Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brutálna bitka v obci Važec zachytená na videu: Na muža zaútočilo 10 ľudí, polícia ich obvinila

Polícia rieši prípad napadnutého muža. Zobraziť galériu (3)
Polícia rieši prípad napadnutého muža. (Zdroj: FB/Polícia SR)

VAŽEC - Brutálna bitka sa odohrala v obci Važec minulú stredu. Skupina asi 10 ľudí napadla muža, ktorého kopala na zemi. Prípadom sa zaoberá polícia, ktorá už obvinila 10 osôb.

Polícia obvinila desať osôb z viacerých trestných činov v prípade bitky vo Važci v okrese Liptovský Mikuláš, ktorá sa odohrala minulú stredu. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Polícia intenzívne pracovala na prípade od momentu, keď jej bol nahlásený," zdôraznila s tým, že v prvom rade bolo dôležité identifikovať ľudí z videa. K bitke, pri ktorej mala skupina ľudí napadnúť muža, došlo 11. decembra. Polícia odmieta, že začala v prípade konať až po zverejnení videa.

Polícia rieši prípad napadnutia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/M.M.)

"Dementujeme dezinformácie, podľa ktorých polícia nekoná v prípade napadnutia jednej osoby viacerými páchateľmi. Polícia koná a neinformuje preto, aby sa o jej krokoch nedozvedeli páchatelia a aby vďaka tomu boli spravodlivo potrestaní," napísala polícia. 

Video masovo zdieľali najmä predstavitelia Kotlebovej extrémistickej strany ĽSNS s dezinformáciami, že polícia v prípade nekoná. 

Polícia rieši prípad napadnutia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/M.M.)

Mali napadnúť dievča

Bitka sa mala podľa polície strhnúť v stredu 11. decembra okolo poludnia. Skupina maloletých chlapcov z osady mala zastaviť maloleté dievča. Chlapci jej mali brániť v odchode domov a následne ju fyzicky napadnúť. "Dievča telefonicky oznámilo matke čo sa stalo, na čo matka vyšla dcére oproti a jedného z chlapcov chcela zadržať. Ten sa jej vyšmykol a spadol na zem, pričom si mal udrieť hlavu o stĺp. Na miesto prišiel aj otec maloletej dievčiny," informovala o priebehu skutku Jana Baloghová, hovorkyňa KRPZ Žilina. 

Chlapec mal však medzitým utiecť s krikom do osady. Vzápätí sa pred rodinným domom manželov zišlo niekoľko osadníkov, ktorí 36-ročného otca dievčaťa fyzicky napadli opakovanými údermi do oblasti hlavy a celého tela. Na pomoc pred útokmi osadníkov mu prišiel brat, ktorý chcel útočníkov odtiahnuť, avšak tí zaútočili aj na neho.

"Následne dve ženy z osadníkov najskôr verbálne a potom aj fyzicky zaútočili na matku dievčaťa. Okrem fyzických útokov sa im útočníci vyhrážali zabitím. Na miesto bola okamžite privolaná RZP, ktorá ošetrila napadnutých mužov a chlapca z osady, ktorý si mal pri páde udrieť hlavu. Operačným strediskom Krajského riaditeľstva PZ v Žiline boli na miesto okamžite vyslané policajné hliadky, po príchode ktorých sa v osade zhromaždilo niekoľko desiatok osadníkov. Napadnutí muži utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie, pričom jeden z nich sa bude liečiť viac ako 7 dní," ozrejmila Baloghová.

Polícia konala hneď

Policajti začali konať ihneď a po príchode na miesto incidentu zisťovali prvotné informácie k útočníkom. Rovnako sa zisťovali svedkovia udalosti a ďalší dokumentačný materiál (aj kamerový), potrebný na ozrejmenie priebehu udalosti. "Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ v Liptovskom Hrádku začal už dňa 13. decembra trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví. Na prípade intenzívne pracovali policajti z Liptovského Hrádku a zbierali informácie a podklady, ktoré by umožnili vzniesť obvinenie konkrétnym osobám. Výsledkom intenzívneho zisťovania a zhromažďovania dôkazov bolo, že dňa 17. decembra poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ v Liptovskom Hrádku obvinil 8 mužov vo veku od 19 do 45 rokov z prečinu výtržníctva v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví spáchaných formou spolupáchateľstva," vysvetlila hovorkyňa.  

Ďalej poverený príslušník PZ obvinil dve ženy vo veku 26 a 51 rokov z prečinu nebezpečného vyhrážania spáchaného formou spolupáchateľstva. Na troch z obvinených mužov vzhľadom na kriminálnu minulosť spracoval poverený príslušník podnet na návrh na vzatie do väzby.

"Na záver si dovoľujeme uviesť na margo medializovaných nepodložených a neoverených informácií od politických strán k uvedenému prípadu, že polícia sa bude dištancovať od akýchkoľvek útokov, svoju prácu si bude robiť vždy zodpovedne, nestranne a najmä v zmysle zákona. Pokiaľ to dôkazná situácia dovolí, bude polícia prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky a prostredníctvom médií verejnosť pravdivo a objektívne informovať," dodala Baloghová.

Viac o téme: BitkaPolícia Rómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu