Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Voľby z pohľadu krúžkov: Na čele Matovič, Fica predbehol Pellegrini

Igor Matovič sa vyšplhal na čelo, no Robert Fico sa prepadol na tretie miesto. Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič sa vyšplhal na čelo, no Robert Fico sa prepadol na tretie miesto. (Zdroj: SITA/Jana Birošová/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Voľby môžeme analyzovať z mnohých charakteristík. Azda tou najskloňovanejšou je celkový percentuálny zisk strán a hnutí. No na výsledky môžeme nazerať aj z pohľadu preferenčných hlasov pre konkrétnych kandidátov. Čísla sú oproti minulým voľbám značne odlišné.

Igor Matovič

Jasným lídrom sa vo voľbách stále predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič. Počet jeho krúžkov predstavuje 498 740. Výška však neprevýšila úspech Roberta Fica z volieb 2016. Matovič je zároveň jediným z radov OĽaNO, ktorý sa objavil na vrchole rebríčka a najbližší poslanec za OĽaNO sa nachádza až na siedmom mieste, a je to Gábor Grendel s počtom 131 866 krúžkov.

Predseda hnutia Obyčajní ľudia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Peter Pellegrini

Doterajší premiér Peter Pellegrini získal v parlamentných voľbách 413 555 preferenčných krúžkov. Za šéfom OĽaNO tak zaostával o niekoľko desiatok tisíc krúžkov. Oproti minulým voľbám tak ide o podpredsedu Smeru o výrazný zisk, pretože vtedy ho krúžkovalo "len" 193 394 voličov, avšak je nutné podotknúť fakt, že medzičasom sa z Pellegriniho stal aj premiér a v kampani bol hlavným ťahákom práve on.

Voľby z pohľadu krúžkov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Robert Fico

Predseda doteraz najsilnejšej strany Smer-SD Robert Fico sa po týchto voľbách zrejme veľmi neusmieva. Ak vynecháme fakt, že Smeru sa po 12 rokoch nepodarilo obhajiť vedúcu pozíciu na politickom spektre, je tu ešte výrazný prepad krúžkov u samotného Fica. Kým v roku Fico definitívne bodoval so ziskom 502 261 krúžkov, teraz ide o väčší, no nie fatálny prepad na 243 463 preferenčných hlasov.

Voľby z pohľadu krúžkov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Boris Kollár

Predseda Sme rodina získal 171 377 preferenčných hlasov, čo je o približne 50-tisíc viac, ako vo voľbách v roku 2016. Vtedy sa o poslanecký mandát s hnutím uchádzal ako nováčik. Ide teda o nárast.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Marian Kotleba

Miernejší, ale opodstatnený nárast zaznamenal aj predseda extrémistickej Kotlebovci-ĽSNS. Marian Kotleba počas týchto volieb dosiahol výkon 170 006 krúžkov. V roku 2016 to bolo 126 006 preferenčných hlasov.

Lder ĽSNS Marian Kotleba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: KrúžkyParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu