Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí podnikatelia varujú: Konkurencieschopnosť našej krajiny sa môže zhoršiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Trinásť zamestnávateľských združení a obchodných komôr varuje pred zhoršením konkurencieschopnosti Slovenska. Preto vyzývajú politické subjekty, aby sa v prípade účasti v budúcej vláde zaviazali podniknúť konkrétne opatrenia pre lepšiu vymožiteľnosť práva, reformu vzdelávacieho systému, či modernejšie pravidlá zamestnávania. Ako podnikatelia v utorok informovali, sto dní pred parlamentnými voľbami adresovali politickým stranám dva strategické dokumenty - desatoro pre férové a predvídateľné podnikanie a desatoro pre krajinu talentu.

Žiadajú v budúcom volebnom období nevyhnutne prijať dvadsať opatrení, ak si chce Slovensko udržať svoje postavenie v čase globálneho ekonomického ochladenia. Autori iniciatívy zároveň jednotne vyzývajú politické strany k odbornej diskusii v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane. Zamestnávatelia upozorňujú na reálne ťažkosti, s ktorými na Slovensku zápasia, odôvodňujú potrebu zmeny a navrhujú konkrétne riešenia, ktoré je podľa nich potrebné čo najskôr zaviesť do praxe. Relevantné proeurópske strany zároveň pozvali na verejné diskusné stretnutie so zástupcami širokej podnikateľskej komunity 10. decembra v Bratislave o 17:00.

Podnikatelia apelujú na zosúladenie obsahu a formy vzdelávania (na úrovni regionálneho aj vysokého školstva) s potrebami trhu práce a vnímajú potrebu zmeniť rolu a opodstatnenie učiteľa na Slovensku v 21. storočí. Ide totiž podľa nich o najkľúčovejší aspekt vzdelávacieho systému.

"Rovnako dôležité je aj udržanie najtalentovanejších študentov, ktorým častokrát chýba širšia perspektíva a motivácia zostať pracovať v tejto krajine," uviedli zamestnávatelia. Žiadajú aj nevyhnutnosť nastavenia komplexného a funkčného systému celoživotného vzdelávania počas produktívneho veku zamestnancov. Zákonník práce by mal podľa nich reflektovať trendy práce v 21. storočí, mal by mať efektívnejšie a férové možnosti ukončovania pracovných vzťahov, ale aj vyvážené nastavenie kolektívnych pracovnoprávnych vzťahov.

V nadväznosti na odporúčania spoločnej zamestnávateľskej Iniciatívy za vládu zákona podnikatelia žiadajú predvídateľnejší legislatívny proces, znižovanie priestoru na korupciu a tiež funkčné a dôveryhodné súdnictvo. "Zákony by sa mali meniť len vtedy, keď je to naozaj potrebné a najmä po širšej odbornej diskusii a dôkladnom zvážení všetkých ich vplyvov. Pre bežného občana, najmä menšieho podnikateľa, je extrémne náročné dokázať sa orientovať v tak častých zmenách zákonov," upozornili zamestnávatelia.

Pre stabilitu podnikateľského prostredia je podľa nich potrebné zásadne znížiť frekvenciu zmien zákonov a dodržiavať princípy inkluzívneho a transparentného legislatívneho procesu najmä na úrovni Národnej rady SR. Zároveň žiadajú viac odbornosti vo verejnej správe, reálnu nezávislosť regulačných inštitúcií, či skrátenie dĺžky súdnych konaní a rýchlejšie posudzovanie prípadného nesúladu zákonov s Ústavou SR.

Viac o téme: PodnikateliaKonkurencieschopnosťBratislavaSlovenskoZamestnávateľské združenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu