Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cesta neutrality je cestou do záhuby: Spojené štáty zostanú naším spojencom, tvrdí Ružička

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Spojené štáty sú a zostanú naším spojencom a sú garantom toho, že naša bezpečnosť ostane zachovaná. Na margo vzťahov USA a Slovenska to v relácii Svet na Tablet.TV uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

Pre Slovensko je cesta neutrality podľa neho cestou do záhuby. "Práve naše členstvo v EÚ a NATO znásobuje našu suverenitu a možnosť hovoriť aj do vecí, do ktorých by sme inak hovoriť nemohli," uviedol."Pokiaľ chce byť Slovensko a EÚ partnerom pre USA, tak musíme zvýšiť silu nášho hlasu a zaangažovanosť Únie v medzinárodných otázkach, inak bude Donald Trump rokovať s ruským alebo čínskym prezidentom," dodáva štátny tajomník. K nedávnemu prejavu Trumpa o stave únie Ružička uviedol, že si treba uvedomiť, že ho predniesol v čase prezidentskej kampane. "Celá správa bola zameraná na amerického voliča, väčšinou sa venovala ekonomickým výsledkom a tomu, čo Amerika dosiahla," tvrdí Ružička. Zo zahranično-politického pohľadu bol podľa neho prejav tiež viac zameraný na voliča, na to, čo sa Trumpovi podarilo vyrokovať v rámci obchodných dohôd.

"Donald Trump podporu v Spojených štátoch má a nemôžeme spochybňovať systém demokratických volieb," myslí si Ružička a dodáva: "Súčasná miera podpory Trumpa je pomerne vysoká a je vyššia ako miera podpory bývalého prezidenta Baracka Obamu." V otázke brexitu si štátny tajomník myslí, že "sme na začiatku rokovaní so Spojeným kráľovstvom a obe strany majú jasné stanoviská, čo chcú dosiahnuť." "Predpokladám však, že postupne sa zbavíme negativizmu, ktorý sme mali pri rokovaniach o dohode o vystúpení (Veľkej Británie z EÚ - pozn. red.). Rešpektujme demokraciu, pretože demokracia rozhodla," dodáva. Podľa Ružičku by sme "naše zlomené srdcia mali trochu upokojiť, sadnúť si za stôl a naliať si pohár čistého vína. Veľká Británia a Európska únia ostanú naďalej strategickými partnermi, spája nás aj členstvo v NATO".

Viac o téme: VzťahyUSASlovenskoNeutralitaFrantišek Ružička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu