Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová nádej pre malých bojovníkov, ktorých príbehy dojali celé Slovensko: Liečbu im preplatí štát!

Deti trpiace diagnózou SMA 1 Zobraziť galériu (6)
Deti trpiace diagnózou SMA 1 (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený vedením rezortu zdravotníctva, vo štvrtok podpísal povolenie na podanie necertifikovaného lieku pre deti trpiace diagnózou SMA, teda spinálnou muskulatúrnou atrofiou typu 1. Premiér to uviedol pred rokovaním vlády s tým, že rodičia detí sa potom môžu obrátiť na zdravotné poisťovne so žiadosťou o preplatenie, Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala podľa jeho slov tak urobiť.

Súvisiace: Nemajú ani dva roky, no už musia bojovať ako levy: Osudy troch slovenských chlapcov závisia od peňazí

Smrteľne chorému Riškovi zostáva do podania liečby pár týždňov: VIDEO Obrovská pomoc aj z Británie

"Keďže sa podarilo zoskupiť lekárov, ktorí sa podpísali pod žiadosť o použitie necertifikovaného lieku, podpísal som v prípade všetkých štyroch detí povolenie s tým, že plnú zodpovednosť preberá ošetrujúci lekár," spresnil Pellegrini.

Riško
Zobraziť galériu (6)
Riško  (Zdroj: FB/Riško Dýchaj - malý bojovník s SMA1)

V povolení je zároveň uvedené, že rodičia sa môžu obrátiť so žiadosťou o preplatenie na zdravotné poisťovne. "V prípade jedného z detí, ktoré je poistencom VšZP, telefonoval som s pani generálnou riaditeľkou VšZP Ľubicou Hlinkovou, tá sa v najbližších dňoch stretne s výrobcom lieku i rodičmi a bude pravdepodobne pozitívne reagovať na preplatenie," uviedol premiér.

Alex
Zobraziť galériu (6)
Alex  (Zdroj: TV JOJ)

"Ďalšie dve deti, keďže malý Riško už peniaze má a jeho mama odmietla pomoc vlády, sú poistencami súkromných zdravotných poisťovní, verím, že aj tie pozitívne zareagujú," dodal Pellegrini.

Alexej
Zobraziť galériu (6)
Alexej  (Zdroj: FB/ShareTiny for AleXej - SMA1)

Kollár vyzval súkromné zdravotné poisťovne

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár vo štvrtok popoludní poďakoval premiérovi, že pomohol pri záchrane detí. Vyzdvihol tiež stá tisíce bežných ľudí, ktorí prispeli na ich liečbu, a lekárov, ktorí sa pod liek podpísali. Zároveň vyzval súkromné zdravotné poisťovne, aby sa v krátkom čase vyjadrili k žiadostiam a pridali sa k "aktu solidarity".

Amélia
Zobraziť galériu (6)
Amélia  (Zdroj: TV JOJ)

"Pokiaľ ošetrujúci lekár nášho poistenca odporučí spomínaný liek a požiada nás o udelenie výnimky na úhradu, sme pripravení na okamžité odborné posúdenie žiadosti," uviedol PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. V prípade, že lekár liečbu vyhodnotí ako "účinnú, bezpečnú a pacientovi ju predpíše", uhradí ju aj Union zdravotná poisťovňa, ako uviedol jej hovorca Matej Neumann.

"Pri posudzovaní žiadosti o úhradu lieku budeme postupovať promptne a zodpovedne. Samozrejme, k možnosti úhrady lieku, budeme pristupovať s náležitou empatiou," vyhlásila generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Viac o téme: DetiLiekVšZPPeter PellegriniSMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu