Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zatkli popredného podnikateľa, má byť sprostredkovateľom vraždy maltskej novinárky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Borg)

VALLETTA - Na Malte dnes zadržali prominentného podnikateľa Yorgena Fenech v rámci vyšetrovania vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. Oznámila to polícia, podľa ktorej bol Fenech zatknutý ráno na jachte, s ktorou odplával od Malty. Fenech je hotelier a je spolumajiteľom energetickej spoločnosti.

Maltská polícia zadržala muža, ktorého považuje za sprostredkovateľa vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Podľa denníka Times of Malta zadržaný ponúkol polícii spoluprácu výmenou za prezidentskú milosť. Premiér Joseph Muscat oznámil, že odporúčania na udelenie milosti dá len v prípade, že muž bude vypovedať pred súdom a že jeho svedectvo povedie k usvedčenie objednávateľa vraždy.

Zatkli popredného podnikateľa, má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Borg)

Podľa svedkov, ktorých citoval denník Times of Malta, plavidlo zastavila hliadková loď, keď opúšťalo prístav Portomaso severne od hlavného mesta Valletta. Majiteľa spoločnosti 17 Black podľa novín zadržali ozbrojení dôstojníci. Polícia operáciu zatiaľ nekomentovala. Fenech je predsedom obchodnej skupiny, ktorá v roku 2013 vyhrala v konkurze veľkú vládnu zákazku na stavbu plynovej elektrárne.

Správa o Fenechovom zatknutí prišla deň po tom, čo premiér Joseph Muscat oznámil, že zváži omilostenie muža obvineného z prania peňazí, ktorý je podozrivý zo sprostredkovania vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Novinárka, ktorá sa venovala boju proti korupcii, prišla o život predvlani pri výbuchu bomby v jej aute. Predseda maltskej vlády uviedol, že údajný sprostredkovateľ musí najprv poskytnúť na súde dôkazy a potom môže dostať milosť.

Daphne Caruanová Galiziová
Zobraziť galériu (4)
Daphne Caruanová Galiziová  (Zdroj: SITA/AP/Jon Borg)

Viac o téme: MaltaDaphne Caruanaová GaliziováYorgen Fenech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu