Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolučná technológia má zmeniť naše zdravotníctvo: Expert hovorí, v čom spočíva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Technológia blockchain má umožniť lekárom a zdravotníkom bezpečný a jednoduchý prístup k zdravotným záznamom pacientov. Informoval o tom expert na blockchain Matej Michalko z IT spoločnosti Decent.

„Zdravotné záznamy môžu byť kompletne dostupné, prenosné a najmä bezpečne uchované. Bez ohľadu na to, koľkokrát zmenil pacient lekára alebo zdravotnú poisťovňu,“ uviedol a vyzdvihol, že v blockchainovej databáze je prakticky nemožné falšovať záznamy. Blockchain je metóda spravovania registra medzi účastníkmi bez závislosti od tretích strán.

Bezpečná platforma pre ukladanie, monitorovanie a prenos dát nemocniciam či zdravotníckym zariadenia podľa Michalka chýba. „Platforma postavená na blockchaine umožní bezpečne ukladať dáta a zdieľať ich medzi autorizovaným zdravotníckym personálom. To rapídne zvýši bezpečnosť dát a samozrejme aj presnosť či rýchlosť diagnóz,“ uviedol Michalko.

V polovici decembra vznikne na Slovensku centrum excelentnosti, ktoré je výsledkom medzinárodnej spolupráce Číny a krajín strednej a východnej Európy v oblasti blockchainu. Sídlo bude mať okrem Bratislavy aj v Pekingu. V hlavnom meste Slovenska vďaka tomu vzniknú desiatky nových pracovných miest.

Cieľom centra excelentnosti je podľa Michalka stať sa popredným výskumným a inovačným hráčom pre blockchain a technológiu distribuovanej databázy, ktoré sa majú aplikovať v priemyselných aplikáciách v rôznych odvetviach, ako sú energetika, financie, letectvo, výroba, logistika, obchod, médiá či elektronická štátna správa.

Viac o téme: ExpertZdravotníctvoSlovenskoBlockchainMatej Michalko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu