Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Polícia obvinila aj exprezidenta Kisku

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Lídra strany Za ľudí Andreja Kisku obvinili v súvislosti s vratkou DPH jeho spoločnosti KTAG. Polícia to zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Kiska však už reagoval, že ide o špinavú politickú kampaň.

Informuje o tom denník Sme. Deň po tom, ako obvinili Roberta Fica z hanobenia rasy a schvaľovania trestného činu, prišiel rad aj na bývalého prezidenta. Polícia to síce ešte nepotvrdila, no Kiska už uviedol, že ide o špinavú politickú kampaň. 

Aktualizované 14:51 Andrej Kiska má k obvineniu tlačovku v Banskej Bystrici

Aktualizované 14:00 Znalecké posudky poukazujú na zločin daňového podvodu

V utorok 3. decembra vyšetrovateľ NAKA obvinil Kisku za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. „Dopustiť sa ho mal ako konateľ obchodnej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014. Podvod súvisí so zaúčtovaním  daňových dokladov na  predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikateľskej činnosti,“ informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

„Obvinenie bolo vznesené predovšetkým na základe výsledkov znaleckých posudkov a zabezpečených listinných dôkazov, rozsiahleho dokazovania a výsluchov svedkov. Ďalšie skutočnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme uvádzať,“ dodal. 

Kisku obvinili, podľa neho je to špinavá kampaň

Z daňového trestného činu obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda Kučkovského ešte začiatkom tohto roka. V čase, keď sa trestný čin stal, bol konateľom aj Andrej Kiska. Kučkovský podal sťažnosť. Kiska v reakcii na obvinenie uviedol, že ide len o špinavú politickú kampaň a Ficovu pomstu. „Je dôkazom politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko. Fico ma pred tým varoval, keď som ho odmietol dať na ústavný súd. Ešte ako prezident vo februári som takýto postup Ficovej polície avizoval,“ napísal Kiska v stanovisku. 


MIMORIADNE Roberta Fica obvinila NAKA! Hrozí mu päť rokov: Smeráci sa zaňho postavili


Pred poslednými voľbami skúšal Fico podľa neho to isté aj na Igora Matoviča a teraz aj na Jara Naďa. „Obaja vyšli z tohoto súboja ešte silnejší a tak to bude aj teraz. Fico prehrá a konečne sa zbavíme vodcu mafie,“ uviedol Kiska. „Fico hrá vabank, ide mu o všetko. Fico vie, že jeho koniec sa blíži a s oligarchom Bödörom a Kočnerom vymysleli záverečnú hru – moje stíhanie. Fico chce ochrániť mafiu, ktorá ovláda tento štát. Pamätáte sa ako hystericky reagoval, keď som ako prvý povedal, že toto je mafiánsky štát?“

Firma pred prezidentskými voľbami v roku 2014 platila jeho kampaň a tieto peniaze neskôr zahrnula do svojich nákladov. Firma si od štátu vypýtala vratku DPH vo výške 155 633 eur. Hoci jej štát vratku nevyplatil, už len žiadosť o ňu je podľa polície trestným činom a nevzťahuje sa naň účinná ľútosť. Firma už zaplatila aj pokutu. KTAG krátko pred daňovou kontrolou v roku 2017 podávala údajne viac ako tucet dodatočných daňových priznaní, čo by mohlo signalizovať, že naprávala chyby z minulosti.

Ak koná polícia voči Kiskovi účelovo, tak je to obrovská chyba

Uviedol to politológ Tomáš Koziak z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. „To, že sme v čase predvolebnej kampane, môže vyvolávať otázky účelovosti konania polície, ktorá obvinila v tomto období postupne politika Jaroslava Naďa z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), predsedu strany Smer-SD Roberta F. a exprezidenta Andreja Kisku,“ vyhlásil Koziak. Dodal, že tieto obvinenia politikov krátko pred voľbami vytvárajú tlak na políciu, keďže uvedené konania budú veľmi podrobne sledované, a to či už médiami alebo verejnosťou.

„Ak sa ukáže, že ide o účelové konania, dotyčný vyšetrovateľ musí niesť následky, keďže to môže ovplyvniť výsledky najbližších parlamentných volieb,“ vyhlásil politológ. Dodal, že polícia nesmie konať účelovo. Na druhej strane, ak majú dostatok dôkazov, je potrebné konať, či ide o predvolebné obdobie alebo nie. Politológ nepredpokladá, že by Andrej Kiska alebo Robert Fico stiahli kandidatúru v budúcoročných parlamentných voľbách. „Pokiaľ nie sú odsúdení, rešpektujeme prezumpciu neviny, pozeráme na nich ako na nevinných a nemajú dôvod odstúpiť zo svojich funkcií,“ uviedol Koziak.

Viac o téme: Obvinenie Andrej KiskaKTAGZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu