Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Národnom parku Nízke Tatry bojujú s neporiadnymi turistami: Odpadky aj rôzne suveníry sú všade

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/Patrik Paulinyi)

BRATISLAVA – Napriek snahám o zvyšovanie ochrany prírody má Národný park (NP) Nízke Tatry neustále problémy so znečisťovaním prírody a rôznymi suvenírmi, ktoré po sebe v chránenom území zanechávajú turisti. Uviedla to na svojej internetovej stránke správa NP Nízke Tatry.

Tá momentálne rieši aj bizarný prípad neznámych turistov, ktorí si na jeden z kopcov Nízkych Tatier bez povolenia umiestnili veľkú drevenú tabuľu v tvare srdca s vyrytými krstnými menami a k zemi ju pripevnili pomocou oceľovej konštrukcie. Napriek tomu, že ide o chránené územie, musia strážcovia NP riešiť problém s odpadkami pri každej službe. „Hoci zbieranie odpadkov nepatrí medzi pracovné povinnosti strážcov, na každú prechádzku si so sebou automaticky berú aspoň jedno vrece na odpadky,“ komentoval situáciu vedúci Odboru strážnej služby Dan Harťanský.

Ešte väčším problémom sú v Nízkych Tatrách obyvatelia okolitých osád. „Môžem potvrdiť, že v okolí osád je situácia s odpadom najvážnejšia. Počas každej čistiacej akcie, ktorú v Nízkych Tatrách zorganizujeme sa vyzbiera 600 až 800 vriec odpadu,“ konštatovala pracovníčka environmentálnej výchovy NP Nízke Tatry Jana Kološťová. Situáciu zhoršuje aj nedostatok personálu a občasná zlá koordinácia medzi strážcami a dobrovoľnými strážcami. Kým strážcovia spadajú pod Správu NP, činnosť dobrovoľných strážcov koordinujú okresné úrady. Problém by mala vyriešiť novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá vstúpi do platnosti od nového roku a zjednotí strážcov aj dobrovoľných strážcov pod Správu NP.

Očistné akcie organizuje Správa NP niekoľkokrát ročne. Vôbec najväčšiu zvykli organizovať v septembri, na konci turistickej sezóny. Jej termín však museli zmeniť na jún, pretože v septembri už zvyklo v Tatrách snežiť, čo priebeh čistenia výrazne komplikovalo a odpadky tak museli spod snehu vyhrabávať. Okrem zamestnancov Správy NP sa do očisty Tatier zvyknú zapájať aj mnohí dobrovoľníci či organizácie zamerané na ochranu životného prostredia.

Viac o téme: PrírodaNávštevníciZnečisťovanieNárodný park Nízke Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu