Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Ústavný súd zrušil pokutu pre Kisku

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR zrušil pokutu, ktorú Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií v máji tohto roka uložil vtedajšiemu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Sankcia vo výške jeho trojmesačného platu sa týkala financovania jeho prezidentskej kampane.

Príslušné uznesenie parlamentného výboru druhý senát ÚS "zrušuje a vec vracia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií na ďalšie konanie". Rozhodol tak 28. novembra na neverejnom zasadnutí senát ÚS zložený z predsedníčky Jany Laššákovej a sudcov Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára.

Bývalá hlava štátu mala podľa výboru NR SR zaplatiť pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára za to, že jej získaním majetkového prospechu vznikol záväzok. "Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení za rok 2013 neuviedol záväzok, ktorý mu podľa väčšiny vo výbore vznikol tým, že za neho firma KTAG robila kampaň v roku 2013," uviedol po májovom uznesení výboru jeho podpredseda Róbert Puci (Smer-SD). Kiska označil rozhodnutie parlamentného výboru za politické a napadol ho na ÚS. Tvrdí, že nikdy nemal záväzok voči firme Kiska Travel Agency (KTAG).

V reakcii na rozhodnutie ÚS SR Kiska zopakoval, že ide o politickú pomstu Smeru-SD. "Ospravedlnenie od nich neočakávam, pravda sa vždy nakoniec ukáže. Najsmutnejšie na tom celom bolo, že Smer chcel pripraviť 30 rodín o asi 15.000 eur, pretože celý prezidentský plat som vždy rozdával," skonštatoval.

"Ústavný súd SR v konaní o návrhu prezidenta Andreja Kisku na preskúmanie ním napadnutého rozhodnutia zistil, že výbor v predmetnom konaní nepostupoval v súlade so základnými právnymi princípmi, platnými pre konanie orgánov rozhodujúcich o právach a povinnostiach fyzických a právnických osôb - v danom prípade o povinnostiach verejného funkcionára. Predovšetkým neboli naplnené požiadavky na riadne zistenie skutkového stavu, na umožnenie účastníkovi konania vyjadriť sa k postupu a k vykonaným dôkazom, respektíve k zisteniam, a požiadavka na riadne odôvodnenie rozhodnutia," konštatoval za ÚS sudca spravodajca Molnár vo vyjadrení. Po zrušení napadnutého rozhodnutia bude podľa jeho slov úlohou výboru parlamentu opätovne vec prerokovať a rozhodnúť v súlade s uvedenými princípmi.

Výbor pokutu prerokuje

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady (NR) SR sa bude opäť zaoberať pokutou pre exprezidenta SR Andreja Kisku v súvislosti s financovaním jeho kampane. Počkať však treba na doručenie uznesenia Ústavného súdu (ÚS) SR. Zhodli sa na tom predseda výboru Vladimír Sloboda (nezaradený) a podpredseda Róbert Puci (Smer-SD).

Sloboda rozhodnutie súdu uvítal. "Som len rád, nehlasoval som za toto uznesenie, tvrdil som, že to je nezmysel," povedal s tým, že je rád, že nehlasoval za niečo, čo by bolo v rozpore s ústavným súdom. Počkať ale podľa neho treba na doručenie uznesenia výboru, potom sa budú vecou znova zaberať.

Puci sa zatiaľ nechcel vyjadrovať k rozhodnutiu súdu, pretože ešte nevidel uznesenie. "Rozhodnutie súdu akceptujeme. Hlavne ma ale zaujíma odôvodnenie, možno sme pochybili procesne," skonštatoval s tým, že v tom prípade poslanci vo výbore opätovne vec prerokujú, prípadné procesné chyby odstránia a budú pokračovať v konaní.

Viac o téme: SankcieFunkciePokuta Ústavný súdAndrej KiskaNárodná rada Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu