Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Novorodenecká JIS v Nitre je zatvorená, šíri sa na internete: Panika pre chorobu sestier, nemocnica reagovala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Špuntík.sk)

NITRA - Pediater Fakultnej nemocnice v Nitre zverejnil na sociálnej sieti správu o tom, že v stredu zatvárajú oddelenie jednotky intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Ako dôvod označil práceneschopnosť jednej zo sestier. Samotná nemocnica ale tvrdí čosi iné, informácie o úplnom zatvorení dementovali.

Peter Visolajský, spomínaný pediater, informáciu o zatvorení jedného z novorodeneckých oddelení  prepojil aj s obávaným koronavírusom. "... krajská nemocnica, Slovensko zatiaľ bez koronavírusu. Tak si predstavme, že na Slovensku prepukne koronavírus, ako to asi bude vyzerať v našich nemocniciach?" napísal.

Samotná nemocnica ale celú situáciu vníma inak. "Informácia zverejnená v niektorých médiách o zatvorení novorodeneckej JIRS FN Nitra nie je pravdivá," reagovali na naše otázky.

Novorodenecká JIS v Nitre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook)

"FN NR pristúpila k dočasnému krátkodobému obmedzeniu časti prevádzky neonatologického oddelenia z dôvodu choroby 4 zdravotných sestier, nie k zatvoreniu. Z pôvodných 12 lôžok JIRS je v prevádzke 8 lôžok," reagovali pre topky.sk s tým, že zdravotná starostlivosť je primerane zabezpečená. Obmedzenia majú potrvať sedem dní.

Medializované informácie o spolupráci s trnavskou nemocnicou napriek tomu nevylúčili. Podľa našich informácií bábätká, ktoré by potrebovali špeciálnu starostlivosť, budú prevážať do Trnavy v špeciálnom inkubátore len ak by to bolo nevyhnutné. Zatiaľ to však nebolo potrebné. Zdroj z prostredia nemocnice opísal, že ide o čosi ako poistku. 

Šetria na zamestnancoch?

Podľa sme.sk ide už o druhé obmedzenie služieb pre pacientov v krátkom období. Vo februári zatvorili v spomínanej nitrianskej nemocnici lôžkovú časť na nosno-ušnom-krčnom oddelené.

Nefungovala ani ústavná pohotovostná služba. Vo všetkých prípadoch sa pod situáciu podpísali problémy s personálom. Nemocnica je pri tom zisková. Kritici to vnímajú tak, že sa šetrí práve na zamestnanoch.

A ako sú na tom iné nemocnice?

Podľa vedenia nitrianskej nemocnice sa s podobnými obmedzenia potýkajú aj v iných fakultných nemocniciach. Údajne má ísť o zariadenia v Nových Zámkoch a v Trenčíne. 

Martina Holecová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín sa ale vyjadrila, že oddelenie JIS neonatologickej časti kliniky pediatrie a neonatológie funguje bez obmedzenia. 

"Napriek prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na novorodeneckej klinike FNsP Nové Zámky pracujú oddelenia s intenzívnou starostlivosťou o novorodenca každého stupňa v plnom režime, bez obmedzenia, toho času s plne obsadenými lôžkami," reagoval aj Ján Baček, hovorca Fakultnej nemocnice Nové Zámky.

Viac o téme: NemocnicaNovorodenciNitraJIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu