnosti.

Viac o téme: Porovnanie ZdravieBratislavaŠtrbské plesoKvalita ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu