Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záchranári upozorňujú: Pri pití alkoholu aj zaobchádzaní s pyrotechnikou treba byť opatrný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Počas novoročných osláv by mali byť Slováci opatrní pri zaobchádzaní s pyrotechnikou a rovnako pri pití alkoholu. Informovala o tom manažérka komunikácie s verejnosťou Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR (ZZS SR) Alena Krčová.

Počas minuloročného Silvestra a prvých hodín Nového roka záchranári zasahovali v 101 prípadoch pri ťažkej intoxikácii alkoholom. V dôsledku neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou sa na prelome minuloročného Silvestra a Nového roka zranilo 36 pacientov. „Našťastie, úraz s fatálnymi následkami sme v tejto súvislosti neevidovali. Väčšina pacientov však utrpela popáleniny, zranila si prsty na rukách a horné končatiny, niektorí utrpeli poranenia zraku a sluchu,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR.

Pri otrave alkoholom je podľa nej dôležité rozlíšiť, v akom štádiu sa opitý človek nachádza, pretože pri malej otrave môže človeku pomôcť aj to, keď sa dobre vyspí. „Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, uložíme osobu do stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a kontrolujeme ju. Ak sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme 155 a riadime sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor na linke 155 nás navedie, ako na to,“ vysvetlila Krčová.

V prípade používania zábavnej pyrotechniky je podľa nej dôležité dodržiavať bezpečnostné pokyny, ktoré sú uvedené na obale. Odporúča sa tiež používať len overenú, nepoškodenú a certifikovanú pyrotechniku s návodom na použitie, nie takú, čo už zlyhala, je poškodená alebo je vyrobená podomácky. „Doslova hazardovaním so životom je odpaľovať pyrotechniku pod vplyvom alkoholu či drog a netreba zabúdať ani na to, že deťom pyrotechnika do rúk zásadne nepatrí,“ upozornila.

Záchranári upozorňujú: Pri pití
Zobraziť galériu (3)

V prípade, že dôjde k zraneniu, je dôležité chladiť popálené miesto a vyčistiť ho studenou vodou. „Ak ide o popáleniny väčšieho rozsahu, voláme na linku 155 alebo vyhľadáme lekársku pomoc. Pri úraze musíme zastaviť krvácanie, ak je rana väčšieho rozsahu, okamžite voláme 155. Pri ľahšej forme ranu prekryjeme obväzom,“ dodala.

V levočskej nemocnici na Silvestra pravidelne ošetrujú opitých tínedžerov, zatiaľ najmladší mal 12 rokov

Lekári v levočskej nemocnici s poliklinikou sa pravidelne, a zvlášť počas Silvestra, musia postarať o tínedžerov intoxikovaných alkoholom. Podľa primára Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Martina Hlubeka, lekára záchrannej služby, mal doteraz najmladší pacient 12 rokov. „Aj inokedy racionálne sa správajuce deti majú tendenciu pri tomto výnimočnom dni podľahnúť tlaku kolektívu a piť bez rozmyslu. Výnimkou nie sú ani dievčatá, ktoré majú menšie skúsenosti s účinkami a možným rizikom po nadmernom popíjaní,“ poznamenal. Zdôraznil, že za každých okolností si treba zachovať zdravý rozum. Znakom toho, že to s alkoholom človek prehnal, je zmena správania až poruchy reči, prílišná veselosť a poruchy rovnováhy.

Mimoriadna situácia podľa Hlubeka nastáva vtedy, ak pre alkohol dôjde k strate vedomia. "Dôležité je dať osobu do stabilizovanej polohy, položiť ju bruchom dole s podložením hlavy a okamžite zavolať lekára. Nepodceňovať ani možné podchladenie. Najhoršie je nechať človeka bez povšimnutia, že sa z toho vyspí. Takýto postoj môže skončiť fatálne,“ upozornil dlhoročný lekár a záchranár.

Záchranári upozorňujú: Pri pití
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay)

Počas silvestrovskej noci však majú aj naďalej prvenstvo poranenia končatín, ako drobné rezné rany na rukách, popáleniny, odreniny a zlomeniny po pádoch. Podľa Hubeka však v posledných rokoch ubúdajú úrazy pri manipulácii s podomácky vyrobenými výbušninami. Dôvodom je podľa neho všeobecný dostatok bezpečnej pyrotechniky, ktorá sa dá kúpiť takmer všade.

"Najčastejšie sú to drobné popáleniny, keď si ľudia neuvedomujú, že ide o riadenú explóziu, pri ktorej sa tvorí teplo alebo nedodržiavajú predpísaný postup ako s pyrotechnikou zachádzať,“ vysvetlil primár, ktorý zdôraznil, že aj na Silvestra je najdôležitejší život a zdravie človeka. „Prosím všetkých, aby si dávali pozor. Jediná minúta nerozvážnej oslavy alebo nezodpovedného správania sa môže človeku navždy zmeniť alebo, nebodaj, zobrať život,“ uzavrel.

Viac o téme: AlkoholPyrotechnikaZáchranáriSilvesterNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu