Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavskí inšpektori našli v obľúbenom sušenom ovocí nebezpečenstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V sušených figách v sklade bratislavskej firmy sa ukrývalo nebezpečenstvo. Odhalila ho regionálna veterinárna a potravinová správa. Celá zásielka sušeného ovocia tak bola vrátená späť do Turecka.

Inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava v rámci importnej kontroly odobrali vzorku sušených fíg. Urobili tak v sklade firmy ENCINGER SK, s.r.o. v hlavnom meste.

Čítajte aj: Inšpektori v sklade bratislavskej firmy odhalili nebezpečné sušené ovocie, obsahuje karcinogén

Šlo o „Figy sušené“, á 250 g, konkrétne o výrobnú dávku 090021823-11-17 s dátumom minimálnej trvanlivosti 31.12.2020. Krajinou pôvodu je Turecko, výrobcom tamojšia spoločnosť Kalkan Organik Tarım a dovozcom bratislavská firma ENCINGER SK, s.r.o.

Ilustračná fotografia
Zobraziť galériu (2)
Ilustračná fotografia  (Zdroj: Getty Images)

Odobratá vzorka bola analyzovaná v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín, vo Veterinárnom a potravinovom ústave v Bratislave, následne vo Veterinárnom a potravinovom ústave Košice. „V analyzovanej vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo aflatoxínu B1: 14,9 µg/kg a 12,5 µg/kg (limit = max. 6 µg/kg) a nadlimitné množstvo sumy aflatoxínov (B1, B2, G1, G2): 28,86 µg/kg a 30 µg/kg (limit = max. 10 µg/kg),“ uviedla na svojej webovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Tá zároveň doplnila, že zásielka 22 550 kg sušených fíg bola vrátená späť do Turecka.

Čo spôsobujú aflatoxíny v potravinách?

Z približne 20 druhov aflatoxínov len štyri boli objavené v potravinách (B1, B2, G1 a G2). Modifikované aflatoxíny možno nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch (aflatoxíny M1 a M2). Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy.

Viac o téme: ŠVPS SRAflatoxínySušené figy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu