Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanecký mandát v rukách 32 žien! FOTO Matka zavraždeného, kontroverzná exprimátorka aj Kočnerova známa

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: sita, topky, archív)

BRATISLAVA - Slováci si uplynulú sobotu zvolili zástupcov, ktorí budú o osude krajiny rozhodovať najbližšie štyri roky. A keďže politika už dávno nepatrí k čisto mužským záležitostiam, do poslaneckých lavíc sa prekrúžkovalo aj 32 žien, čo je o tri viac, než v roku 2016. Na zozname sú zaujímavé mená.

VOĽBY 2020 TOP reakcie na voľby: Uznanie chyby, úpadok vplyvu médií aj Lipšicova gratulácia!

V deň volieb uplynulo 100 rokov od získania volebného práva pre československé ženy. Doba sa posunula, dnes už dámy nielen volia, ale aj rozhodujú o osude Slovenska. Vo voľbách roku 2020 si Slováci zvolili 32 žien, ktoré tak získali poslanecký mandát.

Poslanecký mandát v rukách
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: sita, topky, archív)

Mnohé tváre sú známe už z predchádzajúcich rokov. Denisa Saková, ktorá zo žien získala najvyšší počet preferenčných hlasov, pôsobila na poste ministerky vnútra. Veronika Remišová, ktorú bolo kedysi vídať po boku Igora Matoviča a neskôr prestúpila k Andrejovi Kiskovi, patrila k najaktívnejším poslancom v NR SR, upozorňovala aj na mnohé kauzy.

Výraznými tvárami sú aj Lucia Ďuriš Nicholsonová a Jana Cigániková zo strany SaS, Jana Žitňanská zo Za ľudí, desaťtisíce Slovákov volilo aj Petru Krištúfkovú zo Sme rodina.

Je však už známe, že Nicholsonová do parlamentu nenastúpi, naďalej bude pôsobiť ako europoslankyňa. Na miesto súčasného bratislavského župana Juraja Drobu (SaS) by zas mala do parlamentu zasadnúť Jarmila Halgašová.

Prečítajte si aj: Voľby sú definitívne za nami: Pozrite sa na výsledky detailnejšie, interaktívna mapa a presné výsledky

Ďalšie zaujímavé mená

Vybrali sme pre vás ďalšie zaujímavé mená zo šestice strán, ktoré sa dostali do parlamentu. 

 

Mária Šofranko

Líderka kandidátky hnutia OĽaNO bola pre Slovákov neznáma, no napriek tomu získala úctyhodný počet hlasov, a to 95 683. Ako jedna zo štyroch žien sa umiestnila v prvej dvadsiatke najúspešnejších politikov. Vôbec prvýkrát sa po boku Igora Matoviča objavila na fotografii z decembra 2019. Líder hnutia ju predstavoval ako "obyčajnú ženu z východu". Šofranko je pedagogičkou a pôsobí v Spišskej Novej Vsi.

VOĽBY 2020 Matovičova jednotka posiela pozdrav z nemocnice: VIDEO tesne pred operáciou

Šofranko z predvolebnej kampane vyradili vážne zdravotné problémy. Voliči o nej preto veľa nevedeli.
Zobraziť galériu (10)
Šofranko z predvolebnej kampane vyradili vážne zdravotné problémy. Voliči o nej preto veľa nevedeli.  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Anna Remiášová

Annu Remiášovú pozná Slovensko v súvislosti s tragickou udalosťou. Je totiž matkou  nebohého Róberta Remiáša, ktorý prišiel o život vo svojom aute, ktoré roku 1996 explodovalo v Bratislave na križovatke smerom na Karlovu Ves. Dodnes je na mieste pamätník.

Anna Remiášová, matka Róberta
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA / Marko Erd)

Jana Vaľová

Jana Vaľová je poslankyňou za stranu Smer-SD. V rokoch 2010 až 2018 bola primátorkou mesta Humenné. Jej meno sa spája aj s podivnými praktikami v tomto meste v čase, keď bola pri moci. Upozornil na ne študentský dokument Eda Cicha s názvom „Základná umelecká škola Petra Breinera“. Novozvolený primátor Miloš Meričko neskôr podal trestné oznámenie na Okresnej prokuratúre v Humennom pre zmiznuté zmluvy na mestskom úrade.

Poslanecký mandát v rukách
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zuzana Šebová 

Šebová sa o priazeň voličov uchádzala na kandidátke hnutia Borisa Kollára Sme rodina. Profiluje sa na zdravotníctvo. Zaujímavosťou je, že pre Denník N priznala, že jej klientom bol kedysi Marian Kočner. Pracovala vtedy v cestovnej kancelárii. "Poviete teraz o mne, že sa poznám s mafiánmi? Kočner bol roky „ctihodný občan“. Ak niekto žil v Bratislave a pohyboval sa v kvázi podnikateľskej sfére po revolučných rokoch, poznal sa so všetkými," vyjadrila sa ešte v decembri. Ale vylúčila, že by si s ním písala cez Threemu.

Zuzana Šebová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Danica Mikovčáková

Danica Mikovčáková bojovala o hlasy Slovákov z kandidátky Kotlebovej ĽSNS. Kampaň o tradičnej rodine sa však k blondínke príliš nehodila. Dôkazom sú niekoľko rokov staré inzeráty, kde vzorná kresťanka hľadá ženy a chlapov na sexuálne radovánky. A to dokonca spoločne s jej manželom, krajským šéfom ĽSNS a asistentom poslanca Beluského, ktorý, rovnako ako ona, verejne zbrojí proti homosexuálom aj bisexuálom. 

Tlak verejnosti ale urobil svoje, dvojica verejne pretriasaný sexuálny škandál zjavne nezvláda. Mikovčáková po voľbách ponúkla svoj mandát predsedovi Marianovi Kotlebovi. Jej manžel sa vzdal funkcie.

Danica Mikovčáková je kandidátkou
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook)

Anna Zemanová

Menej známa žena zo strany SaS upozornila napríklad na to, že sa bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská vzdala mandátu poslankyne NR SR ešte 27. júna 2019. A to, ako napísala Zemanová, "potichučky, bez pozornosti médií, týždne predtým, ako jej polícia zhabala mobil pre podozrenia z komunikácie s mafiánom Marianom Kočnerom."

Anna Zemanová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Jana Žitňanská

Podpredsedníčka Kiskovej strany Za ľudí mala ešte pred voľbami mimoriadne nepríjemný zážitok. Spolu s kolegom Jurajom Šeligom sa stali účastníkmi autonehody. Žitňanská mala podvrtnutú krčnú chrbticu. Žurnalistka a politička pôsobila v rokoch 2014 až 2019 v Europarlamente, bola tiež podpredsedníčkou strán KDH a NOVA. U exprezidenta je od roku 2019. 

Jana Žitňanská
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)


Prečítajte si kompletný zoznam žien, ktoré si v sobotu zvolili Slováci


OĽaNO

 

Mária Šofranko

Anna Záborská

Anna Remiášová

Eva Horváthová

Anna Andrejuvová

Zita Pleštinská

Monika Kavecká

Monika Kozelová 

Lucia Drábiková

Jana Majorová Garstková

Anna Mierna

Jarmila Vaňová

Katarína Hatráková

Romana Tabak

Martina Brisudová

 

Smer-SD

 

Denisa Saková

Ľubica Laššáková

Jana Vaľová

 

Sme rodina

 

Petra Krištúfková

Zuzana Šebová 

Adriana Pčolinská

Monika Péter

Petra Hajšelová

 

ĽSNS 

 

Danica Mikovčáková (pre sexuálny škandál ponúkla v utorok vedeniu strany svoj mandát)

Magdaléna Sulanová

 

SaS

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová (v parlamente ju nahradí Karol Galek)

Jana Cigániková

Anna Zemanová

Jarmila Halgašová (nahradí Juraja Drobu)

 

Za ľudí

 

Veronika Remišová 

Jana Žitňanská

Vladimíra Marcinková

Mária Kolíková

VOĽBY 2020 Toto je zoznam 150 poslancov, ktorých sme si zvolili do parlamentu!

Viac o téme: ParlamentPoslanciPoslankyneVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu