Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prvé SLOVÁ politikov po prepustení Trnku: Prezidentka je prekvapená, opozícia zúri!

Dobroslav Trnka bol prepustený a politici na to reagujú Zobraziť galériu (11)
Dobroslav Trnka bol prepustený a politici na to reagujú (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič, Jakub Kotian, SITA/Branislav Bibel, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Niekoľko minút po prepustení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sa vynorili aj prvé reakcie politických predstaviteľov. Medzi kritikmi sa objavili opoziční predstavitelia z radov Za ľudí, Sme rodina či PS/Spolu. Reakciu poskytla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú prekvapilo prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku z policajného zadržania. Trnka bol zadržaný v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Čaputová je prekvapená

"Ťažko sa mi to komentuje v tom zmysle, do akej miery je to správne rozhodnutie, pretože informácie k tomu nemám. V každom prípade, ak obvinenie platí ďalej, tak to obvinenie je vznesené v dvoch pomerne závažných skutkoch v kontexte toho, akú funkciu vykonával," povedala v piatok prezidentka po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR. Dodala tiež, že sa oboznámi s tým, čo bude medializované v súvislosti s nerozhodnutím o väzbe. "Trošku ma to prekvapilo," skonštatovala.

Schuster veril, že bude dobrý

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster veril, že Dobroslav Trnka bude dobrý generálny prokurátor. Povedal to v piatok po spoločnom novoročnom obede exprezidentov SR s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou v reakcii na kauzy, v ktorých bývalý generálny prokurátor Trnka figuruje. "Funkcie kazia mnohých, bohužiaľ," skonštatoval Schuster v súvislosti s osobou Trnku, ktorého v roku 2004 vymenoval za generálneho prokurátora.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V tom čase bol hodnotený pozitívne, pretože vyšiel z armády. Viete, v armáde, tam úplatky veľmi neleteli. Veril som, že práveže, keď príde z armády, bude dobrý. A spočiatku nebol zlý," reagoval Schuster pred novinármi.

Opozícia má plno otázok

"Rozhodnutie špeciálnej prokuratúry znižuje dôveru verejnosti v prokuratúru a políciu. Verejnosť vnímala, že polícia a prokuratúra niekoľko mesiacov získavala dôkazy a zvažovala zatknutie Trnku a teraz nerozumie tomu, prečo je opäť na slobode? Ako jediné vysvetlenie sa ponúka divadlo," napísal na sociálnej sieti podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdroj nedôvery

Šeliga vidí za týmito krokmi rastúcu nedôveru ľudí v justíciu. "Presne takéto kroky potom znižujú dôveru ľudí v to, že zákon na Slovensku platí pre všetkých rovnako. Vyzývam generálneho prokurátora, pána Čiznára, aby jasne a zrozumiteľne vysvetlil ľuďom, prečo Trnka a Počiatek nie je vo väzbe," zopakoval Šeliga.

Kľúčový človek mafie na slobode

"Zatiaľ, čo na jednej strane ochranka smeráckych mafiánov na prokuratúre nemá problém uvaliť väzbu na mladých ľudí protestujúcich proti alobalovej prevádzke uholných baní alebo na robotníkov v Prešove, ktorí žiadne väzobné dôvody v skutočnosti nespĺňajú, jedného z kľúčových ľudí smeráckej mafie pustí na slobodu," píše strana Sloboda a Solidarita.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

"To napriek tomu, že existujú nesporné dôkazy o jeho ťažkých zločinoch v podobe obrazovo-zvukových záznamov, k vykonaniu ktorých sám obvinený dal súhlas. Nebojí sa prokuratúra, že pán Trnka, o ktorom sa vie, že má uliate peniaze, niekam utečie alebo že bude mariť vyšetrovanie?," pýtajú sa liberáli. "Prepustenie Trnku je príznakom priepastného rozdielu medzi ponímaním spravodlivosti bežným občanom a spravodlivosťou Kováčikovej a Čižnárovej prokuratúry," uzavreli SaSkári.

Katastrofické signály pre spoločnosť

Zareagoval aj opozičný líder Sme rodina Boris Kollár. „Nechceme špekulovať, kto tu zlyhal, či zlyhala prokuratúra, či zlyhala polícia. V každom prípade je to katastrofický signál pre celú našu spoločnosť a bude to mať ďalekosiahle následky,“ tvrdí Kollárovo hnutie.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Predstavitelia Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti kvôli prepusteniu Dobroslava Trnku zvolali dnes na 16:00 tlačový brífing, na ktorom budú reagovať na tieto skutočnosti.

Podľa Beblavého ide o ťažký boj

Ticho nezostal ani programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý. "Policajti, prokurátori a sudcovia, ktorí sa snažia robiť si poctivo svoju robotu aj v tomto smerácko-mafiánskom systéme si zaslúžia naše povzbudenie a rešpekt. Každý krok smerom k férovému Slovensku potrebuje našu podporu. Pretože je to ťažký boj, ako ukazuje dnešné prepustenie Dobroslava Trnku z väzby," píše Beblavý na sociálnej sieti.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Všetci vieme, že špeciálna prokuratúra smrdí od hlavy a hlava špeciálnej prokuratúry smrdí od Fica, Pellegriniho, Haščáka, Širokého… Tento problém vyriešime iba 29. februára. Oni dnes poslali Trnku domov, my ich musíme poslať do čerta vo voľbách," vyhlásil na záver Beblavý.

Truban žiada vysvetlenie

Líder koalície PS-Spolu Michal Truban si myslí, že špeciálna prokuratúra by mala podrobne vysvetliť, čo sa stalo vo veci prepustenia Trnku. "Vyzerá to ako krytie našich ľudí a vyvoláva to obrovské podozrenie a nedôveru," povedal.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Toto je škandál, tvrdí Rajtár

Mimoparlamentná Demokratická strana je podľa slov jej volebného lídra Jozefa Rajtára rozhorčená z Trnkovho prepustenia. Myslí si, že v prepustení Trnku na slobodu "má prsty" špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. "Toto je škandál. Kočnerovci ešte neprehrali. Slušnosť ešte nezvíťazila," skonštatoval Rajtár.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výsmech slušným ľuďom

Prepustenie Trnku je výsmech všetkým slušným ľuďom, poznamenalo mimoparlamentné KDH. "Ako môžeme dnes chcieť, aby ľudia dôverovali prokuratúre a súdnictvu, keď dnes prepustili človeka podozrivého z korupčnej aféry, ktorú na videu videlo celé Slovensko," pýta sa KDH.

Prvé SLOVÁ politikov po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyjadrila sa aj polícia

Pár hodín po prepustení Trnku zverejnila na sociálnej sieti svoje stanovisko aj polícia. "Dozorový prokurátor sa nestotožnil s právnym názorom vyšetrovateľa NAKA a D. T. bol prepustený zo zadržania. Polícia to nebude komentovať, vyšetrovateľ NAKA bude konať v zmysle ďalších pokynov prokurátora," uviedli stručne s tým, že pokyny zatiaľ neboli doručené.

Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vo štvrtok 16. januára zadržali a obvinili z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. V priestoroch Národnej kriminálnej agentúry následne vypovedal viac ako osem hodín. Obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa voči nemu vzniesli aj v decembri.

Polícia vtedy na sociálnej sieti uviedla, že obvinenie súvisí s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať obvinený Dobroslav Trnka prístup v rokoch 2007 až 2014. Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku dnes prepustili zo zadržania. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Gál verí, že orgány vysvetlia počínanie vo veci prepustenia

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) informácia o prepustení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prekvapila. Verí, že v blízkom čase orgány činné v trestnom konaní ozrejmia verejnosti svoje počínanie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Gábor Gál
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície alebo prokuratúry. "Veľmi ma však prekvapili posledné udalosti, keď včera Národná kriminálna agentúra (NAKA) akčným medializovaným spôsobom zadržala Trnku a dnes sa už príslušný prokurátor špeciálnej prokuratúry nestotožnil s dôvodmi jeho väzby," uviedol.

Konkrétny spis Gál nepozná a nie je podľa jeho slov ani oprávnený robiť bez zoznámenia sa s ním akékoľvek závery. "Nesúlad právnych názorov polície a prokuratúry v týchto turbulentných časoch ovplyvňuje aj vnímanie rezortu spravodlivosti a nie je dobrou vizitkou v čase, keď sa snažím obnovovať dôveru v justíciu," priblížil šéf rezortu. Spoločnosť podľa Gála v týchto časoch potrebuje záruky, že spravodlivosť si každého nájde včas.

Viac o téme: ReakcieDobroslav TrnkaBoris KollárMiroslav BeblavýJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu