Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Kollár s Matovičom bok po boku: OĽaNO, SaS a Sme rodina sú vraj pripravené, čaká sa na Kisku

Igor Matovič sa stretol aj dnes s Borisom Kollárom Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič sa stretol aj dnes s Borisom Kollárom (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Víťaz volieb a predseda OĽaNO Igor Matovič má dnes veľký deň. Okrem toho, že dnes dostal priamo z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie na zostavenie vlády, tento deň sa ešte neskončil. Na programe má ešte večerné stretnutie s Borisom Kollárom, ktorý je predsedom Sme rodina, pričom má už za sebou opätovné stretnutie s Richardom Sulíkom (SaS).

VIDEO Brífing po rokovaní Matoviča a Kollára

Strany sú pripravené, podľa Matoviča musí o budúcej štvorkoalícii rozhodnúť Kiska

Rokovanie prebieha na bratislavskom hrade a Igor Matovič tam novinárov rozhodne nečakal. Preto aj lídri oboch hnutí po tomto stretnutí zvolávajú improvizovaný brífing, čo potvrdil samotný hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. Pôvodne tajne stretnutie si zorganizovali na 16:00. O niektoré ťažšie ministerstvá zatiaľ nie je medzi potenciálnymi koaličnými stranami záujem. Novinárom to potvrdil Matovič, ktorýdnes  rokoval s predsedom Sme rodina.

VIDEO Kollár s Matovičom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Traja lídri sú pripravení, Kiska rozhodne zajtra

Ak predsedníctvo strany Za ľudí vo štvrtok (5. 3.) odsúhlasí vstup do koalície s OĽaNO, SaS a Sme rodina, lídri všetkých štyroch strán by sa ešte v ten deň mohli stretnúť. Povedali to predsedovia OĽaNO Igor Matovič a Sme rodina Boris Kollár po spoločnom rokovaní. Po vyslovení sa strany Za ľudí by mali spoločnú koalíciu ešte schvaľovať predsedníctvo OĽaNO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy.

Kollár chce vysvetliť výstavbu bytov

Okrem toho chce Kollár v pondelok na pôde NBS Richardovi Sulíkovi a ďalším partnerom odprezentovať nápad výstavby nájomných bytov pred zahraničnými a domácimi ekonomickými expertami.

VIDEO Kollár s Matovičom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

V hre je aj trojkoalícia

Sme rodina je ochotné ísť s hnutím OĽaNO aj do trojkoalície. Po spoločnom rokovaní s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom to zdôraznil predseda Sme rodina Boris Kollár s tým, že za OĽaNO stoja. Matovič ocenil konštruktívny prístup zo strany Kollára. Rokovanie s ním označil za zodpovedné voči Slovensku, voliči podľa jeho slov rozhodli, v akom zostavení treba skladať vládu.

VIDEO Kollár s Matovičom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)


Čaputová poverila Matoviča, pochválil sa na FOTO: Kiska do vlády nepôjde, hovorí sa v kuloároch


VIDEO Kollár s Matovičom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

"Pri niektorých ťažších rezortoch, ako keby sa niektoré politické strany báli zobrať si tú zodpovednosť. V tom prípade to zostane na nás. My sa toho nebojíme," vyhlásil Matovič. Matovič potvrdil, že existujú problémy, ktoré by mohli vyvolávať napätie medzi stranami v prípadnej vládnej koalícii. Myslí si však, že sa to podarí vyriešiť. Líder OĽaNO bol podľa svojich slov "trochu smutný" z utorkových (3. 3.) vyjadrení Sulíka a Kollára v Prezidentskom paláci. S oboma lídrami už hovoril o tom, že chce menej odkazov cez médiá a viac sa s nimi rozprávať.

Kiska si je vedomý percentuálneho zisku Za ľudí

Kiska ešte večer zverejnil status k predmetnému skladaniu budúcej vlády, pričom zdôraznil, že ako predseda si je vedomý toho, koľko strana vo voľbách získala. "Igor Matovič dostal od nás niekoľko otázok, na ktoré zajtra dostaneme odpoveď. Aj od toho závisí, ako sa rozhodneme. Uvedomujeme si, koľko mandátov naša strana získala a naše prípadné postavenie vo vláde, ale aj v opozícii. Nechceme a nebudeme sa rozhodovať rýchlo pod tlakom, napriek tomu, že mnohí by to chceli," skonštatoval Kiska s tým, že chce zároveň počkať, ako sa vyvinú aj veci okolo PS/Spolu, ktorí zvažujú ústavnú žalobu kvôli nezarátaniu preferenčných hlasov.

Čaputová už odovzdala podstatný dokument Matovičovi

Igor Matovič si dnes prebral dokument, ktorý ho poveruje ako víťaza volieb zostavením vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová mu ho zverila po sérii rozhovorov s Borisom Kollárom, Andrejom Kiskom a Richardom Sulíkom, ktorí podľa jej názoru prejavili záujem vstúpiť do Matovičovej budúcej vlády. Je tu však množstvo komplikácií a jednou z nich je aj to, že predseda Za ľudí sa obáva fungovania nominantov Sme rodina.

"Ako ustriehneme to, aby sme náhodou neuleteli a nerobili podobné chyby ako predošlé vlády. Preto aj ja za ním (Kiskom pozn. red.) prídem s návrhom na fond na podporu investigatívnej žurnalistiky, ktorý by bol pomenovaný po Jánovi Kuciakovi, kde by jednotlivé redakcie mohli z toho fondu čerpať," povedal Matovič novinárom.

Upletieme na seba bič

"Nasadili by sme na samých seba investigatívnych žurnalistov. To by bolo úplne najlepšie, aby sme si na seba uplietli takýto bič," vyhlásil s tým, že by tak podporili úlohu novinárov kontrolovať vládnu moc. Novinári by podľa neho priamo rozhodovali o tom, ako sa budú peniaze deliť na investigatívnu žurnalistiku. Matovič médiám odkázal, že keď budú zrejmí nominanti, mali by im celé štyri roky veľmi vytrvalo pozerať na prsty.

VIDEO Kollár s Matovičom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Nápad s investigatívcami má upokojiť Andreja Kisku

Igor Matovič už dnes hovoril o fonde pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá by nominantom mala "dohliadať na prsty" a týmto by chcel upokojiť aj samotného Kisku. "Bol by to najlepší nezávislý arbitér na nakladanie s verejnými zdrojmi. S týmto návrhom oslovíme partnerov," hovoril ešte predpoludním o svojom nápade Matovič.

Viac o téme: Igor MatovičBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu