Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenská novinka! Daňováci budú brať vodičáky: Ale až keď ostatné formy exekúcie nebudú úspešné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: minv.sk)

BRATISLAVA - Finančná správa bude zadržiavať vodičské preukazy za podlžnosti voči daňovým a colným úradom iba v prípade, ak budú efektívnejšie a hospodárnejšie formy exekúcie neúspešné. Novú formu daňovej exekúcie, zadržiavanie vodičských preukazov, má pritom finančná správa na základe novely zákona o správe daní k dispozícii od 1. januára 2020.

„Od januára platí, že v prípade, ak sa exekútorom nepodarí vymôcť nedoplatok inými formami, exekútor môže pristúpiť k výkonu exekúcie zadržaním vodičského preukazu,“ konštatuje finančná správa s tým, že tento spôsob daňovej exekúcie bude vykonávať podľa zásady primeranosti a so zohľadnením skutočnosti, či dlžník so správcom dane komunikuje alebo nie a má iný exekúciou postihnuteľný majetok.

Pred začatím daňovej exekúcie podľa finančnej správy exekútor preverí či dlžník je držiteľom vodičského preukazu. Následne vydá rozhodnutie o začatí daňového exekučného konania a dlžníkovi zašle daňovú exekučnú výzvu, v ktorej ho upozorní, že v prípade, ak vymáhaný nedoplatok nebude v príslušnej lehote zaplatený, vydá daňový exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu.

„Ak dlžník nedoplatok nezaplatí v stanovenej lehote, exekútor daňový exekučný príkaz doručí príslušnému orgánu Policajného zboru SR, ktorý vykoná blokáciu vodičského preukazu v informačnom systéme. Vďaka tomu bude príslušník polície vykonávajúci kontrolu vodiča vedieť, že vodičský preukaz je zadržaný,“ opisuje stanovený postup finančná správa. Po vyrovnaní vymáhaného nedoplatku exekútor bezodkladne vydá rozhodnutie o zastavení daňového exekučného konania a toto doručí polícii, ktorá blokáciu vodičského preukazu zruší.

Zadržiavanie vodičských preukazov za podlžnosti voči daňovým a colným úradom pritom podľa novely daňového poriadku nemožno uplatniť u dlžníkov, ktorých príjem je priamo podmienený držbou vodičského preukazu, teda napríklad u vodičov z povolania. „To, že príjem dlžníka je priamo podmienený držbou vodičského preukazu, je povinný preukázať dlžník sám, a to napríklad v odvolacom konaní. Naopak, u dlžníkov, ktorí auto využívajú iba na prepravu či na cestu z a do práce, sa tento spôsob daňovej exekúcie uplatniť môže,“ dodáva finančná správa.

Nový spôsob exekúcie pritom finančná správa môže uplatniť na všetky nedoplatky evidované daňovými a colnými úradmi vrátane colného dlhu, pokút a iných platieb vymeraných podľa colných predpisov. „Finančná správa preto vždy upozorňuje, že daňoví dlžníci by mali okamžite aktívne komunikovať s colným alebo daňovým úradom a hľadať alternatívy riešenia už v momente, keď vedia, že ich finančná situácia sa zhoršila a nebudú schopní zaplatiť daň v lehote splatnosti,“ dodáva správca daní.

Viac o téme: Vodičské preukazyBratislavaSlovenskoFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu