Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo sneženie: Komplikácie v doprave, zľadovatený sneh a meškajúca MHD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Pondelkové ráno a sneženie na väčšine územia Slovenska sa podpisujú pod komplikácie v doprave. Na vjazdoch do veľkých miest je doprava spomalená, tvoria sa kolóny. Podrobnosti prináša Zelená vlna RTVS.

Cestári takisto informujú o tom, že z dôvodu silného sneženia je znížená dohľadnosť na 100 m na diaľnici D1 v úseku Poprad - Levoča a v lokalitách Haniska a Sekule."Na ceste III. triedy medzi Myjavou a Krajným je miestami zľadovatený sneh," dopĺňajú. Pre vozidlá nad desať metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený oravský horský priechod Príslop (cesta I/78), horský priechod Šútovce v okrese Prievidza (cesta III/1774) a horský priechod Veľké Pole v okrese Žarnovica (cesta II/512).


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Na úseku D1 Matejovce - Levoča na severovýchode Slovenska a úsekoch rýchlostných ciest v okolí Košíc je na vozovkách vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra. Zvyšné sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na značnej časti územia pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého a miestami utlačeného snehu do 1 - 2 cm.

Tí, ktorí smerujú do Bratislavy v smere zo Záhoria, si na diaľnici D2 počkajú 20 minút, v smere z Chorvátskeho Grobu je zdržanie 30-minútové. "Vo Svätom Jure na Krajinskej ceste pri cintoríne smerom do Bratislavy sa stala nehoda, blokovaný je jeden pruh, v kolóne stratíte asi 15 minút," informuje Zelená vlna.

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Sneženie v Bratislave  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

V Bratislave meškajú linky MHD do 30 minút

Z dôvodu sneženia zaznamenáva dispečing Dopravného podniku Bratislava meškania liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) od desať do 30 minút. Informovala o tom hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Problémy zaznamenávajú na linke č. 41 pre nezjazdnú komunikáciu na Drotárskej ulici a čakajú na sypač, ktorý sprejazdní cestu.

AKTUÁLNE Slovensko zasiahlo sneženie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Kolóny sú aj vo východoslovenských metropolách

Kolóny a zdržanie sa týkajú aj východoslovenských metropol, na vjazde do Prešova zo Sabinova sa v kolóne zdržia šoféri približne 40 minút, kolóna sa vytvorila v dôsledku nehody aj na Sečovskej ceste v Košiciach. "V smere do mesta je blokovaný jeden pruh, v kolóne stratíte asi 20 minút," upozorňuje Zelená vlna.

Sneženie v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
Sneženie v Košiciach  (Zdroj: TASR - František Iván)

Približne 25-minútové zdržanie hlásia aj pri vjazde zo Slovenskej Ľupče do Banskej Bystrice.  Zelená vlna varuje pred zhoršenými podmienkami na cestách, hustým snežením, ale i poľadovicou, ktorá komplikuje premávku medzi Novými Zámkami a Koltou. "Je tam viacero odstavených kamiónov, jedno auto skončilo mimo cesty," dodáva dopravné spravodajstvo RTVS.

Prvý sneh v Trebišove
Zobraziť galériu (5)
Prvý sneh v Trebišove  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Pod Tatrami sú cesty aj napriek sneženiu zjazdné

Cesty pod Tatrami sú napriek sneženiu zjazdné a doprava bez problémov. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest PSK pre Poprad Mariána Barillu boli cestári na túto situáciu pripravení. „Máme už dávnejšie zavedené 24-hodinové nepretržité zmeny, naši dispečeri sledujú vývoj počasia, takže sme sneženie očakávali. To sa začalo v skorých ranných hodinách a hoci je sneženie sústavné, nie je intenzívne, takže na cestách problémy nerobí,“ uviedol. Cestári od skorých ranných hodín pluhujú a posypávajú jednotlivé úseky.

Podľa Barillu by snežiť malo počas celého pondelka až do utorkového obeda, a to najmä vo vyšších polohách. „Očakávame, že za tento čas napadne do 10 centimetrov nového snehu,“ poznamenal. Zároveň vyzval všetkých motoristov, aby boli na cestách opatrní a prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.

Situácia na horských priechodoch

Horský priechod Donovaly je pre sneženie uzavretý pre dopravu nad 10 metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, na horských priechodoch Besník, Čertovica, Chorepa, Šturec, Látky-Prašivá, Vrchslatina, Donovaly, Vyšehrad, Zbojská, Veľké Pole, Cukmantel, Soroška, Dobšiná, Skýcov, Súľová, Grajnár, Homôlka a Šútovce je čerstvý až kašovitý sneh do 1 - 2 cm

Viac o téme: SneženieDonovaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu