Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odporný nález v Banskej Bystrici! Mäsiarstvo malo kuracie prsia nakazené salmonelou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Otrasné zistenie! Potravinoví inšpektori odobrali v jednej z predajní mäsa a mäsových výrobkov v Banskej Bystrici vzorku kuracích pŕs a následne sa odhalila prítomnosť salmonely.

Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, ktorej regionálny úrad v Banskej Bystrici odobral v rámci cielenej kontroly potravín v predajni mäsa a mäsových výrobkov na Spojovej ulici vzorku kuracích pŕs.

Čítajte aj: Slováci, pozor! Potravinoví inšpektori odhalili konzervované jahody s nepovoleným farbivom a nebezpečné mandarínky

Šlo o chladenú hydinu, triedu kvality A, s dátumom spotreby do 3. apríla 2020. Výrobcom bola poľská spoločnosť Firma Handlowo-Produkcyjna JANAS.

„Mikrobiologickým vyšetrením vzorky kuracích pŕs bola zistená prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis,“ uviedla ŠVPS SR s tým, že výrobok je po dobe spotreby.

Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách.

Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné, spôsobujú ochorenie salmonelózu. Postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.

Viac o téme: PoľskoMäsoSalmonelaŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu