Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabijak KORONAVÍRUS: Hygienik nevylučuje zanesenie ochorenia na Slovensko, zodpovedal dôležité otázky

V celej Číne evidujú tisícky prípadov nákazy koronavírusom
V celej Číne evidujú tisícky prípadov nákazy koronavírusom (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

BRATISLAVA – Nebezpečný koronavírus, ktorý sa šíri obrovskou rýchlosťou, hlásili z Číny koncom decembra 2019. V krajine si dovedna vyžiadal viac ako dvesto mŕtvych, pričom Čína v piatok oznámila, že na jej území sa dosiaľ vyskytlo takmer 9700 potvrdených prípadov nákazy. Aké je riziko zavlečenia nového vírusu na Slovensko, pomáhajú vôbec ochranné rúška, aké preventívne opatrenia prijala naša krajina a ďalšie otázky v súvislosti s koronavírusom zodpovedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Aký je prameň pôvodcu nákazy nového koronavírusu 2019-nCoV?

Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať. Vo všeobecnosti však pôvodcom koronavírusu môžu byť kurčatá, ošípané, hovädzí dobytok, či dokonca mačky alebo psy, ale aj hady a netopiere. Čínske medicínske autority potvrdili prenos koronavírusu 2019-nCoV z človeka na človeka.

Aké sú prejavy ochorenia na nový koronavírus?

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Je geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38°C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa udáva 2 až 14 dní.

Ako sa lieči ochorenie spôsobené novým koronavírusom?

Liečba je symptomatická. Očkovacia látka proti novému koronavírusu 2019-nCoV zatiaľ neexistuje.

Aká je pravdepodobnosť, že sa novým koronavírusom nakazím?

Na Slovensku doteraz nebol zaznamenaný potvrdený prípad ochorenia vyvolaného 2019-nCoV. Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania nemôžeme vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na naše územie.

V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v prípade klasického respiračného ochorenia vrátane chrípky je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Aké preventívne opatrenia prijalo Slovensko v súvislosti s novým koronavírusom?

Slovensko podrobne sleduje situáciu týkajúcu sa nového koronavírusu 2019-nCoV a je pripravené ju zvládnuť v prípade, že sa na našom území výskyt nového koronavírusu potvrdí. Situáciu máme pod kontrolou, uskutočňujeme všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany ľudí.

Hlavný hygienik SR vypracoval a zaslal odborné usmernenie všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva v SR a kľúčovým rezortom s cieľom informovať zdravotnícke zariadenia o správnom manažmente pacienta v prípade podozrenia na toto ochorenie. ÚVZ SR rovnako vypracoval postup na laboratórnu diagnostiku ochorenia a návod na odber biologického materiálu.

Predseda vlády SR oznámil, že v najbližšom období sa preverí pripravenosť jednotlivých rezortných zložiek v prípade riešenia krízových situácií. Štát vykoná cvičenia na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave a hraničných priechodoch v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. Cvičeniami prejde aj osem krajských nemocníc za účasti záchranárskych zložiek so zameraním sa na špeciálnu izoláciu a hospitalizáciu pacienta. V prípade, že sa situácia s výskytom nového koronavírusu v Európe zhorší, premiér nevylúčil zavedenie monitoringu, respektíve náhodných kontrol na bratislavskom letisku.

Uisťujeme verejnosť, že ÚVZ SR epidemiologickú situáciu podrobne sleduje a priebežne informuje kľúčové rezorty, regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR a odbornú i laickú verejnosť. Informácie zverejňuje na svojej oficiálnej stránke a na sociálnych sieťach.

Môže mi v prevencii proti novému koronavírusu pomôcť očkovanie proti chrípke?

Očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne, znamená vysoké riziko komplikácií.

Objednávam si tovar v rozličných oblastiach sveta. Môže sa nákaza preniesť prostredníctvom poštových zásielok?

Pri nákupoch na internete je dodacia lehota z ázijských krajín (napr. z Číny) obvykle tri týždne a viac. Nepredpokladá sa, že by vírus prežíval na plochách taký dlhý čas. Riziko šírenia nového koronavírusu z výrobkov alebo obalov je teda v tomto prípade veľmi nízke.

Viac o online nákupoch z ázijských e-shopov v súvislosti s koronavírusom si prečítate v našom predošlom článku. Šíri sa panika, Slováci sa boja zásielok z Číny! Môžete sa nakaziť koronavírusom? Odborník reaguje

Je potrebné preventívne dodržiavať nejaké hygienické návyky?

Ide o všeobecné preventívne opatrenia pri všetkých bežných vzdušných nákazách. Tieto opatrenia významne redukujú riziko ochorenia:


  • umývajte si ruky často mydlom a vodou, najmenej pod dobru 20 sekúnd. Ak nemáte k dispozícii mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami
  • zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
  • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • ak ste chorý, liečte sa doma
  • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami
  • mäso a vajíčka dôkladne prevarte
  • 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)
  • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze

Dá sa na Slovensku testovať na prítomnosť koronavírusu v organizme?

Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby. Laboratórnu diagnostiku zabezpečuje Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave v spolupráci s Virologickým inštitútom na Charité univerzite medicíny v Berlíne. Rutinný screening na koronavírus či už prostredníctvom laboratórií alebo iným spôsobom na Slovensku aktuálne nie je možný.

Je najväčším rizikom cestovanie?

Vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) môže byť každé cestovanie rizikové – napríklad pobyt v letiskovej hale, na palube lietadla, vo vlaku. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Pomôže mi nosenie ochranného rúška?

V oblasti, kde ešte nový koronavírus nebol zaznamenaný, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Ak však máte obavy, môžete ho nosiť preventívne, vo vašej blízkosti sa môže vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu pohybovať osoba s iným respiračným ochorením. V zahraničí, v oblastiach, kde je potvrdených viacero prípadov ochorenia s väčším počtom osôb (letiská, stanice, obchodné centrá, námestia) odporúčame požívať respirátory.

Kde sa môžem bližšie informovať o novom koronavíruse?

Naši odborní pracovníci zriadili k otázkam verejnosti týkajúcim sa nového koronavírusu call centrum s nepretržitou prevádzkou. Ľudia môžu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk, ako aj na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.

Viac o téme: ČínaSlovenskoNákazaPrevencia2019-nCoV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu