Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opatrnosti nikdy nie je dosť: Na cestách sa tvorí poľadovica, situáciu komplikuje aj hmla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na viacerých úsekoch ciest na Slovensku sa tvorí poľadovica, dopravnú situáciu komplikuje aj hmla. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk.

Na cestách III. triedy v obvode Lučatín je poľadovica. "V obvodoch Bratislava, Senec, Sečovce, Medzilaborce, Humenné a Trebišov sa vyskytuje mrznúce mrholenie," uvádza SSC.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Myjava, Liptovské Matiašovce a Kremnica. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v lokalitách Banská Štiavnica, Lučatín, Iliašovce, Šturec, a Švábovská stráň. Pre snehové prehánky je dohľadnosť do 100 metrov v lokalite Sedlo Besník.

Opatrnosti nikdy nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo)

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov.

Varuje aj polícia

Polícia varuje vodičov pred poľadovicou takmer na celom území krajiny. Zároveň odporúča vodičom, aby si dali pozor na cestách a jazdili opatrne. Informuje o tom Polícia SR na profile na sociálnej sieti. Polícia upozorňuje na staré známe heslo: "Pomaly ďalej zájdeš." Ako dodáva, v prípade šmyku dáva vodičom nižšia rýchlosť nielen viac času na reakciu, ale tiež výrazne znižuje hrozbu zranenia.

Podľa polície sa je potrebné pozerať ďalej a predvídať. V prípade brzdenia radia, aby vodiči brzdili vtedy, keď sú kolesá vyrovnané. "Predídete tak prípadnému šmyku. Pred ostrou zákrutou spomaľte naozaj výrazne," varuje polícia.

Ďalšou radou pre vodičov na cestách s poľadovicou je, aby nerobili na vozovke prudké pohyby. "Udržiavajte si odstup, 'nelepte' sa zbytočne na auto pred vami," uzavrela polícia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok dopoludnia výstrahu prvého stupňa pred tvorbou poľadovice. Tá platí pre celé územie Slovenska.

Horské priechody sú zjazdné

Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvodoch Liptovský Mikuláš a Stakčín.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh do dvoch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov je HP Huty. Na HP Zbojská je poľadovica.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu