Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd v kauze vraždy Kuciaka ONLINE: Rodičia obetí odišli, hrozné detaily streľby a pitvy nezniesli

Zobraziť galériu (44)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Po týždňovej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Dnes majú pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedať dve znalkyne z odboru antropológie. Obhajoba Mariana Kočnera žiada predvolať znalca, ktorý analyzoval zaistené telefóny a USB kľúče.

  • V posledný deň pojednávania vypovedal Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík, ktorí spolu s Petrom Tóthom sledovali novinárov
  • Štvrtý deň hlavného pojednávania vypovedal finančník Jaroslav Haščák aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý podľa Tótha spolufinancoval sledovanie novinárov
  • Podnikateľ poprel, že by spolufinancoval sledovanie novinárov
  • vypovedali kolegovia zavraždeného novinára
  • Podľa nich Ján Kuciak ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera
  • Kočner aj Alena Zsuzsová mali vypovedať na poslednom pojednávaní, obaja odmietli
  • Zsuzsová avizovala, že na najbližšom súde zodpovie aj tisíc otázok 

 

Pozrite si fotografie z hlavného pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka

Galéria: Kuciak

 

17:22 Pojednávanie je prerušené do zajtra do 9:00.

17:20 Podľa predsedníčky senátu bolo vydané ďalšie rozhodnutie Úradu špeciálnej prokuratúry na zaistenie majetku Mariana Kočnera. 

17:11 Advokát Roman Kvasnica predložil návrh na zaistenie nároku. 

17:09 Obhajca Aleny Zsuzsovej navrhuje zo zajtrajšieho pojednávania, počas výpovede znalca z odboru psychológie a psychiatrie, vylúčiť verejnosť. Tomuto návrhu súd zrejme vyhovie, keďže na zverejňovanie takýchto citlivých údajov je potrebný súhlas dotknutej osoby a ten obžalovaná Zsuzsová nedala. 

17:07 Zajtra by mali vypovedať znalci z odboru psychológie a psychiatrie. 

16:59 Prokurátor vykonáva ďalší listninný dôkaz. Ide o pravdepodobný pohyb páchateľa v obci Veľká Mača.

16:56 Podľa obhajkyne Aleny Zsuzsovej je vykonaný dôkaz v rozpore s výpoveďou Miroslava Marčeka. Podľa Lipšica si Marček nemusí všetko pamätať. "U Marčeka vidno istú emočnú plochosť a emócie sú spojené s pamäťou. Skutok, ktorý vo mne vyvolá silnú emóciu, si lepšie pamätáme," povedal Lipšic.

16:43 Výsluch znalca sa skončil, prokurátor číta zápisnicu o vyšetrovacom pokuse, ktorý bol v čase, keď polícia ešte nemala podozrivých. Topky o ňom informovali ako prvé. 

REPORTÁŽ z miesta činu: VIDEO Kuciak a Kušnírová v dome hrôzy, Lipšic o vyšetrovaní vraždy

16:16 Po prestávke pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Sudkyňa číta zo zápisnice z rekonštrukcie vraždy Kuciaka, ku ktorej sa priznal Miroslav Marček.

15:57 Nasleduje krátka prestávka, po nej bude pokračovať pojednávanie. 

15:05 Po jednej otázke od prokurátora, výsluch znalca Mihálika skončil. Nasleduje Miroslav Šimonič. 

15:02 Výpoveď znalca sa skončila, pokračuje Peter Mihálik. Obhajoba naňho nemá žiadne otázky, pýta sa len prokurátor.

14:47 Doktorka Vestenická sa pýta, či by mohli byť na mieste použité dve zbrane. "Nedá sa to 100% vylúčiť, ale všetky nezrovnalosti boli vysvetlené," uvádza znalec.

14:38 Štefan Nezsméry prečítal závery znaleckého posudku. "Skúmali ste chemické zloženie dvoch nábojov, ktoré boli nájdené na mieste?" pýta sa Zsuzsovej obhajca. 

14:17 Pred senátom už sedí znalec Varga, ktorého navrhol obhajca obžalovanej Zsuzsovej. Tak ako doobeda, aj teraz sa najskôr prečíta znalecký posudok a potom budú môcť znalcovi klásť otázky. 

13:51 Prokurátor číta závery posudku. V oboch prípadoch vyplýva, že zranenia Jána Kuciaka aj Martiny Kušnírovej boli smrteľné a nedalo by sa im zabrániť ani v prípade včasnej pomoci.

13:46 Sudkyňa číta detaily pitvy ako aj streľby. Správa obsahuje aj rozbor krvi, ktorý dokazuje, že žiadne psychotropné látky sa v tele nenašli.

13:37 Sudkyňa číta predbežný pitevný nález. Súdna pitva bola vykonaná 26.2.2018. "Bezprostrednou príčinou smrti bola mozgová smrť," číta sudkyňa. Rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej ešte pred budovou avizovali, že čítania pitevných správ sa nezúčastnia. 

13:32 Senát sa chvíľu radil. Advokát Zsuzsovej, ktorý navrhol vypočuť znalcov, aj naďalej na svojom návrhu trvá.

13:31 Znalci sa budú vyjadrovať k streľbe a miestu činu. Prokurátor sa pýtal, či je nutné ich v tomto konaní vypočuť, keďže Miroslav Marček bol vytýčený na samostatné konanie.

13:25 Znalci Mihálik, Varga a Šimonič čítajú znaleckú prísahu. 

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

13:16 Vypovedať budú znalci z Kriminálneho a expertízneho ústavu PZ SR, ktorých navrhla obžaloba. 

13:15 Pojednávanie po prestávke pokračuje. Do súdnej siene sa už nevrátili rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. 

12:18 Vyjadrenie prokurátora počas prestávky. 

12:10 Hlavné pojednávanie je prerušené do 13:10.

12:09 Marian Kočner požiadal o konanie hlavného pojednávania v jeho neprítomnosti už dnes poobede, ako aj zajtra. Kočner sa zúčastní pojednávania vo štvrtok. Súd mu vyhovel.

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

12:06 Sudkyňa Sabová hovorí, že súd znova predvolá znalkyňu na výsluch vtedy, keď budú vykonané dôkazy, čiže kamerové záznamy. Výsluch znalkyne sa končí. 

11:47 Ku každému znaleckému posudku majú možnosť prokutátori či obhajoba a splnomocnenci klásť otázky. Väčšinou sa však pýtajú obhajcovia Zsuzsovej a Szabóa.

11:21 Prokurátor číta ďalšiu zápisnicu, pričom sa sústredí na záver znaleckého posudku. 

11:19 Otázky na znalkyňu má doktorka Vestenická, obhajkyňa obžalovanej Zsuzsovej. Pýta sa, čo znamená, že "táto metóda nie je štandardizovaná" . "To je otázka pre znalca, ktorý vypracoval posudok k fotografiám, to je jeho posudok," odpovedá znalkyňa. 

11:08 Prokurátor číta závery zo znaleckého posudku. Ide o analýzu kamerových záznamov z Veľkej Mače. Znalkyňa vykonávala antropologické skúmanie k osobe Marčeka. 

11:04 Po prestávke pokračuje hlavné pojednávanie. Pred senátom už sedí znalkyňa Oľga Petrusová. 

10:42 Po prečítaní listinných dôkazov nasleduje krátka prestávka a po nej bude vypovedať znalkyňa Petrusová. 

10:23 Sudkyňa číta zaistené stopy, aj tie, ktoré sa našli v Kočnerovom luxusnom Bentley. Obžalovaný Kočner si medztým vymieňa odkazy s Marekom Parom, ako to robí počas každého pojednávania. 

10:10 Výsluch tejto znalkyne je ukončený. Na rade je Oľga Petrusová. Sudkyňa avizovala, že pred jej výsluchom má súd za to, že je potrebné vykonať listinné dôkazy.

10:02 Prokurátor číta závery znaleckého posudku, ktorý vypracovala znalkyňa k smrti Petra Molnára. 

09:44 Vražda podnikateľa z Kolárova je spojená s prípadom vraždy Jána Kuciaka. Aj v tomto prípade mal byť vrahom Miroslav Marček a asistovať mu mal jeho bratranec Tomáš Szabó. Szabó svoju vinu v oboch prípadoch popiera. 

09:42 Sudkyňa číta zápisnicu z obhliadky miesta činu, kde bol zavraždený podnikateľ Peter Molnár. Rendeková analyzovala telo zavraždeného Molnára v decembri 2016.

09:27 Ako prvá bude vypovedať znalkyňa Michaela Rendeková z odboru zdravotníctva, odvetvie súdneho lekárstva. Po nej bude vypovedať Oľga Petrusová z odboru kriminalistika, odvetvie kriminalistická antropológia. 

Znalkyne Oľga Petrusová a Michaela Rendeková.
Zobraziť galériu (44)
Znalkyne Oľga Petrusová a Michaela Rendeková.  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:26 Obhajca Miroslava Marčeka teda opúšťa pojednávaciu miestnosť. 

09:22 Súd tak rozhodol preto, lebo Marček sa priznal ku všetkým skutkom, ktoré sú uvedené v obžalobe. 

Miroslav Marček sa priznal k úkladnej vražde Jána Kuciaka, k vražde jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj k vražde Petra Molnára.
Zobraziť galériu (44)
Miroslav Marček sa priznal k úkladnej vražde Jána Kuciaka, k vražde jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj k vražde Petra Molnára.  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:19 Ružena Sabová prečítala uznesenie, v ktorom oznamuje, že Miroslava Marčeka vylučuje na samostatné konanie. Obžalovaný je z úkladných vrážd, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a porušovania domovej slobody.

09:18 Predsedníčka senátu Ružena Sabová oznamuje, že súd zamýšľa vylúčiť obžalovaného Miroslava Marčeka na samostatné konanie. 

09:16 Prítomní sú aj rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka, aj mama Martiny Kušnírovej. Poškodení sa zúčasťnujú každého hlavného pojednávania a sedia oproti obžalovaným.

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:14 Doobeda súd vypočuje znalkyne Oľgu Petrusovú a Michaelu Rendekovú. Popoludní by mali vypovedať znalci Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ SR.

09:12 Na dnešnom hlavnom pojednávaní je vo väčšom zastúpení prítomná aj verejnosť. 

09:06 Na hlavnom pojednávaní je prítomná aj advokátka Natália Trubanová, ktorá je náhradnou obhajkyňou Mariana Kočnera. Obhajcu Mareka Paru preveruje advokátska komora.

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:04 Sudkyňa na začiatku hlavného pojednávania číta poučenie a osoby, ktoré sú prítomné na pojednávaní. 

09:02 Alena Zsuzsová požiadala o konanie v neprítomnosti, súd jej vyhovel. Ani ona, ani Kočner k vražde novinára nevypovedali. 

08:58 Do pojednávacej miestnosti ozbrojená eskorta priviedla obžalovaného Mariana Kočnera aj Petra Szabóa. Alena Zsuzsová ani Miroslav Marček na pojednávaní nie sú. Marček sa k vražde Kuciaka priznal, rovnako aj k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Súd ho zamýšľa vytýčiť na samostatné konanie. 

Súd v kauze vraždy
Zobraziť galériu (44)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

08:57 Začína sa siedmy deň pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Znalkyne z odboru antropológie mali skúmať v prípravnom konaní kamerové záznamy z Veľkej Mače z dňa vraždy a z dní, keď si mali ísť páchatelia miesto činu obhliadnuť. Na súde by mali uviesť, či a s akou pravdepodobnosťou sa im podarilo stotožniť osoby z kamerových záznamov s obžalovanými Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom.

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (44)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Marček
Zobraziť galériu (44)
Peter Marček  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

V zatiaľ posledný pojednávací deň 22. januára prokurátor uviedol, že už nežiada predvolať ďalších svedkov. Obžalobe tak zostáva vykonanie listinných a vecných dôkazov, medzi nimi aj komunikáciu cez šifrovanú aplikáciu Threema. Tá podľa splnomocnenca manželov Kuciakovcov Daniela Lipšica usvedčuje Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú z vraždy Kuciaka.

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (44)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

S Threemou chcel prokurátor konfrontovať aj niektorých svedkov, medzi nimi i Norberta Bödöra, ktorého by v prípade právoplatného rozsudku mohli podľa Lipšica neskôr stíhať za krivú výpoveď. Predsedníčka senátu Ružena Sabová nevylúčila, že bude v prípade potreby predvolávať aj svedkov, ktorí už na pojednávaní boli. 

Viac o téme: VraždaSúd Ján KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu