Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Potravinoví inšpektori neverili vlastným očiam, okrem plesní odhalili aj nekalé obchodné praktiky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zaplesnené chladiace zariadenia i vitríny, mäsové výrobky s prekrývajúcimi sa dolepkami s rôznym dátumom otvorenia, či živí škodcovia v ošatkách na chlieb. Taká je realita v našich obchodoch. Potravinoví inšpektori však odhalili ďaleko viac.

Januárové úradné kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu nedopadli najlepšie. Vykonalo sa ich 2 760, pričom 200 z nich malo nedostatky. Prekontrolovalo sa 935 právnych subjektov a 1 504 prevádzok. Najviac kontrol prebehlo v malých 876 (31,5 %) a stredných predajniach 821 (29,7 %).

Čítajte aj: Nehorázne, čo odhalili inšpekčné kontroly potravín na Slovensku: Padla aj miliónová pokuta!

Sankcie uložené za zistené nedostatky

Uložilo sa 90 blokových pokút v celkovej výške 2 797 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré sa zistili počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách.

V správnom konaní sa uložilo jedno opatrenie. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 57 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 50.863 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 892,33 eura. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 7 000 eur.

Mäso.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images,)

Inšpektorom sa naskytol nechutný pohľad

Potravinových inšpektorov zarazil výskyt živých škodcov v ošatkách na chlieb, znečistená kysiareň (nečistoty, vodný kameň) i špinavá balička.

V chladničke s uchovávaním balených rastlinných tukov odhalili prítomnosť plesne. Znečistené plesňou boli aj chladiace zariadenia a vitríny.

Inšpektori tiež zistili, že dátum spotreby na originálnom balení bol zakrytý dolepkou, a na rozbalených mäsových výrobkoch sa dolepky s rôznym dátumom otvorenia prekrývali. Ovocie a zelenina neboli označené krajinou pôvodu.

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

  • Tortová šľahačka, extra krémová 500 ml, UHT - obsah tuku nebol v súlade s hodnotou deklarovanou na obale výrobku, deklarované 36 %, výsledok 34,31 %
  • Slovenské párky, 95% mäsa – vzhľad a povrch bol vráščitý, mazľavý, vôňa cudzia, vykazovala známky kazenia
  • Urbanovo Južné - nesprávny údaj o obsahu alkoholu, chuť bola nečistá, pach po oxidácii
  • Kékfrankos - pach a chuť neprijateľná pre ľudskú spotrebu, podľa inšpektorov nečistá, po oxidácii
  • Termizovaný tvarohový dezert kakaový  - na povrchu výrobku viditeľná pleseň bielej a zelenej farby, v 5 vzorkách zo 6 posudzovaných
  • TS Inovecká saláma krájaná, pultový predaj - množstvo celkových bielkovín bez kolagénu pod stanovený limit, množstvo kolagénu z celkových bielkovín nad stanovený limit, množstvo mäsa nebolo v súlade s hodnotou deklarovanou na obchodnej etikete
  • Kukurica cukrová, 340 g  - neuvedenie všetkých povinných údajov ako názov potraviny, meno alebo obchodné meno a adresa prevádzkovateľa, potravinárskeho podniku, resp. dovozcu, označenie výživovej hodnoty, hmotnosti potraviny v pevnom stave bez kvapalného média a opis podmienok skladovania v slovenskom jazyku, neoznačenie potraviny v kodifikovanej podobe štátneho jazyka
  • Zelený hrášok - neuvedenie všetkých povinných údajov ako názov potraviny, meno alebo obchodné meno a adresa prevádzky, označenie výživovej hodnoty, hmotnosti potraviny v pevnom stave bez kvapalného média a opis podmienok skladovania v slovenskom jazyku; pre neoznačenie potraviny v kodifikovanej podobe štátneho jazyku
  • Malinoviva, 45 % - chýbal predajný názov v slovenskom jazyku

Potraviny.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Januárové kontroly obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny

Inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny vykonali 158 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. V maloobchodných jednotkách prebehlo 143 kontrol, u prvovýrobcov 2 kontroly, vo veľkoobchodných skladoch 13 kontrol.

Inšpektori prekontrolovali 85.772,11 kg tovaru, z čoho 383,67 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. V maloobchodných jednotkách bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 383,68 kg. Pri ďalších kontrolách nebol zistený nevyhovujúci tovar.

Medzi nevyhovujúce plodiny patrili ananás, banány žlté, cesnak, cibuľa, citróny, hrozno stolové, jablká, kapusta, kel, pór, karfiol, kivi, mandaránky, mrkva, paprika, petržlen, pomaranče a šalát hlávkový.

V Bratislave padla pokuta vo výške tisíc eur.

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu